BBC: Legaturile cu Romania s-ar putea dovedi profitabile pentru Tara Galilor

Autor: Ana Ilie
Luni, 11 Februarie 2013, ora 10:30
5030 citiri
BBC: Legaturile cu Romania s-ar putea dovedi profitabile pentru Tara Galilor

In urma cu mai bine de 100 de ani, regina Elisabeta a Romaniei a vizitat statiunea galeza Llandudno, pentru a de odihni aici. Dupa un secol de la acel moment, companiile si afacerile galeze sunt indemnate sa faca aceeasi calatorie, in sens invers si din motive cu totul diferite.

In dezbaterea pe marginea impactului imigrantilor est-europeni asupra Marii Britanii, dupa ridicarea restrictiilor pentru Romania si Bulgaria, BBC vine cu un punct nou de vedere.

Hotelul Adelphi de pe promenada din Llandudno era cunoscut, la inceputul secolului XX, ca fiind demn de o regina - in acest caz, regina Elisabeta a Romaniei, care a stat cinci saptamani in ceea ce in zilele noastre este cunoscut drept Hotelul Marine. O scrisoare de multumire din partea reginei inca este afisata aici.

Patronajul comerciantilor din Llandudno este inca amintit in moto-ul orasului "Hardd, Hafan, Hedd" - tradus in velsa dupa ce regina a descris statiunea drept "un rai frumos al pacii".

In oras exista Strada Carmen Sylva, numita dupa numele de scriitor al reginei, si o alta, Roumania Crescent and Drive, in onoarea sa.

Inainte de a pleca, copiii orasului au organizat o parada, trecand pe langa hotelul ei si organizand un concert de adio in Pier Pavilion. Primarul localitatii a marcat evenimentul cu salve trase de pe 21 de vase, chiar cand trenul reginei pleca spre Londra.

Cand regina Elisabeta a Romaniei a vizitat Tara Galilor, intrarea ei in Marea Britanie a fost nerestrictionata - putea veni si pleca cum dorea, scrie sursa citata.

Cu toate acestea, desi Romania a aderat la Uniunea Europeana in 2007, cetatenii sai, impreuna cu cei din Bulgaria, se confrunta cu restrictii cand doresc sa lucreze si sa traiasca in Marea Britanie, continua publicatia.

Aceste bariere vor fi ridicate in ianuarie 2014, ceea ce i-a facut pe unii sa isi exprime ingrijorarea ce mii de est-europeni vor invada Marea Britanie. In acest timp, unii se intreaba daca nu cumva este o oportunitate de afaceri pentru Tara Galilor.

Intr-o recenta vizita la Cardiff, fostul ministru de Externe roman, Andrei Marga, a delclarat pentru BBC Wales ca este important sa recunoastem ca UE este acum o "familie".

"In Europa, toate tarile trebuie sa se cunoasca. Este normal sa schimbi opinii si valori si chiar si sa ai, ocazional, neintelegeri", a spus acesta.

Dylan Jones-Evans, profesor de antreprenoriat la Universiattea Wales, considera ca guvernul si afacerile din Tara Galilor rateaza o oportunitate.

"Europa Centrala este o piata uriasa pentru afacerile galeze si sunt oportunitati de vanzare in aceasta piata relativ nedescoperita cu 100 de milioane de oameni", crede acesta.

"In ceea ce priveste Romania, un recent articol in Economist a subliniat problemele pe care guvernul roman le are in cheltuirea banilor europeni pentru proiectele de infrastructura, agricultura si alte scheme de dezvoltare. Guvernul galez stie cum sa cheltuiasca fondurile europene... asa ca are experienta valoroasa pentru o economie in curs de dezvoltare ca Romania", mai spune el.

Romanii isi creeaza deja legaturi cu Scotia. Au deschis o biserica ortodoxa in Glasgow si spun ca vor sa-si intensifice legaturile cu consiliile locale si guvernul.

Un reprezentant al guvernului galez a explicat ca "Romania a fost o piata pentru companiile galeze in trecut si suntem mereu deschisi sa explorarea altor oportunitati".

Citește și:
Un fost deputat AUR riscă închisoarea dacă nu plătește o amendă penală de 40.000 de lei. Documentele au ajuns la Camera Deputaților
Un fost deputat AUR riscă închisoarea dacă nu plătește o amendă penală de 40.000 de lei. Documentele au ajuns la Camera Deputaților
Un fost deputat AUR, în prezent independent, trebuie să plătească 40.000 de lei în următoarele două luni ca să nu ajungă în spatele gratiilor. Daniel Rusu, parlamentar de Alba, a fost...
Europarlamentarul Eugen Tomac: ”Guvernul de la Viena este condus de un lider ce insistă cu încăpățânare asupra unor argumente ridicole”
Europarlamentarul Eugen Tomac: ”Guvernul de la Viena este condus de un lider ce insistă cu încăpățânare asupra unor argumente ridicole”
Liderul PMP, europarlamentarul Eugen Tomac, afirmă, după discuţiile cu cancelarul austriac Karl Nehammer privind admiterea României în Schengen, că a fost una dintre cele mai tensionate...