AFP: Studentii romani din Marea Britanie, nevoiti sa aleaga intre carti si mancare

Joi, 13 Martie 2014, ora 16:46
4292 citiri
AFP: Studentii romani din Marea Britanie, nevoiti sa aleaga intre carti si mancare

Studentii romani si bulgari din Marea Britanie au de suferit, deoarece guvernul britanic le-a suspendat ajutorul financiar.

In luna noiembrie, autoritatile de la Londra au anuntat ca au suspendat acordarea de imprumuturi pentru circa 7.500 de studenti din cele doua tari, transmite AFP.

Astfel, potrivit sursei citate, studentii "sunt nevoiti sa aleaga intre mancare si cartile de studiu", astfel ca s-au revoltat fata de decizia guvernului britanic.

Una dintre studentele bulgaroaice, Stanimira Karaivanska, s-a declarat "foarte suparata", afirmand ca se baza pe banii respectivi pentru a merge la facultate. Ajutorul sau financiar de peste 2.500 de euro pentru trei luni a fost blocat.

Astfel, Stanimira a fost nevoita sa rateze cateva cursuri din cauza ca nu putea plati transportul - trenul sau autobuzul - pana la facultate. La fel ca alti studenti aflati in situatia sa, tanara din Bulgaria crede ca plateste astfel pentru decizia "discriminatorie" luata de autoritatile care vor astfel sa trateze dur imigratia, inaintea alegerilor europarlamentare din luna mai.

Marea Britanie nu mai da imprumuturi pentru studentii romani: Sunt suspect de multe!

Din luna noiembrie, masura a fost extinsa si include studenti din toate tarile Uniunii Europene, chiar daca se aplica doar celor care studiaza la institutii private. In schimb, studentii romani si bulgari sunt afectati indiferent de tipul facultatii la care invata.

Guvernul britanic a transmis insa ca este vorba doar despre o masura de precautie, care va ramane in vigoare in timp ce aceia afectati isi dovedesc eligibilitatea pentru asemenea imprumuturi.

Finantarea se acorda doar acelor studenti care au trait in Marea Britanie timp de cel putin trei ani, iar banii trebuie inapoiati odata ce acestia incep serviciul.

Studentii romani si bulgari au protestat in Londra: reclama ca sunt persecutati

Romanca Liliana Gabor, studenta in Londra, este de parere ca taierea finantarii este menita sa descurajeze studentii sa-si continue studiile in Marea Britanie: "Nu cred ca ne vor".

De asemenea, Andrei Ioan Stan, liderul filialei britanice a Ligii Studentilor Romani din Strainatate, spune si el ca Marea Britanie "vizeaza doar studenti romani si bulgari, dintre cele 28 de tari (ale UE) ". El a mai subliniat ca masurile au fost anuntate cu doua luni inainte ca restrictiile impuse romanilor si bulgarilor pe piata muncii sa fie ridicate.

In luna februarie, autoritatile de la Bucuresti au cerut Comisiei Europene clarificarea acestei situatii, legislatia Uniunii Europene aratand ca masurile guvernului britanic ar putea fi discriminatorii vizavi de romani.

La jumatatea lunii noiembrie, imprumuturile pentru studentii romani si bulgari din Marea Britanie au fost inghetate, deoarece autoritatile au observat o crestere "suspecta" a numarului acestora.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#studenti romani Marea Britanie, #imprumuturi blocate studenti Marea Britanie , #romani Marea Britanie