Copiii romani din Marea Britanie ar putea studia limba noastra la scolile din Regat - negocieri la Bucuresti

Vineri, 20 Martie 2015, ora 11:42
5297 citiri
Copiii romani din Marea Britanie ar putea studia limba noastra la scolile din Regat - negocieri la Bucuresti
Foto: Facebook / Iris Radulian

O delegatie formata din specialisti britanici in educatie, reprezentanti ai comunitatii romanesti si un primar din Londra soseste vineri in Romania pentru a discuta pe parcursul urmatoarelor zile cu autoritatile de la Bucuresti despre introducerea limbii romane ca obiect de studiu si bacalaureat in Marea Britanie.

Este vorba despre un proiect pilot "surpriza", cum a declarat Iris Radulian, director coordonator al organizatiei My Romania Group, pentru Ziare.com.

"Vin la Bucuresti impreuna cu o delegatie de oameni foarte puternici, ca de exemplu primarul din Brent, o regiune din Londra, cum e, de exemplu, sectorul 2 in Bucuresti. Si vin cu ei dupa mine pentru ca vrem sa facem bacalaureat la limba romana, adica limba romana sa fie predata in liceele din Anglia. Este o chestiune de recunoastere internationala", ne-a declarat Iris Radulian.

Din delegatie fac parte, printre altii, Kana Naheerathan, primarul Consiliului Brent (London Borough of Brent), Susan Grace, director adj. al "Newman Catholic College", Luljeta Nutzi, director "Shpresa Programme", si Nicolae Ratiu, presedintele Fundatiei Ratiu si fiul regretatului politician roman.

"Primarul vine si ca sa infrateasca Gura Humorului cu Brent. Din Bucuresti o sa mergem la Castelul Bran, pentru ca vreau sa le arat frumusetile tarii - doar asa stergi o imagine negativa. Vreau sa oprim la o stana, sa le dau mancare romaneasca, ajungem pe la Tihuta, la Suceava, unde vrem sa vorbim cu cei de la Universitatea Stefan Cel Mare si sa facem un program, ca masteranzii de la Facultatea de Stiinte Pedagogice sa vina la Londra, intr-un fel de schimb de experienta de cateva saptamani sau luni si sa predea limba romana ca materie in liceu", ne-a mai declarat Iris Radulian, unul dintre initiatorii proiectului.

Roman in Londra: Si in Alaska daca ar fi sa plec, eu tot romaneste simt Interviu

Este nevoie de introducerea limbii romane in licee pentru ca intreaga comunitate de romani din Marea Britanie a crescut dupa deschiderea granitelor.

"Am pregatit tot, avem foarte mult sprijin de la London Citizens, pentru ca sunt foarte multe tari care deja au limba de predare in licee - portugheza, franceza, poloneza - si fiind foarte multi copii romani aici, asta incerc sa fac - sa invete limba romana in liceu. Va fi predata in engleza, si copilul vietnamez daca vrea sa invete romana o poate face. Cum invatam noi franceza la liceu.

Fac chestia asta pentru ca numarul de copii romani a crescut foarte mult. Spre exemplu, in Brent, unde e cea mai mare comunitate de romani - avem circa 15.000 de familii - in 2013 aveam 96 de copii inregistrati la licee, acum avem 1.100. Cu mine va veni si directorul adjunct de la un liceu unde sunt 46 de copii romani care vor sa dea Bac-ul, care a acceptat sa devina centru de bacalaureat", ne-a declarat directorul coordonator al My Romania Group.

Iris Radulian se asteapta sa primeasca sustinere din partea autoritatilor de la Bucuresti.

"Avem nevoie de influenta, adica sa faca ceva oamenii din Romania ca sa sustina aceasta initiativa. Vin sa discut la Ministerul Educatiei, vreau sa ma duc la comisia romanilor de pretutindeni, o sa mergem in Parlament. Ne vom intalni cu oameni foarte importanti carora vreau sa le explic necesitatea, procedura, rezultatul.

Gandeste-te ca, odata ce reusim sa obtinem o programa recunoscuta, o sa poata pleca initiativa in toata Europa. De exemplu, si copiii din Atena vor putea invata romaneste. O sa le spun: Noi facem aici ceva pentru romani si pentru imaginea tarii, am ajutat si la alegeri, acum ar fi momentul sa apreciati munca noastra, sa ne sustineti proiectul. Poate si financiar, pentru ca trebuie manuale si trebuie coordonat acest proiect in mod eficient.

Si chiar am foarte mari asteptari. Daca ar fi sa plec de la Bucuresti fara sa iasa nimic, as fi extraordinar de deceptionata", ne-a mai spus Iris Radulian.

Sanse egale si pentru limba romana

Proiectul "MY Romania GCSE (General Certificate of Secondary Education) " este sustinut si de publicatia Ziarul Romanesc din Marea Britanie.

Mai mult, i s-au alaturat si alti reprezenanti ai comunitatii romanesti din Londra, dar si firme straine, informeaza publicatia citata.

Astfel, nu mai putin de 28 de companii romanesti si straine, dar si persoane fizice au contribuit financiar pentru realizarea lui si, de asemenea, s-au alaturat Shpresa Programme, Newman Catholic College, Nightingale Academy, Mayfield School si Brent Council.

In prezent, limba romana se preda la nivel universitar in cadrul UCL si la departamentul de limbi latine de la Oxford, dar nu si in scoli.

Susan Grace, directorul adjunct al Newman Catholic College, va prezenta autoritatilor romane varianta proiectului de studiere a limbii romane in Marea Britanie.

"Sunt nerabdatoare sa explic posibilitatea implementarii examenului TGE GCSE in limba romana. De asemenea, voi avea ocazia sa cunosc notiuni de baza ale sistemului educational romanesc si ospitalitatea culturala a Romaniei. Avem acest examen si in alte limbi, iar limba romana trebuie sa aiba sanse egale cu celelalte", a declarat aceasta pentru Ziarul Romanesc.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Iris Radulian bacalaureat limba romana Londra, #limba romana scoli Marea Britanie , #romani Marea Britanie