Ambasadorul Jinga: Rapoartele privind infractiunile romanilor in UK le ruineaza vietile

Luni, 07 Octombrie 2013, ora 21:52
2259 citiri
Ambasadorul Jinga: Rapoartele privind infractiunile romanilor in UK le ruineaza vietile

Romanii care muncesc din greu in Marea Britanie isi vad vietile si reputatiile ruinate de statisticile inselatoare si retorica de "sperietoare" din partea media si a politicienilor, este de parere ambasadorul roman la Londra, Ion Jinga.

Acesta noteaza, intr-un articol postat pe Huffington Post, ca nu exista nicio dovada care sa arate orice crestere a numarului infractiunilor de cand romanii au inceput sa se stabileasca in Marea Britanie, afirmand ca statisticile sunt manipulate deliberat pentru a-i pune pe concetatenii sai intr-o lumina proasta.

"O parte din presa asociaza disproportionat imigrantii cu furtul sau cu cersetoria, insa aceste fenomene afecteaza toate orasele mari inca din vremurile antice. Nici nu a izbucnit in ultimii ani in Europa, nici nu are legatura cu comunitatile est-europene care s-au stabilit in tarile occidentale", a precizat Ion Jinga.

Acesta subliniaza, ca, "din nefericire, informatiile distorsionate si tendentioase despre un 'val de infractiuni' dupa 1 ianuarie 2014 afecteaza vietile si reputatia lor".

"Un exemplu elocvent este acuzatia facuta de politicienii, a caror tinta asumata este de a cauza un cutremur in Marea Britanie, prin parasirea Uniunii Europene si trimiterea cetatenilor straini in tarile lor de origine: 27.000 de romani arestati in ultimii cinci ani. In primul rand, 'arestat' este mult diferit de 'acuzat' sau 'condamnat'", a explicat ambasadorul roman.

Ambasadorul Jinga in The Telegraph: Romanii nu trebuie sa se simta vinovati ca sunt romani

Diplomatul continua, precizand ca, astfel, o simpla verificare a actului de identitate in trafic devine "arestare" in statistici daca cetateanului respectiv i se cere sa mearga la sectia de politie pentru verificare a actului de identitate, chiar daca acesta este eliberat imediat dupa.

In plus, numarul de 27.000 de romani nu inseamna ca atatea persoane au fost arestate, deoarece in multe cazuri aceeasi persoana a fost arestata de mai multe ori.

De asemenea, mai arata Ion Jinga, numarul de cetateni romani condamnati in prima jumatate a anului 2013 a scazut cu 20 la suta comparativ cu aceeasi perioada a anului 2012.

Afirmatiile sale vin dupa ce mai multe ziare au raportat, luni, ca multi romani din Franta iau in considerare sa se mute in Marea Britanie, pentru a putea primi ajutoare sociale in aceasta tara.

Ambasadorul roman spune insa ca romanii au "cea mai mare rata de ocupare a fortei de munca" in Marea Britanie - 85 la suta, cu aproape 40 la suta dintre ei avand studii universitare.

"Muncesc din greu, platesc taxe si sunt apreciati de angajatorii lor. Pun in punga publica britanica mai mult decat scot", a subliniat Jinga, care a mentionat si ca toate cercetarile au sugerat ca romanii nu au nominalizat Marea Britanie drept destinatia lor preferata, atunci cand vor fi rificate restrictiile, la 1 ianuarie 2014.

"Migratia din Romania a parut a fi o solutie in timpul crizei economice, insa economia noastra creste acum si avem nevoie de cetatenii nostri sa vina inapoi acasa si sa-si foloseasca abilitatile acolo. Ceea ce este sigur - si a fost recent de directorul Europol - este ca ridicarea restrictiilor pentru romani si bulgari, in luna ianuarie, nu va aduce o crestere a ratei infractiunilor in Marea Britanie", a mai spus ambasadorul roman.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Ion Jinga romani infractiuni Marea Britanie, #romani infractiuni Marea Britanie , #romani Marea Britanie