Documentarul "Vin romanii!": Cine sunt politicienii de la Bucuresti care i-au scris ambasadorului britanic

Luni, 09 Martie 2015, ora 15:56
3677 citiri
Documentarul "Vin romanii!": Cine sunt politicienii de la Bucuresti care i-au scris ambasadorului britanic
Foto: Daily Mail

Documentarul "Vin romanii!", difuzat de postul de televiziune britanic Channel 4, continua sa starneasca reactii. Deja se poate vorbi despre un scandal diplomatic, dupa cum anunta presa britanica, care face cunoscute si numele celor trei parlamentari care i-au scris ambasadorului britanic la Bucuresti.

Presa britanica scrie despre o scrisoare pe care ambasadorul roman la Londra a trimis-o pe adresa postului de televiziune Channel 4, in care acuza producatorii ca readuc in prim plan stereotipuri negative, amintind si despre o epistola redactata de trei parlamentari romani, expediata catre ambasadorul britanic la Bucuresti.

"Vin romanii" naste noi dispute: Cum ar fi ca TVR sa generalizeze alcoolicii si pedofilii britanici

Aceasta a doua scrisoare, in care oficialul britanic este intrebat ce parere ar avea cetatenii regatului daca in Romania s-ar vorbi despre ei ca si cum ar fi toti alcoolici si pedofili, este semnata de Bogdan Diaconu, presedintele Partidului Romania Unita, vicepresedintele aceluiasi partid, Virgil Guran, si Paul Dumbravanu, din aceeasi formatiune, informeaza Daily Mail.

In scrisoare se arata: "Va rog sa va ganditi cum ati reactiona daca TVR, postul public de televiziune din Romania, ar incepe o campanie de denigrare a cetatenilor britanici de la noi din tara, generalizand cazurile de alcoolism in public si de pedofilie ale catorva britanici, de care sunt sigur ca aveti cunostinta, la a deveni imaginea tuturor cetatenilor dvs. aflati pe teritoriul Romaniei. Documentarul difuzat de Channel 4 face exact acelasi lucru".

"Afrontul la adresa romanilor care locuiesc in Marea Britanie trebuie sa inceteze imediat, pentru ca va incuraja xenofobia si va aduce prejudicii cetatenilor nostri direct", se mai arata in document.

Bogdan Diaconu numeste pe Facebook redactarea si expedierea acestei scrisori ca fiind "cel mai puternic semnal de protest dat din Romania cu privire la documentarul anti-romanesc difuzat de Channel 4".

Acesta mai mentioneaza, luni, pe aceeasi retea sociala: "Chiar daca ar fi fost de dorit ca cea mai dura reactie sa ii apartina diplomatiei romanesti care are aceasta datorie, totusi atitudinea reprezentantului Romaniei in Marea Britanie a fost palida si impaciuitoare, iar a ministrului roman de Externe inexistenta pana la interventia parlamentarilor PRU".

Amintim ca MAE a reactionat dupa difuzarea primului episod din documentar, in luna februarie, printr-o scrisoare trimisa de ambasadorul Romaniei la Londra catre producatorul emisiunii.

"Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a reactionat la documentarul anti-romanesc doar in urma unei interpelari depuse de mine la Parlament", mai spune Bogdan Diaconu, continuand: "Inainte de reactia publica a PRU, tot efortul diplomatiei romane s-a redus la o scrisoare catre producatorul emisiunii 'The Romanians are coming', semnata de ambasadorul Romaniei la Londra, in ciuda faptului ca Channel 4 este post public britanic si se impunea o discutie transanta cu autoritatile britanice".

Acesta aminteste ca "Channel 4 nu este 'canal TV privat', asa cum dezinformeaza MAE (...). Site-ul televiziunii britanice informeaza clar ca 'Channel 4 is publicly-owned'". In plus, mai spus parlamentarul, "acest canal este condus de un reprezentant al Camerei Lorzilor, caruia parlamentarii PRU i-au remis de asemenea o scrisoare de protest".

Si premierul Victor Ponta a reactionat fata de difuzarea documentarului, aratandu-se nefericit de faptul ca emisiunea - care s-a terminat marti - ar putea avea un impact negativ si nedrept asupra comunitatii romane din Marea Britanie, relateaza publicatia britanica.

Ponta, solidar cu protestul romanilor din Marea Britanie. L-a facut atent si pe Cameron (Video)

Difuzarea documentarului a dus la proteste pasnice in fata sediului postului de televiziune, strangandu-se si aproape 10.000 de semnaturi cuprinse in doua petitii care cereau anularea sa.

Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
#scandal diplomati documentar romani Marea Britanie, #parlamentari scisoare documentar Vin romanii, #parlamentari PRU documentar imigranti romani UK , #romani Marea Britanie
Comentarii