Al Jazeera: Migrantii, inclusiv romani, victime ale sclavagismului modern in Marea Britanie

Luni, 25 Aprilie 2016, ora 08:32
10820 citiri
Al Jazeera: Migrantii, inclusiv romani, victime ale sclavagismului modern in Marea Britanie
Foto: Arhiva Ziare.com

O investigatie a postului de televiziune Al Jazeera a scos la iveala sclavagismul modern la care sunt supusi imigrantii, inclusiv romani, din Marea Britanie, oferind ca exemple cazuri de la spalatorii de masini, dar si tinere obligate sa se prostitueze.

Materialul filmat cu o camera ascunsa de reporterii Al Jazeera la o spalatorie auto din Kent, in sud-estul Angliei, folosita de dealerii Volvo si Kia, a scos la iveala scene socante, potrivit postului de televiziune panarab, informeaza News.ro.

Opt romani victime ale sclaviei, salvati de autoritatile britanice

Muncitorii, printre care si romani, care nu vorbesc engleza, locuiesc in vagoane insalubre, sunt platiti cu 50 de dolari pentru ture de 12 ore, sunt supusi la abuzuri verbale si fizice, iar de multe ori nici nu isi primesc salariile.

Banii care le sunt oferiti reprezinta mai putin de jumatate din salariul minim pe economie. De multe ori ei nu au dreptul sa isi ia pauze si sunt nevoiti sa plateasca cel putin salariul pe o zi chirie pentru vagoanele infestate cu plosnite in care sunt cazati.

Unul dintre romanii care a discutat cu reporterii Al Jazeera sustine ca seful spalatoriei i-a luat documentele de calatorie. Altii s-au plans ca au primit amenzi de sute de lire sterline pentru daunele minore facute din greseala masinilor. Un angajat a declarat ca a fost nevoit sa plateasca o suma enorma pentru ca a rupt rotile unui aspirator.

Oamenii povestesc ca un angajat a fost dus in biroul directorului spalatoriei si a fost batut si ca sunt supusi zilnic la abuzuri verbale.

Comisarul pentru lupta impotriva sclavagismului, Kevin Hyland, s-a declarat ingrijorat de aceste descoperiri, in timp ce un avocat important pentru drepturile omului, Parosha Chandran, a spus ca se teme "ca acesti muncitori sunt victime ale traficului de persoane".

Sclavii care mor pe plantatiile Italiei - romanii, printre cei mai rau tratati

Un purtator de cuvant al Volvo a declarat ca, atat angajatii sai, cat si companiile partenere trebuie sa respecte legea. La randul sau, Kia a afirmat ca se asteapta ca toti dealerii sai sa aiba grija ca legislatia sa fie respectata.

Mii de est-europeni lucreaza in spalatorii auto din Marea Britanie. Multi dintre ei vin din zone sarace din Romania, tentati de anunturi pe site-uri, care promit salarii si conditii de trai bune, afirma Al Jazeera.

Mii de tinere, obligate sa devina prostituate in Regatul Unit

Intr-o alta sectiune a investigatiei, Al Jazeera atrage atentia cum mii de tinere, printre care multe romance, sunt obligate sa devina prostituate in Regatul Unit.

In reportaj, un proxenet roman ii arata unui reporter sub acoperire tehnicile pe care le foloseste pentru a controla si exploata tinerele aduse la Londra din Romania. Proxenetul, care are aproximativ 20 de ani, explica linistit ca nu are nevoie sa foloseasca violenta fizica. "Acum exista alte metode pentru a tine o fata sub control", spune el.

"Trebuie sa stii multe despre femeie de acasa. Trebuie sa stii ce este cel mai important pentru ea. Ii spui, pur si simplu, 'daca nu faci asta, ai incurcat-o'. De ce sa le plesnesc cand pot sa folosesc vorbe sa le distrug mintal?", a adaugat proxenetul.

Philip Brewer, seful Departamentului de lupta impotriva traficului de persoane din cadrul Politiei Metropolitane, spune ca astfel de amenintari sunt folosite din ce in ce mai des pentru a obliga femeile sa se prostitueze.

Deutsche Welle, despre romanii exploatati care muncesc ca sclavii in Germania

"Pe langa amenintarile cu violenta, exista si amenintari indirecte. 'Daca nu faci (...) ce iti spun eu, atunci familia ta din tara va fi vizata'", explica el.

Robert, proxenetul cu care a discutat Al Jazeera, spune ca se ocupa de patru romance care lucreaza in Ilford, in estul Londrei. Stand intr-o masina despre care spune ca i-a fost oferita de un client in schimbul unei nopti cu una dintre tinere, Robert afirma ca femeile lucreaza toata noaptea, in fiecare noapte.

"Am patru femei si le trimit pe toate pe strada, in timp ce eu stau acasa. Am pe cineva pe care il platesc sa stea cu ochii pe ele", a explicat el.

Trei dintre tinere au lucrat in ultimul an si jumatate fara nicio pauza. "Asta trebuie sa devina munca pentru ele - o rutina. Trebuie sa se trezeasca si sa spuna: 'Trebuie sa ma duc la munca'", subliniaza tanarul.

Proxenetul admite ca noptile pierdute afecteaza aspectul fizic al femeilor. "Stii ce inseamna sa nu dormi noaptea timp de o luna? Li se schimba fetele, fac cearcane in jurul ochilor. Oboseala le face sa arate ingrozitor", a afirmat el.

Ana, 11 ani de sclavie

Unele prostituate reusesc, in cele din urma sa scape. Ana, care a fost salvata in nordul Angliei, a povestit pentru Al Jazeera cum a fost obligata sa se prostitueze la varsta de 16 ani. Ea provine dintr-o familie saraca din vestul Romaniei si a fost foarte incantata cand a intalnit un tanar care i-a devenit iubit. El i-a spus ca o duce in Italia in vacanta. Era prima calatorie in strainatate a fetei. Cand au ajuns in Italia, iubitul ei i-a spus ca trebuie sa se prostitueze si sa ii dea lui banii.

A incercat sa refuze, dar "s-a infuriat si m-a lovit", a spus Ana. A incuiat-o intr-o camera si a obligat-o sa intretina relatii sexuale si sa accepte orice ii cereau clientii, indiferent despre ce era vorba. "Unii clienti plateau sa ma bata", a povestit ea.

Ana a cazut victima unei tehnici folosite de multi proxeneti: ei isi seduc victimele, apoi le bat, le violeaza si le controleaza cu amenintari si violente.

Pentru Ana, "vacanta" in Italia a fost inceputul a 11 ani de sclavie. A fost mutata in Austria, Spania si, in cele din urma, in Marea Britanie, unde a fost incuiata in apartamente mizere si in hoteluri ieftine, unde era obligata sa intretina relatii sexuale zilnic.

Fata a fost controlata de doi barbati si o femeie, pe care o numeste "doamna cea rea". "Nu primeam niciun ban, pentru ca doamna cea rea pastra toti banii", spune ea. "Credeau ca sunt sclava lor, ca fac bani pentru ei, facandu-i fericiti", a explicat tanara.

Mai mult, romanca era obligata sa bea si sa consume droguri cu clientii, inainte de a intretine relatii sexuale cu ei.

Politia a salvat-o pe Ana dintr-un hotel din vestul Londrei. In martie 2014, ea s-a intors in Romania, dar proxenetii au gasit-o, au urcat-o cu forta intr-o masina, au batut-o si i-au spus ca o duc inapoi in Marea Britanie.

Calvarul sau a inceput din nou, de aceasta data intr-un hotel din orasul Leeds. "Au adus 30 de tipi sa se culce cu mine. M-au legat de pat, dupa care tipii si-au facut treaba. Matroana mea a fost foarte fericita. Imi spunea ca imi place, eu ii spuneam ca nu, nu imi place. Voiam sa sparg usa si sa scap de acolo", isi aminteste romanca.

"Imi era foarte frica. Au stins lumina si mi-au spus sa fac ce vor clientii, pentru ca, daca nu, nu merit sa mananc", a adaugat ea. "M-au torturat. M-au batut cu o curea si au spus ca sunt sclava lor. Zaceam acolo si ma gandeam ca nu are rost sa mai fiu controlata de ei. Mai bine ma omor", isi aminteste tanara.

Ana a fost salvata pentru a doua oara de politie in octombrie 2014 si a fost plasata in grija unei organizatii caritabile.

In mai 2015, proxenetii sai au fost judecati si condamnati. Elizabetta Patkanyi, de 27 de ani, din Oradea, a fost condamnata la sase ani de detentie, iar cei doi complici ai sai la cate 18 luni in spatele gratiilor.

In prezent, Ana incearca sa isi refaca viata si ar vrea sa devina coafeza. Insa este profund traumatizata de cosmarul prin care a trecut.

Este greu de stabilit cate femei sunt obligate sa se prostitueze in Marea Britanie. Guvernul estimeaza ca 13.000 de persoane sunt victime tuturor formelor de sclavie moderna, dar organizatiile pentru apararea drepturilor omului spun ca numarul este mult mai mare.

Anul trecut, 863 de adulti au fost identificati drept potentiale victime ale proxenetilor, o crestere cu 30% fata de 2014. Numarul total al minorilor obligati sa intretina relatii sexuale pe bani a fost de 217.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#romani sclavi Marea Britanie, #romance prostituate Marea Britanie , #romani Marea Britanie