Ambasadorul Romaniei la Londra: Se pregateste una dintre cele mai periculoase campanii electorale Interviu

Vineri, 29 Noiembrie 2013, ora 17:27
12110 citiri
Ambasadorul Romaniei la Londra: Se pregateste una dintre cele mai periculoase campanii electorale Interviu
Foto: The Telegraph

Scandalul legat de ridicarea restrictiilor de pe piata muncii din Marea Britanie ia amploare pe masura ce ne apropiem de termenul limita impus de UE, 1 ianuarie, 2014. Ambasadorul Romaniei in Regatul Unit, Ion Jinga, are una dintre cele mai importante misiuni diplomatice la aceasta ora.

Ambasadorul sustine ca aceasta campanie agresiva anti-imigratie, indreptata catre romani la ora actuala, a pornit de fapt din zona politicului britanic. Oficialul roman a declarat, intr-un interviu pentru Ziare.com, ca partidul populist UKIP si sustinatorii sai pregatesc una dintre cele mai periculoase campanii electorale din istoria politica a Marii Britanii.

AMBASADORUL ROMANIEI IN MAREA BRITANIE: PETITIA ANTI-IMIGRANTI DIN PRESA, COMPARATA CU MANIFESTARILE FASCISTE

De ce credeti ca a aparut aceasta reactie de respingere, de o asemenea amploare, a britanicilor fata de romani?

Cred ca este vorba de un context mai complex, determinat de suprapunerea unor evenimente intr-un interval de timp relativ scurt: criza economica ce a afectat si Marea Britanie, dezbaterea privind relatia UK-UE, discursul populist, xenofob si antieuropean al Partidului Independentei Marii Britanii (UKIP), campaniile electorale pentru alegerile locale din 2013 si cele europarlamentare din 2014, precum si estimarile eronate din 2004 privind numarul cetatenilor din cele opt noi state UE care au venit sa munceasca in Regatul Unit.

S-a creat ceea ce eu am numit 'furtuna perfecta', cand toate conditiile sunt intrunite pentru ca cineva sa fie victima. Reactia anti-imigratie nu este doar la adresa romanilor si bulgarilor. Ea s-a suprapus, insa, cu anuntarea ridicarii restrictiilor pe piata muncii pentru cetatenii romani si bulgari, care au devenit, astfel, tinta atacurilor presei tabloide, a UKIP si a unor politicieni conservatori care nu vor sa isi piarda electoratul. Ce subiect mai bun de campanie electorala exista decat sperietoarea invaziei a 29 milioane de romani si bulgari, intr-o tara unde numarul strainilor este deja considerabil?

Cum functioneaza strategia acestor politicieni in ceea ce priveste mesajele impotriva imigrantilor romani?

Sunt politicieni care nu rezista tentatiei de a incerca sa castige capital politic printr-un mesaj populist, iar in perioade de criza a arunca vina pe straini este o reteta consacrata in istorie. Importante personalitati britanice - premierul, vice-prim ministrul, ministrul de Externe, speakerul Camerei Comunelor - au dezavuat insa, public, acest gen de mesaj.

Analisti lucizi de la Londra considera ca UKIP si sustinatorii sai pregatesc una dintre cele mai periculoase campanii electorale din istoria politica a Marii Britanii. Nu cred, insa, ca poporul britanic, care cunoaste valoarea democratiei de atat de mult timp - sa nu uitam ca Magna Charta Libertatum a fost scrisa in Anglia, la 1215 - si care a raspandit cultura si civilizatia pe toate continentele, va cadea intr-o astfel de capcana. Un prim test il vor constitui alegerile pentru Parlamentul European, din 22 mai 1014.

In ce masura reprezinta in vreun fel imigrantii romani un pericol pentru Marea Britanie? De ce se tem englezii?

Romanii nu sunt imigranti in Marea Britanie, ci cetateni ai Uniunii Europene care isi exercita dreptul la libera circulatie. Nu doar ca nu reprezinta un pericol pentru UK dar, conform statisticilor britanice, prezenta lor aduce beneficii economiei locale, ei punand in punga Trezoreriei cu cca 34% mai mult decat scot in afara.

Acest lucru se explica prin gradul ridicat de ocupare (85% dintre romanii din UK au un loc de munca), prin media redusa de varsta (peste 70% au intre 18 si 35 ani) - ceea ce ii face sa fie sanatosi si activi profesional si sa nu apeleze decat limitat la serviciile sociale si de sanatate, precum si prin faptul ca avem o proportie impresionanta de elite (38% dintre romanii din UK au studii superioare).

Sigur, nu putem spune ca totul este perfect, exista si aspectul infractionalitatii care ne creeaza o problema de imagine, exploatata pana la refuz de presa tabloida si de aliatii sai, insa imensa majoritate a romanilor din UK sunt oameni seriosi, cinstiti si muncitori.

Ce parare aveti despre "Cruciada impotriva romanilor" initiata de presa britanica?

Nu este vorba de o 'cruciada initiata de presa britanica' in general, ci de agresivitatea catorva tabloide. Termenul de 'cruciada' a fost folosit doar de Daily Express. Presa tabloida este ostila strainilor si promoveaza stereotipuri care genereaza frica, dar cresc audienta si vanzarile. As sugera, insa, sa privim lucrurile mai putin emotional. Aceasta campanie negativa si absolut nedreapta la adresa romanilor reprezinta o tentativa de manipulare a opiniei publice britanice, pentru a satisface obiective politice inguste.

Dreptul la opinie, fundamental in orice societate democratica, trebuie exercitat in limite civilizate, fara accente xenofobe, rasiste sau jignitoare la adresa unor persoane sau comunitati. Din pacate, astfel de mesaje sunt uneori promovate chiar de catre unii romani. Se intampla ca romani apreciati si respectati de straini, sa devina tinte ale unor tentative de discreditare din partea altor romani. Ca sa inchei acest raspuns intr-o nota mai optimista, as adauga ca presa britanica publica si articole favorabile Romaniei.

De ce credeti ca munca romanilor nu este apreciata in Marea Britanie? Muncesc mai prost? Nu sunt pregatiti?

Premierul David Cameron a declarat public ca romanii din Marea Britanie 'muncesc din greu, platesc taxe si sunt apreciati de catre angajatorii lor'. Statisticile britanice arata ca romanii au un nivel de pregatire profesionala peste media generala din UK. Avem peste 4.000 doctori si asistente din Romania care lucreaza in sistemul de sanatate britanic.

Educati in scolile si universitatile nostre, ei contribuie acum in Regatul Unit. Avem multi romani care lucreaza in serviciile financiare din Londra, in serviciile sociale, in domeniul artistic. Sunt aproape 6.000 studenti romani in UK, multi dintre ei la universitati de prestigiu. Circa 40% dintre muncitorii care au construit anul trecut Parcul Olimpic din Londra sunt romani.

Munca romanilor este apreciata, insa existenta restrictiilor a creat multe situatii de vulnerabilitate pentru romani. Apropiata ridicare a acestor restrictii a generat o campanie mediatica furibunda, dusa dincolo de limitele deontologiei profesionale si ale comportamentului civilizat, uneori cu accente rasiste si agresivitate verbala. Cred ca exista riscul ca efectele acestei campanii negative sa persiste in timp, in mentalul colectiv. Discursul populist si xenofob poate aduce voturi astazi, dar pretul va fi platit maine, de generatiile viitoare. Daca cultivam ura si intoleranta, nu putem culege democratie si civilizatie.

Ce i-ati sfatui pe romani sa faca dupa 1 ianuarie 2014? Sa vina in Marea Britanie sa munceasca sau sa ramana in Romania? Unde e mai bine?

Incepand cu 1 ianuarie 2014, romanii vor avea exact aceleasi drepturi ca toti ceilalti cetateni ai UE, inclusiv dreptul nerestrictionat la libera circulatie. Alegerea este a fiecarui roman in parte, iar 'mai binele' este relativ. Cred ca decizia de a pleca sa lucrezi intr-o alta tara trebuie luata pe baza unei analize lucide, care sa includa factori precum profesia, domeniul in care ai vrea sa lucrezi, oferta de angajare si cat de serioasa este aceasta, gradul de cunoastere a limbii tarii de destinatie, situatia familiala, asteptarile financiare, costul vietii in strainatate.

In absenta acestei analize, riscul ca situatia din teren sa nu coincida cu cea imaginata este considerabil. Nu sunt putini romanii care, odata ajunsi in Marea Britanie, constata ca oferta de munca nu este reala, sau e complet diferita de asteptari. Unii raman fara mijloace de subzistenta, vor sa se intoarca acasa, dar nu mai au bani, o parte dintre ei cer sprijinul Ambasadei Romaniei pentru repatriere, altii aleg sa munceasca la negru si sa doarma in adaposturi improvizate.

Oferim sprijin de fiecare data cand suntem solicitati, dar trebuie stiut ca si resursele noastre sunt limitate. Majoritatea romanilor sunt, insa, bine integrati in societatea britanica si contribuie, prin munca lor si taxele pe care le platesc, la bunastarea tarii gazda. Personal, mi-as dori ca romanii sa aleaga drept destinatie Romania, pentru ca si acasa este nevoie de inteligenta si priceperea lor.

Dumneavoastra, ca Ambasador al Romaniei, v-ati confruntat vreodata cu atitudini rasiste?

Personal, nu. Am calatorit aproape peste tot in Marea Britanie, nu cred ca a ramas un oras unde sa avem o comunitate importanta de romani si in care sa nu fi fost macar o data. Interactionez si cu populatia britanica zilnic. Stiu ca exista multe cazuri de discriminare generate in cea mai mare parte de existenta restrictiilor pe piata muncii, iar uneori este vorba de atitudini xenofobe. Mai rar, au existat si manifestari rasiste. Ar fi total gresit sa le asociem cu mentalitatea si comportamentul poporului britanic.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#ambasador Marea Britanie Ion Jinga, #ambasador roman Anglia imigranti romani, #ambasador campanie politica electorala , #romani Marea Britanie