Ambasadorul Romaniei in Marea Britanie: Nu pot sa inteleg manipularea opiniei publice

Marti, 03 Decembrie 2013, ora 11:31
3021 citiri
Ambasadorul Romaniei in Marea Britanie: Nu pot sa inteleg manipularea opiniei publice
Foto: Adevarul

Ambasadorul Romaniei in Marea Britanie a declarat ca, desi intelege ingrijorarea presei cu privire la imigrantii romani, nu intelege incercarea de a manipula opinia publica in acest sens. Mai mult, oficialul sustine ca ridicarea restrictiilor pe pe piata muncii din Marea Britanie nu va insemna ca romanii vor da buzna in Regatul Unit.

"Cand vorbim despre cersetori vorbim, de fapt, despre o minoritate extrem de restransa care are cetatenie romana. Faptul ca sunt rromi nu inseamna ca vin din Romania. Sunt mai mult de 12 milioane de rromi, tigani, in toata Europa, dintre acestia doar 600.000 sunt romani", a declarat Ion Jinga la Radio BBC.

Ambasadorul a explicat ca aceasta campanie agresiva impotriva Romaniei le afecteaza vietile imigrantilor romani cinstiti si muncitori.

"De la inceputul anului, si mai ales in ultimele luni, am fost martorii unei campanii extrem de agresive care denigreaza Romania si incearca sa o faca responsabila pentru aproape tot ce merge prost in Marea Britanie. Si aceasta campanie afecteaza vietile si reputatia a mii de romani cinstiti si muncitori. Pot sa inteleg interesul presei si legitima ingrijorare a oamenilor in legatura cu imigratia dar ce nu pot sa inteleg este incercarea de a manipula opinia publica britanica", a continuat oficialul roman.

Ambasadorul Ion Jinga a sustinut ca temerile potrivit carora imigrantii romani ar veni in numar mare in Marea Britanie in 2014 sunt neintemeiate.

"Inteleg ingrijorarea, dar nu cred ca va fi un numar mare de romani care vor veni in Marea Britanie dupa 1 ianuarie 2014. Toate indiciile sugereaza ca Marea Britanie nici macar nu este in topul preferintelor romanilor. De fapt, comunitatea de romani din Marea Britanie este mai mica decat comunitatile din alte tari ale Uniunii Europene.

Avem un milion de romani in Italia, Franta sau Spania, mai ales datorita proximitatii culturale si geografice. Avand in vedere ca avem o populatie de peste 20 de milioane de oameni, dintre care sapte milioane sunt activi, iar trei milioane cel putin lucreaza in alte state, atunci cred ca am atins deja capacitatea maxima de export a fortei de munca. Acesta ar fi unul dintre cele mai importante motive pentru care nu cred ca romanii vor veni in numar mare in Marea Britanie dupa 1 ianuarie", a incheiat ambasadorul Ion Jinga.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#ambasador Marea Britanie Romania, #imigranti romani Marea Britanie, #Ion Jinga ambasador imigranti romani , #romani Marea Britanie