Campania impotriva romanilor in Marea Britanie: Ce se urmareste si ce trebuie sa stie cei care vor in Regat

Luni, 04 Noiembrie 2013, ora 15:58
5920 citiri
Campania impotriva romanilor in Marea Britanie: Ce se urmareste si ce trebuie sa stie cei care vor in Regat

Romanii vor putea munci in Marea Britanie fara permis de munca, in mai putin de doua luni, de la 1 ianuarie 2014.

Apropierea acestui termen a generat reactii dure impotriva romanilor, in Regatul Unit, din partea politicienilor, dar si din partea presei, care lanseaza zvonuri alarmate, cum ca britanicii isi vor pierde locurile de munca in fata emigrantilor.

In plus, un adevarat val al violentei si infractionalitatii ar urma sa se abata asupra Londrei, daca dam crezare informatiilor aparute aproape zilnic in ziarele citite de britanici.

In acelasi timp, romanii se intreaba daca restrictiile vor fi intr-adevar ridicate, asa cum a fost stabilit, si cum vor fi tratati, daca aleg sa munceasca in Marea Britanie.

Un purtator de cuvant al Guvernului britanic a declarat pentru Ziare.com ca "restrictiile curente pentru romani si bulgari vor fi ridicate anul viitor (2014 - n.red.) si atat romanii cat si bulgarii vor fi tratati ca orice cetatean al Uniunii Europene".

Referitor la numarul de romani care va veni in Marea Britanie din 2014 oficialul britanic a afirmat ca "nu exista statistici exacte in legatura cu aceste cifre. Este un proces complicat pentru a se stabili cu exactitate acest numar si acesta implica numerosi alti factori, iar cifrele in final ar fi doar incerte si speculative".

Cu toate acestea, unele publicatii din Marea Britanie, cu largul concurs al politicienilor din Regat, au inceput campanii menite sa-i descurajeze pe romani sa emigreze. Daily Express a pornit o adevarata "cruciada impotriva romanilor", iar alte ziare importante ii tin isonul.

Astfel, Daily Mail sustine ca romanii deja se intereseaza cum pot sa profite de ajutoarele sociale, The Independent publica declaratii ale liderului UKIP (Partidul pentru Independenta Marii Britanii) Nigel Farage: "Asteptam un val al criminalitatii romanesti" si ajungem la The Guardian, care relaxeaza opinia publica titrand "Romanii nu vor invada Marea Britanie - opriti campania negativa".

Ambasadorul Romaniei in Marea Britanie, Ion Jinga, este de parere ca "aceasta campanie mediatica trebuie plasata in contextul mai larg al relatiei dintre Marea Britanie si Uniunea Europeana, al provocarilor economice cu care se confrunta Regatul Unit, atitudinii euro-sceptice manifestate de o parte a presei britanice si de politicieni populisti si anti-europeni".

Potrivit oficialului roman, presa britanica ii va mai supara in continuare pe romani.

"Referitor la o posibila continuare a diseminarii unor informatii 'exagerate' in anumite medii din Marea Britanie, exista o perspectiva ca acestea vor continua pana la alegerile pentru Parlamentului European, din 22 mai 2014, dar si posibilitatea ca aceasta campanie negativa sa revina in contextul alegerilor parlamentare din UK, din luna mai 2015", sustine Jinga.

Englezii si romanii, inainte de 1 ianuarie 2014

In ciuda cuvintelor dure la adresa romanilor, mai sunt englezi care nu se lasa influentati negativ de presa britanica.

"Citesc doar in Daily Mail stirile contra romanilor. Nu sunt de acord cu ele. Cunosc romani medici, profesori, ingineri. Am fost in Romania de doua ori si mi-au placut tara si oamenii. Englezii fac o confuzie mare intre romani si rromi. Si unii si alti muncesc si traiesc dupa traditia lor. Englezii au prejudecati oarbe bazate pe o lipsa de cunoastere. Dar stirile astea vand ziarele", spune Geoff Hopkins, nascut in Tara Galilor.

Pe de alta parte, multi romani din Anglia nu sunt de acord cu campania impotriva lor. Ei sustin ca "acei romani care nu fac bine imaginii Romaniei nu trebuie pusi la gramada cu ceilalti care muncesc si isi duc o viata normala la standardele impuse de sistemul britanic".

Ce trebuie sa stie romanii care aleg UK din 2014

Potrivit informatiilor oferite de Ambasada Romaniei la Londra, dupa ridicarea restrictiilor, nu va mai fi necesara obtinerea unei autorizatii de munca (Purple Card) /certificat de inregistrare (Yellow/Blue card) pentru a desfasura o activitate profesionala in Marea Britanie.

Incepand cu 1 ianuarie 2014, legislatia care vizeaza in prezent dreptul de sedere al cetatenilor europeni in Marea Britanie se va aplica automat si cetatenilor romani si bulgari si nu impune obligativitatea obtinerii unui certificat de inregistrare a sederii pe teritoriul britanic.

Totusi, romanii ce isi fac bagajul sa plece spre insula britanica trebuie sa se informeze asupra drepturilor si responsabilitatilor accesand site-ul UK Border Agency, sectiunea Europeannationals.

Potrivit Ambasadei Romaniei la Londra, in situatia in care Guvernul britanic va modifica legislatia actuala sau va introduce prevederi noi cu privire la dreptul de sedere al cetatenilor europeni, care se vor aplica implicit si cetatenilor romani din Marea Britanie, acestea vor fi facute publice pe site-urile ambasadei si institutiilor britanice.

Citeste si:
Legea privind datele deschise, aprobată de Guvern. Noile reglementări vor aduce un plus de trasparență în administrația publică
Legea privind datele deschise, aprobată de Guvern. Noile reglementări vor aduce un plus de trasparență în administrația publică
Guvernul României a aprobat, joi, 27 ianuarie, Legea privind datele deschise şi reutilizarea informaţiilor din sectorul public, care va aduce o comunicare mai bună a cetățenilor cu...
Molnupiravir, prima pastilă anti-COVID, ajunge oficial în România. Cine ar trebui să primească medicamentul începând de luni
Molnupiravir, prima pastilă anti-COVID, ajunge oficial în România. Cine ar trebui să primească medicamentul începând de luni
50.000 de cutii cu Molnupiravir ajung luni în România, a anunțat joi, 27 ianuarie, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. ”Luni vin în România 50.000 de cutii Molnupiravir. Pfizer...