Ambasadorul Romaniei la Londra: Petitia anti-imigranti din presa, comparata cu manifestarile fasciste

Vineri, 29 Noiembrie 2013, ora 11:59
2153 citiri
Ambasadorul Romaniei la Londra: Petitia anti-imigranti din presa, comparata cu manifestarile fasciste
Foto: Dicaf.ro

Ambasadorul Romaniei in Marea Britanie, Ion Jinga, a condamnat atitudinea publicatiei Daily Express care a pornit o petitie online pentru a-l presa pe premierul David Cameron sa blocheze accesul romanilor pe piata muncii din Marea Britanie de la 1 ianuarie 2014.

Ambasadorul sustine totusi ca acea petitie, precum si presiunile din partea partidului populist UKIP nu il vor putea determina pe premier sa sfideze Uniunea Europeana si sa mentina restrictiile de pe piata muncii.

"Sigur ca au fost destui cei care au semnat acea petitie, dar mult mai putini decat se asteptau initiatorii sai. Reactiile critice la adresa respectivei initiative au fost pe masura, fiind comparata cu manifestarile fasciste. Premierul David Cameron a anuntat ca restrictiile vor fi ridicate la 1 ianuarie 2014.

AMBASADORUL ROMAN LA LONDRA: SE PREGATESTE UNA DINTRE CELE MAI PERICULOASE CAMPANII ELECTORALE

Ridicarea restrictiilor pe piata muncii dupa o perioada de maximum sapte ani de la admiterea in UE este stipulata in Tratatul de Aderare a Romaniei. Eliminarea restrictiilor pentru cetatenii romani nu este o favoare care ni se face, ci un drept rezultat din aplicarea unui principiu fundamental al UE, dreptul la libera circulatie a persoanelor", a declarat, pentru Ziare.com, ambasadorul Ion Jinga.

In ceea ce priveste blocarea imprumuturilor pentru studentii romani si bulgari, pe motiv ca sunt "suspect de multe", ambsadorul sustine ca este prea devreme sa se pronunte daca este vorba despre inca o atitudine anti-imigratie. Oficialul a anuntat ca a transmis o solicitare de lamurire ministrului britanic pentru Universitati, David Willetts.

"Cred ca este prea devreme pentru a putea trage o concluzie (in legatura cu blocarea creditelor - n.red.). Autoritatile britanice au anuntat o ancheta cu privire la conditiile in care au fost acordate creditele pentru intretinere (bani pentru chirie si mancare) cursantilor de la colegiile vocationale private. Conform datelor de care dispunem, nu este vorba despre imprumuturile pentru plata studiilor, nu include universitatile ci doar colegii vocationale, si se aplica tuturor celor inscrisi la astfel de cursuri, inclusiv cetatenilor britanici, nu doar romanilor si bulgarilor.

Circa 5.500 din totalul solicitarilor de credite pentru intretinere provin din Romania si Bulgaria. Sunt credite fara dobanda, returnarea incepe atunci cand castigul salarial anual este minim 18.000 lire sterline si se prescrie dupa 25 ani. Pentru lamurirea situatiei si a conditiilor de eligibilitate, i-am scris ministrului britanic pentru Universitati, David Willetts, solicitandu-i clarificari. Suntem in asteptarea raspunsului", a declarat ambasadorul Ion Jinga.

Marea Britanie nu mai da imprumuturi pentru studentii romani: Sunt suspect de multe!

Pe 20 noiembrie, autoritatile britanice au anuntat ca imprumuturile pentru studentii romani si bulgari din Marea Britanie au fost inghetate, dupa ce s-a observat o crestere "suspecta" a numarului acestora.

David Willetts, secretarul de stat pentru Universitati din Marea Britanie, a declarat ca a suspendat aceste imprumuturi dupa ce s-a constatat o crestere neobisnuita a cererilor facute la Compania de Imprumuturi pentru Studenti. Autoritatile britanice sustin ca peste trei sferturi dintre studentii care au primit aceste imprumuturi nu au reusit sa dovedeasca legitimitatea obtinerii lor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Suceava a ales un preot să candideze pentru funcția de primar al municipiului Suceava. Cătălin Axinte este preot slujitor la Biserica Sf. Mina din...
Kelemen Hunor, convins că pe listele UDMR au semnat și români: ”După 9 iunie vom avea 200 de primari”
Kelemen Hunor, convins că pe listele UDMR au semnat și români: ”După 9 iunie vom avea 200 de primari”
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat joi, 18 aprilie, la Cluj-Napoca, după şedinţa Consiliului Permanent al Uniunii, că este convins că listele UDMR pentru alegerile locale au fost...
#ambasador Marea Britanie Ion Jinga, #romani imigranti Marea Britanie, #campanie petitie romani imigranti, #restrictii piata muncii romani imigranti , #romani Marea Britanie