Copiii romani ai caror parinti sunt plecati la munca in strainatate, subiectul unui reportaj BBC

Joi, 16 Iunie 2016, ora 17:01
4604 citiri
Copiii romani ai caror parinti sunt plecati la munca in strainatate, subiectul unui reportaj BBC

Pana la 350.000 de copii din Romania au cel putin un parinte plecat sa lucreze in strainatate, arata estimarile organizatiei Salvati Copiii.

BBC a realizat un reportaj in care trage un semnal de alarma in legatura cu traumele pe care le pot suferi acesti copii.

Jurnalistii britanici au mers in orasul Negresti, din judetul Vaslui, unde, la Colegiul Tehnic, circa 200 din totalul de 1.200 de elevi au cel putin un parinte plecat in strainatate.

"La Negresti, de exemplu, din 7.000 de oameni, numai circa 900 au un loc de munca (...). Pentru ca salariile sunt foarte mici si, daca au o calificare buna, (oamenii - n.red.) prefera sa lucreze in strainatate, unde sunt platiti mai bine si au sanse mai bune de a-si intretine familia" ramasa in tara, explica directorul adjunct al Colegiului Tehnic din Negresti, Liviu Popa.

El a mai explicat ca principala problema a unora dintre copii este ca renunta la scoala, iar "unii intra in tot felul de situatii dificile, precum droguri, chiar si prostitutie, unii devin violenti", si asta "pentru ca le lipseste atentia parintilor".

"Este, in primul rand, vina Guvernului, pentru ca nu face suficiente pentru a dezvolta aceasta zona. Nu pot judeca parintii pentru ca pleaca in strainatate, pentru ca este normal sa incerci sa faci ce este mai bine pentru familia ta", a adaugat el.

In Negresti, rata somajului este de circa 80%, iar aproximativ 3.000 de oameni au plecat in ultimii 20 de ani.

In conditiile in care problema copiilor lasati in urma de parintii plecati la munca este o problema atat de pregnanta, ONG-ul Salvati Copiii a deschis 17 birouri in tara pentru a ajuta acesti minori, dintre care unul la Negresti.

Mai multi copii care merg la centrul din Negresti marturisesc ca le este dor de parintii lor, dar inteleg de ce au plecat acestia.

"Este destul de deprimant uneori. Aveam o relatie mai buna cu mama mea, care este in strainatate. Iar acum, ca stau cu tatal meu, este... Pentru ca ma cert des cu tatal meu. Este in regula, pentru ca ma iubeste, stie cum sa aiba grija de mine, dar nu este... Sunt mai apropiata de mama mea (...) I-as spune ca o iubesc si ca vreau sa o vad mai des", spune Adelina Radu-Cretu, cu ochii in lacrimi.

Pentru Emma Butnaru Apostu, in varsta de 18 ani, faptul ca cei doi parinti ai sai, plecati la munca in Anglia, ii trimit bani i-a permis sa isi continue studiile. "Nu este atat de bine. Am nevoie de ei, dar ma sprijina si vorbesc cu ei in fiecare zi si, chiar daca sunt departe, e ca si cum ar fi langa mine", marturiseste fata.

Mama Emmei, Emilia, care lucreaza de trei ani in Marea Britanie, spune ca i-a fost greu cand si-a lasat fiica singura in tara, dar nu se simte vinovata, pentru ca astfel ii poate oferi o viata mai buna copilului sau.

Citeste ce spune un psiholog despre actuala generatie de copii.

In Romania, aproape o treime dintre copii nu merg la scoala, arata cele mai recente statistici INS.

Citeste si:
Un profesor de științe politice chestionează doctoratul generalului Ciucă: ”A văzut cineva teza savantului care abia știe să citească de pe o hârtie?”
Un profesor de științe politice chestionează doctoratul generalului Ciucă: ”A văzut cineva teza savantului care abia știe să citească de pe o hârtie?”
Fostul ambasador și consilier prezidențial Cătălin Avramescu, profesor universitar de Științe Politice, a postat pe Facebook mai multe întrebări legate de teza de doctorat a generalului...
Cîțu, despre revenirea USR în Guvern: „Nimeni nu a propus asta în conducerea PNL; Nu voi susține intrarea PSD în Executiv”
Cîțu, despre revenirea USR în Guvern: „Nimeni nu a propus asta în conducerea PNL; Nu voi susține intrarea PSD în Executiv”
Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a declarat luni, 25 octombrie, că USR și PSD ar trebui să susțină guvernul minoritar condus de Nicolae Ciucă dacă vor să arate că își doresc să...
Sursa: NEWS.RO