Ziare.com

Comisia Europeana, cu ochii pe Marea Britanie, din cauza imigrantilor romani

de Florin Necula
Luni, 25 Noiembrie 2013, ora 23:43

   

Comisia Europeana, cu ochii pe Marea Britanie, din cauza imigrantilor romani
Comisia Europeana este in garda, dupa ce au fost facute publice planurile Marii Britanii de a ingradi drepturile imigrantilor romani si bulgari, incepand cu 1 ianuarie.

Purtatorul de cuvant al CE, Jonathon Todd, a spus luni ca forul executiv de la Bruxelles va evalua planurile Marii Britanii, atunci cand se vor cunoaste detaliile noilor masuri ale liderilor britanici, informeaza EU Observer.

"Odata ce Guvernul Regatului Unit va clarifica orice schimbari pe care intentioneaza sa le introduca referitor la accesul la ajutoare sociale in Marea Britanie pentru cetateni din alte state membre, comisia va cauta sa se asigure ca aceste masuri sunt total conforme cu regulile Uniunii Europene privind libertatea de miscare", a spus Todd.

Cruciada Daily Express 150.000 de britanici au semnat o petitie impotriva romanilor si bulgarilor

Restrictiile impuse romanilor si bulgarilor in opt state membre UE, incusiv Regatul Unit, Germania si Franta, vor fi ridicate pe 1 ianuarie, iar odata ridicate restrictiile, cetatenii din Romania si Bulgaria vor avea acces total pe piata britanica a muncii, dar si la sistemul de ajutoare sociale, ca orice alt cetatean din tara de destinatie, lucru garantat de legea Uniunii Europene.

Aceasta chestiune a generat dezbateri intense, in special in Marea Britanie, unde unii dintre cei mai importanti politicieni au spus ca cetatenii din cele doua tari est-europene vor sosi intr-un numar record.

Britanicii se opun cu indarjire deschiderii granitelor si primirii romanilor - sondaj

Conservatorii pun presiune pe prim-ministrul David Cameron sa impuna uniltateral restrictii suplimentare in ce ii priveste pe cetatenii romani si bulgari, in ciuda reglementarilor Uniunii Europene. Statele membre UE nu pot sa faca discriminari intre proprii cetateni si imigrantii cu pasapoarte ale Uniunii Europene.

Premierul britanic vrea sa propuna renegocierea relatiilor cu Uniunea Europeana, astfel ca noii imigranti ar putea sa astepte pana la un an pentru a putea fi eligibili sa primeasca ajutoare sociale.

Tarile membre UE au deja dreptul de a expulza cetatenii europeni de pe teritoriul lor daca acestia devin "o povara excesiva pentru sistemul de asigurari sociale al statului gazda".

Purtatorul de cuvant pe teme de justitie al Comisiei Europene, Mina Andreeva, a spus ca autoritatile unui stat trebuie sa furnizeze o analiza completa a motivelor pentru care acea persoana trebuie sa paraseasca tara si sa permita totodata un apel: "Chiar si daca ceri unei persoane sa plece, este foarte dificil sa impiedici acea persoana sa se intoarca din nou".
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3833 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Daca noi romanii suntem atat de lipsiti de calitati,

de ce oare se tem britanicii sa ne deschida piata muncii?

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor