Elite fara granite - Ei sunt Romania: Cel mai tanar cercetator roman, doctorand in neurostiinte la Oxford

Luni, 11 Noiembrie 2013, ora 19:21
19090 citiri
Elite fara granite - Ei sunt Romania: Cel mai tanar cercetator roman, doctorand in neurostiinte la Oxford
Foto: mimsaxl.photography

Romania are o multime de tineri remarcabili. Auzim insa prea putine despre ei, iar pe multi nici nu ii cunoastem. Este si cazul lui Andrei Ilie, un absolvent al University of Oxford (Marea Britanie), care in prezent preda la prestigioasa institutie.

Andrei Ilie se descrie drept "un tanar cercetator, oarecum la inceput de drum catre o cariera academica independenta dupa terminarea unui program de 4 ani (master + doctorat) in domeniul neurostiintelor la Oxford, unde am studiat activitatea creierului in epilepsie".

Parcursul academic

In tara, tanarul a studiat medicina la UMF Carol Davila Bucuresti (2002-2008), unde, spune el, a avut sansa de a intra in contact cu activitatea de cercetare inca din primul an de facultate, cand a fost selectat sa faca parte din grupul de neurostiinte condus de Prof. Leon Zagrean la catedra de Fiziologie.

"Aici am invatat ce inseamna cercetarea adevarata la nivel international, lucrand sub indrumarea Dr. Mihai Moldovan de la Universitatea din Copenhaga. In sase ani am reusit sa publicam 5 articole in reviste internationale. Aceste rezultate mi-au dat posibilitatea de a fi competitiv in a aplica pentru o bursa de studii de doctorat dupa terminarea facultatii", precizeaza Andrei Ilie.

De ce Oxford? "Am ales in primul rand Marea Britanie, unde am aplicat pentru mai multe programe de doctorat cu o structura aparte de 4 ani. Spre deosebire de programele 'traditionale' de 3 ani, programele de 4 ani ofera o pregatire integrativa si posibilitatea de a explora mai multe domenii printr-o serie de cursuri si rotatii in diferite laboratoare pe parcursul primului an. Ulterior iti alegi laboratorul si tema de cercetare pentru urmatorii 3 ani de doctorat. In urma interviurilor am ales programul de la Oxford unde primul an este un master propriu-zis, urmat de doctorat", spune tanarul roman.

S-a adaptat imediat la viata din Anglia pentru ca, marturiseste el, ii place stilul de viata al britanicilor.

"Oxfordul este un loc international cu studenti si profesori din toata lumea. Un lucru aparte il reprezinta organizarea in sistemul de colegii. Fiecare student la Oxford este simultan membru al universitatii si membru al unui colegiu. Colegiile ofera cazare, masa, cadrul social si sistemul de tutoriale pentru studenti, in timp ce universitatea este implicata in organizarea programului de studiu prin cursuri, examene la care participa toti studentii. Ca membru al unui colegiu, intri zilnic in contact cu studenti din toate domeniile. Acest lucru iti ofera o deschidere deosebita atat la nivel intelectual cat si social si cred ca reprezinta cel mai important avantaj al Oxfordului in comparatie cu alte universitati", completeaza Andrei.

La Oxford studiaza in jur de 80 de romani, multi dintre ei cu burse de studiu. "In domeniul neurostiintelor, la programul de 4 ani pe care eu l-am absolvit de curand si unde competitia este in jur de 200 de aplicatii pentru 5 locuri, momentan sunt acceptati alti doi romani, Alexandra Constantinescu (anul 2) si Alexandru Calin (anul 1), ambii fosti studenti la medicina la Bucuresti si fosti membri ai grupului de cercetare in neurostiinte din care am facut si eu parte", ne-a mai declarat Andrei Ilie.

Cel mai tanar cercetator roman

La doar 22 de ani, a fost declarat "Cel mai tanar cercetator roman", iar la scurt timp - "Studentul Anului in Europa". Cum l-au ajutat profesional aceste experiente?

"Aceste premii m-au bucurat foarte mult si m-au facut sa simt ca activitatea mea este importanta, recunoscuta si apreciata. M-au incurajat sa privesc cu mai mult optimism spre viitor si spre mentinerea legaturii cu Romania. In plus ele mi-au dat posibilitatea de a transmite din experienta mea altor studenti prin intermediul mass media, cum este si cazul acestui interviu", subliniaza tanarul.

Romania vs. Marea Britanie - diferenta de mentalitate academica

Acum, ca Andrei Ilie preda la prestigioasa institutie, l-am intrebat care e diferenta de metalitate academica fata de Romania.

"Cred ca diferenta fundamentala este legata de scopul si finalitatea in sine a studiilor academice. Cu alte cuvinte, de ce mergem la facultate? In Romania scopul pare a fi ca studentii sa acumuleze un bagaj de cunostinte care sunt fie transmise direct de profesori prin cursuri, fie provin in general din carti. In acest mod de studiu se pierd analiza critica, sinteza si gandirea independenta in interpretarea acestor cunostinte.

Studentii ajung sa 'invete' anumite lucruri, insa nu stiu exact de unde provin aceste cunostinte si idei si prin urmare le este greu sa le analizele critic si independent, sa inteleaga care sunt punctele lor slabe si forte. La Oxford se pune foarte mare accent pe gandirea critica, pe interpretarea si formarea proprilor idei.

De exemplu in mod frecvent studentii au de pregatit o anumita tema despre care citesc singuri si despre care scriu un eseu. Acest eseu este ulterior discutat impreuna cu colegii si cu profesorul. Astfel studentii invata sa analizeze datele, sa le interpreteze si sa traga singuri concluziile. Fara indoiala in acest proces pe langa stimularea gandirii independente sunt dobandite si foarte multe cunostinte", explica Andrei Ilie.

Ce sanse are un cercetator in Romania?

Si in Romania, spune el, sunt grupuri de cercetare foarte bune si care ar trebui stimulate si incurajate.

"Oxfordul mi-a dat insa si o alta deschidere, am invatat foarte multe lucruri atat personal cat si profesional la care probabil nu as fi avut acces daca ramaneam in Romania. De exemplu, am avut placerea sa fiu presedintele University of Oxford Cortex Club, un grup studentesc preocupat de promovarea cercetarii in neurostiinte. Prin Cortex Club am avut ocazia sa invit la Oxford si sa organizez seminarii cu cercetatori de prim rang, care sunt lideri pe domeniile lor la nivel international.

Cred ca pentru certetarea din Romania interactiunea cu cercetatorii din afara poate fi foarte benefica si ar trebui incurajata. In domeniul neurostiintelor, as mentiona ca exemple de succes legatura laboratorului Prof. Leon Zagrean de la Bucuresti cu Dr. Mihai Moldovan de la Universitatea Copenhaga si colaborarea Dr. Raul Muresan de la Cluj cu Dr. Florin Albeanu de la Cold Spring Harbor, care a dus la formarea in 2012 la Cluj a unei scoli de vara in neurostiinte foarte cautata si apreciata la nivel mondial", subliniaza cercetatorul.

Relatia cu Romania

Andrei Ilie se considera patriot: isi iubeste tara si, desi este plecat de 5 ani, este interesat de ce se intampla acasa, incearca sa pastrez legatura cu Romania si sa contribuie "la dezvoltarea si schimbarea in bine a Romaniei".

"Sunt mandru ca sunt roman, acest lucru face parte din mostenirea mea ca persoana si nu am intampinat niciodata dificultati din aceasta cauza", subliniaza el.

In Marea Britanie, ii lipseste cel mai mult familia. Incearca sa vina in Romania cat de des poate si tine legatura cu laboratorul de neurostiinte de la Bucuresti, unde "ma opresc de fiecare data cand vin acasa pentru a discuta despre proiectele aflate in desfasurare acolo".

"Sper ca in viitorul apropiat sa putem realiza o colaborare si mai stransa in care sa avem proiecte comune Oxford-Bucuresti. In plus sunt in contact cu membrii Ligii Studentilor Romani din Strainatate care desfasoara o serie de proiecte deosebite pentru a stimula si facilita atat plecarea studentilor interesati la studii in strainatate cat si revenirea lor dupa finalizarea studiilor din afara in Romania", completeaza Andrei Ilie.

Momentan, mai are 2 ani ca Junior Research Fellow la University College Oxford. Aceasta pozitie este un pas intermediar catre formarea sa ca cercetator independent.

"Imi doresc ca in viitorul apropiat (3-4 ani) sa imi formez propriul grup de crecetare. Pastrez in continuare ideea de a reveni in Romania la un moment dat, insa nu stiu cand/daca acest lucru se va realiza. Momentan situatia din mediul universitar si cel al finantarii cercetarii nu stimuleaza intoarcerea cercetatorilor cu experienta din afara in Romania. Schimbarile din 2012-2013 legate de legea invatamantului si reducerea la jumatatea a finantarii unor proiecte de cercetare aflate deja in derulare m-au ingrijorat si m-au facut sa fiu mai putin optimist legat de revenirea In Romania.

In plus, observ o tendinta catre a impune si a directiona fondurile de cercetare catre o cercetare aplicata. Desi cercetarea aplicata poate parea atractiva in ideea ca va rezolva din nevoile societatii, ea nu se poate construi separat si fara o fundatie puternica si dezvoltata a cercetarii fundamentale. Cu alte cuvinte nu poti, aplica ceva ce nu intelegi si nici nu stii cum sa cercetezi", accentueaza cercetatorul roman.

In ceea ce priveste sfaturi pentru elevii/studentii din Romania care se gandesc sa isi continue studiile in strainatate, Andrei Ilie crede ca merita efortul de a studia in strainatate. "Acest lucru iti ofera multe avantaje atat pentru dezvoltarea ta ca persoana cat si profesional. Ii incurajez sa se intereseze de optiunile de studiu in afara, sa caute si sa aplice cu incredere la burse de studiu. De asemenea ii incurajez sa fie seriosi, sa depuna efort in pregatirea din Romania si sa se implice in activitati in afara programului traditional de studiu", incheie tanarul roman.

In cadrul campaniei "Elite fara granite - Ei sunt Romania", Ziare.com, in parteneriat cu Liga Studentilor Romani din Strainatate, prezinta povesti ale unor tineri romani supradotati, care au studiat sau inca studiaza in cadrul unora dintre cele mai prestigioase universitati din lume si care acum uimesc prin performante remarcabile in medicina, matematica, stiinte politice, economie, istorie, informatica sau biologie.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Andrei Ilie Oxford, #tineri romani elite , #romani Marea Britanie