Ambasadorul Jinga: Britanicii comit mai multe infractiuni decat romanii din Regatul Unit (Video)

Joi, 28 Februarie 2013, ora 18:03
3636 citiri
Ambasadorul Jinga: Britanicii comit mai multe infractiuni decat romanii din Regatul Unit (Video)
Foto: Arhiva

Ambasadorul Romaniei la Londra, Ion Jinga, afirma, intr-un drept la replica catre Daily Express, ca statisticile Politiei Metropolitane indica o infractionalitate in randul locuitorilor britanici de 9,16%, fiind mai mare decat procentul de 7,9% aferent romanilor din Regatul Unit.

Daily Express mentionase in editia electronica de miercuri, in articolul "Cum infractorii romani ne terorizeaza strazile", ca imigrantii romani din Marea Britanie ocupa locul doi, dupa polonezi, in privinta arestarilor pentru comiterea de infractiuni in aceasta tara, potrivit unor date obtinute de la Politia Metropolitana in baza legii accesului la informatii de interes public.

Potrivit publicatiei, "date socante" arata ca Politia Metropolitana a efectuat in ultimii cinci ani 27.725 de arestari in randul imigrantilor romani pentru infractiuni care includ violuri si crime, in contextul in care, in prezent, in Marea Britanie traiesc 68.000 de imigranti romani. Dupa deschiderea frontierelor, prevazuta anul viitor, aceasta rata - de aproximativ unu din trei imigranti romani arestati pentru infractiuni - ar putea creste, apreciaza Daily Express.

Daily Express: "Date socante" arata ca 1 din 3 romani din Marea Britanie comite infractiuni

"Infractionalitatea trebuie abordata ca un fenomen, dar nu legata de etnie sau nationalitate", afirma Jinga in dreptul la replica publicat pe site-ul Ambasadei Romaniei la Londra.

El arata ca datele Politiei Metropolitane trebuie interpretate corect. "In primul rand, raportul Politiei Metropolitane vorbeste despre 'suspecti de infractiuni', care nu au fost neaparat si condamnati. Apoi trebuie facuta distinctie intre numarul de persoane arestate, cei condamnati si cei detinuti.

Potrivit statisticilor oficiale, un numar total de 5.485.164 infractiuni au fost comise in Anglia si Tara Galilor in 2012, iar instantele britanice au dat in acelasi an 9.450 de condamnari impotriva unor cetateni romani, care reprezinta 0,17% din numarul total de infractiuni comise. Insa, din cei 9.450, la sfarsitul lui 2012 numai 624 de cetateni romani erau detinuti in Marea Britanie, cifra incluzand si pe cei condamnati anul anterior", argumenteaza ambasadorul Jinga.

El arata si ca numarul de 9.450 de condamnari e aferent pentru 7,9% dintre membrii comunitatii romanesti din Marea Britanie daca e luata in considerare o "prezenta romaneasca de aproximativ 100.000-120.000 de persoane".

"Daca luam in seama ca in multe cazuri e vorba de persoane care au fost condamnate de mai multe ori pe durata aceluiasi an, aceste 9.450 de condamnari au fost pronuntate impotriva unui numar mult mai redus de infractori romani. Ca sa tinem cont de proportii, la 60 de milioane de locuitori din Regatul Unit sunt aproape 5,5 milioane de infractiuni, rata totala a infractionalitatii fiind de 9,16%, care este ceva mai mare decat cea din randul romanilor de de 7,9%", subliniaza Jinga.

De asemenea, el arata ca trebuie avut in vedere si ca infractorii romani din Marea Britanie au fost implicati mai ales in infractiuni cu gravitate redusa (64% din total fiind furturi), iar criminalitatea de risc inalt este foarte redusa in randul romanilor, fiind numai 10 romani arestati ca suspecti de crima in ultimii cinci ani.

"Cifrele interpretate incorect pot alimenta retorica anti-imigratie si teama de un nou val de straini din Europa. Deoarece restrictiile de munca pentru romani si bulgari vor fi ridicate la sfarsitul anului, ei au devenit tintele pentru aproape toate dezbaterile referitoare la imigratie. Acest context este un fel de 'furtuna perfecta', fiind indeplinite toate conditiile pentru a fi victime, dar este absolut nedrept si nemeritat pentru romanii si bulgarii care locuiesc deja in Marea Britanie si isi aduc contributia onesta si, as spune, importanta la bunastarea tarii gazda", mentioneaza ambasadorul Romaniei.

El mai arata si ca datorita "cooperarii excelente" dintre Politia Metropolitana si autoritatile romane, concretizata prin vizita in Romania a comisarului Bernard Hogan-Howe si prezenta a 10 politisti romani timp de trei luni in Mare Britanie, "a fost descurajata substantial infractionalitatea romaneasca din Londra si Regatul Unit".

Ponta, pentru Times: Britanicii "nu au de ce sa se teama", romanii sunt ocupati in tara (Video)

Potrivit articolului din Daily Express, datele statistice mentionate "submineaza asigurarile oferite de oficiali romani, potrivit carora Marea Britanie nu are de ce sa se teama in urma unei diminuari a controalelor la frontiera".

Datele Politiei Metropolitane arata ca 27.725 de suspecti romani au fost arestati in legatura cu 142 de violuri, zece crime, 666 de infractiuni de natura sexuala, 303 jafuri, 1.370 de spargeri si 2.902 de infractiuni savarsite cu violenta.

Potrivit publicatiei, imigrantii romani sunt responsabili totodata de 92% din fraudele comise la bancomate in Marea Britanie.

Citește și:
Alina Gorghiu: „Colaborarea cu PSD, la momentul acesta, este una bună, e una necesară”
Alina Gorghiu: „Colaborarea cu PSD, la momentul acesta, este una bună, e una necesară”
Preşedintele Senatului Alina Gorghiu a declarat că la acest moment colaborarea cu PSD este ”una bună, e una necesară” pentru a asigura stabilitatea. Totodată, aceasta l-a criticat pe...
Ce șanse are Nicolae Ciucă să fie uns candidatul PNL pentru alegerile prezidențiale. ”Toată lumea joacă cu mai multe variante”
Ce șanse are Nicolae Ciucă să fie uns candidatul PNL pentru alegerile prezidențiale. ”Toată lumea joacă cu mai multe variante”
Purtătorul de cuvânt al PNL Ionuț Stroe a sugerat în urmă cu câteva zile că premierul Nicolae Ciucă ar putea fi candidatul partidului pentru prezidențiale din 2024, afirmând că în...