AFP: "Exodul de creiere" continua in Romania si Bulgaria

Sambata, 04 Ianuarie 2014, ora 15:55
2802 citiri
AFP: "Exodul de creiere" continua in Romania si Bulgaria

Tinerii absolventi, mai ales cei ai facultatilor cu profil stiintific, nu au asteptat deschiderea pietei europene a fortei de munca pentru a parasi Bulgaria si Romania in masa.

Acest lucru este o adevarata bataie de cap pentru cele mai sarace doua tari ale Uniunii Europene, scrie sambata intr-un comentariu AFP.

"Doua treimi din cercetatorii de la Institutul de matematica din Sofia au plecat in ultimii 15 ani. Odata cu ridicarea restrictiilor in Uniunea Europeana, le va fi si mai usor", afirma Mihail Konstantinov, profesor de inginerie civila.

Si mai rau, "calitatea multora dintre studenti este deplorabila, pentru ca cei mai buni elevi pleaca la sfarsitul invatamantului secundar", continua profesorul.

Dupa sapte ani de la aderarea la UE, romanii si bulgarii sunt, de acum inainte, liberi sa lucreze in intreaga Europa. Cele noua tari care isi mentinusera restrictiile pentru Bulgaria si Romania au fost obligate sa le ridice de la 1 ianuarie. Alte 17 state, intre care Italia si Suedia, au facut deja acest pas in urma cu mai multi ani.

Liberation ia apararea imigrantilor: Piata muncii era deja deschisa romanilor

Potrivit expertilor, aceasta schimbare nu se va solda cu o crestere masiva a emigratiei, din moment ce trei milioane de romani si un milion de bulgari si-au parasit deja tara de 20 de ani pentru a-si gasi un viitor mai bun, continua agentia franceza de presa.

La Liceul de limba franceza din Sofia, o institutie scolara cu renume din capitala bulgara, circa un elev din doi pleaca, dupa ce si-a sustinut bacalaureatul, pentru a studia "in Franta, in Germania, in Anglia si in Olanda, pentru a ramane acolo", explica Ghergana Krasteva, directorul adjunct. Pentru acesti tineri, studiile din universitatile bulgare nu le permit sa fie "competitivi pentru angajatorii din companiile internationale".

Sectorul sanatatii publice, atat in Bulgaria, cat si in Romania, este cel care a avut cel mai mult de suferit de pe urma deschiderii treptate a pietei europene a fortei de munca, noteaza France Presse.

Huffington Post: Romania, multumim! Cum profita tabloidele britanice de pe urma romanilor

"Din 1990, peste 21.000 de medici romani au plecat sa munceasca in strainatate', sustine Vasile Astarastoae, seful Colegiului Medicilor din Romania. Marea majoritate isi exercita meseria in Marea Britanie (4.500), Franta (4.300) si Germania (2.000), iar printre medicii straini din Franta, 'romanii sunt cei mai numerosi, inaintea belgienilor", potrivit acestuia.

Sectorul informatic, un punct forte traditional in cele doua tari, ramane speranta acestora. Formarea tinerilor informaticieni romani si bulgari este apreciata in strainatate, ceea ce a dus la instalarea multor companii de top in cele doua tari, astfel incat "exodul de creiere" este in scadere.

"In urma cu 15 ani, tinerii din Romania aveau un singur tel, Silicon Valley", amintea la sfarsitul lui noiembrie ministrul roman al comunicatiilor si societatii informationale, Dan Nica: "Astazi, unii s-au intors si din ce in ce mai multi nu mai pleaca", isi incheie comentariul agentia franceza de presa.

Citeste si:
Lăutari și băutură. Un vicepreședinte PNL a explicat cum îi aborda pe primarii care cereau bani pentru proiecte VIDEO
Lăutari și băutură. Un vicepreședinte PNL a explicat cum îi aborda pe primarii care cereau bani pentru proiecte VIDEO
Senatorul PNL Virgil Guran, ales vineri, 27 mai în funcția de vicepreședinte al partidului, a declarat în fața partidului modul în care îi aborda pe primarii care veneau la el să îi ceară...
Cum a ajuns un deputat PSD să se întoarcă desculț acasă: "Știi ce greu este să găsești mărimea 48 în România?"
Cum a ajuns un deputat PSD să se întoarcă desculț acasă: "Știi ce greu este să găsești mărimea 48 în România?"
Deputatul PSD, Daniel Ghiță, fost luptător K1, a anunțat că i s-au furat adidașii dintr-o sală de antrenament și a ajuns acasă desculț. Acesta a subliniat că nu este primul incident...