Elite fara granite - Ei sunt Romania: Tanara cu master in Securitate si Informatii, care s-a intors in tara

Vineri, 25 Octombrie 2013, ora 19:26
20746 citiri
Elite fara granite - Ei sunt Romania: Tanara cu master in Securitate si Informatii, care s-a intors in tara

Romania are o multime de tineri remarcabili. Auzim insa prea putine despre ei, iar pe multi nici nu ii cunoastem. Teodora Rebrisorean a facut un master de Studii de Securitate si Informatii, din cadrul Universitatii Salford, Manchester.

Acum s-a intors in Bucuresti, unde este IT security analyst pentru o multinationala. Ziare.com a stat de vorba cu tanara despre experienta de studiu in strainatate, dar si imaginea pe care o au romanii in Marea Britanie.

In Romania, a urmat cursurile de licenta ale Facultatii de Stiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii, cu specializarea Stiinte Politice, din cadrul Universitatii Babes-Bolyai. "Primii doi ani de zile am primit bursa de merit pentru rezultatele obtinute in urma examenelor. De asemenea, am avut sansa sa urmez un stagiu de practica in cadrul Institutului Diplomatic Roman", face tanara o scurta prezentare a parcursului sau academic.

Sora sa geamana a fost cea care a venit cu ideea sa plece in Marea Britanie pentru studiile de master. "La inceput nu am fost de acord, avand in vedere faptul ca trebuia sa renunt la prieteni, familie si restul activitatilor ce le aveam acasa. In final, am optat pentru cursurile de master Studii de Securitate si Informatii, din cadrul Universitatii Salford, Manchester.

Am optat pentru aceasta universitate, in urma consilierii primite din partea Edmundo, care ne-a sprijinit de-a lungul intregului process de aplicare. Faptul ca mai erau romani studenti la aceasta universitate si, de asemenea, faptul ca aveam un prieten care studia acolo m-a determinat in final sa pornesc spre Marea Britanie", ne-a marturisit Teodora.

Sistemul de invatamant din Romania

Tanara spune ca a avut "norocul sau nenorocul" sa experimenteze atat viata universitara din Romania, cat si cea din Marea Britanie.

"Diferenta este una de la cer la pamant. In Romania, eram obligata sa particip la cursuri care nu aveau nicio legatura cu specializarea mea, in schimb in Marea Britanie la inceput de an mi s-a dat o lista care cuprindea cursurile pentru care pot sa optez. Desigur, doua cursuri erau obligatorii, in schimb celelalte au fost alese in functie de interesul meu pentru ele.

Atmosfera din timpul cursurilor nu este una sobra, acolo studentii sunt prieteni cu profesori. Profesorii sunt obligati un anumit numar de ore pe semestru sa se ocupe numai si numai de tine: sa iti raspunda la mailuri, sa se intalneasca cu tine pentru a discuta material si eventualele neintelegeri. In schimb, in Romania abia prinzi profesorul pe coridor pentru a discuta de el, sa nu mai vorbesc de posibilitatea de a-l suna", puncteaza Teodora Rebrisorean.

Ajunsa la final de studii, in Marea Britanie, in timpul unei intalniri cu profesorul care ii supraveghea lucrarea de disertatie, l-a intrebat cum trebuie sa se prezinte in fata comisiei si cum sa se pregateasca pentru prezentarea lucrarii.

"In acel moment, am primit o privire confunza din partea profesorului, uimit fiind de intrebare. Raspunsul primit m-a impresionat: nu trebuia sa prezint lucrarea in fata a 5, 6 profesori, cum se intampla la noi, ci doar sa o trimit electronic. Profesorul mi-a raspuns ca nu isi doresc ca studentii sa se supuna unui stres inutil de a prezenta lucrarea in fata comisiei.

Ma bucur ca am avut sansa de-a pleca in Anglia la studii, de a vedea ca la facultate poti sa mergi cu placere si nu din obligatie pentru a avea destule prezente la un curs care nu are nicio legatura cu aria ta de specilizare, asa cum se intampla in Romania. Regret sa o spun, insa vad cati prieteni se chinuie sa ia examene care oricum nu ii vor ajuta cu nimic pe viitor, din punct de vedere teoretic, pentru ceea ce au ales ei sa profeseze", marturiseste tanara, care se considera "o norocoasa" pentru ca a plecat la studii in afara si a studiat ce ii place.

Romanii in Marea Britanie

De-a lungul anului de studiu in Marea Britanie, spune ea, nu s-a simtit niciodata diferit tratata fata de colegii sai: "Nimeni nu mi-au vorbit urat, doar pentru ca eram din Romania. Eram tratata egal cu restul colegilor, care 50% erau si ei din restul Europei".

"Daca vorbim despre cum sunt vazuti romanii in Marea Britanie, cred ca stim cu totii ce parere au despre noi. Insa, in momentul in care ajungi sa studiezi alaturi de ei, sa duci acelasi stil de viata, practic sa te integrezi in acea tara si incepi sa gandesti asemenea lor. Daca tu le oferi respect, vei primi la fel inapoi. Nu am avut probleme in a-mi gasi un loc de munca, cat am trait acolo, chiar mai mult am fost apreciata mereu de sefii mei pentru ceea ce faceam", ne-a mai declarat tanara romanca.

Teodora mentioneaza ca ar recomanda, "cu siguranta", tinerilor din Romania sa plece la studii in strainatate, sa experimenteze un alt sistem de invatamant: "Sansa de a ajunge sa inveti printre englezi, si de-a vedea cum decurge un curs in Occident este nemaipomenita".

"Ii sfatuiesc pe tinerii din Romania sa plece la specializari afara, sa simta pe pielea lor un altfel de sistem, insa i-as indemna sa se intorca in tara si sa contribuie mai apoi la dezvoltarea acestei tari. Romania are nevoie de tineri destepti si bine pregatiti. E adevarat nu toti vor dori sa se intoarca dupa ce vor lasa Romania in urma. Un exemplu este sora mea geamana, care nu isi doreste sa se intoarca acasa din cauza faptului ca aici nu va gasi de lucru in domeniul ei.

Insa cel mai bun exemplu sunt eu, m-am intors acasa dupa studii in Marea Britanie, si dupa trei luni de specializare la Institutul Diplomatic din Berlin, din dorinta de a reusi la mine in tara. Faptul ca ai studiat afara iti deschide multe usi in Romania. La inceputul acestei veri, am avut sansa de a urmari un stagiu de practica in cadrul Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, cu ajutorul LSRS. Faptul ca am studiat afara, m-a ajutat sa ma angajez pe un post din aria mea de specializare. E adevarat, ai nevoie si de un pic de noroc, insa cu perseverenta poti sa reusesti si in Romania", subliniaza Teodora.

Cu parere de rau, spune ea, romanii pe care i-a cunoscut afara "nu isi doresc sa se intoarca acasa".

"Am impresia ca romanii au ajuns sa isi urasca tara si nu pot sa ii condamn avand in vedere ceea ce se intampla aici. Cum putem sa ii cerem unui student care a studiat afara si a avut sansa sa lucreze pe un salariu de 1.000-1.500 de lire sterline/euro sa se intoarca in tara pe un salariu mediu de 1.200 de lei?", se intreaba, retoric, tanara.

Planuri de viitor

In ceea ce priveste planurile sale de viitor, acestea "implica o continua perfectionare pentru ceea ce imi doresc sa fac".

"Cu toate ca am o diploma de licenta, una de master, si numeroase stagii de perfectionare afara si in tara, consider ca omul cat traieste invata. Desigur imi doresc sa nu fiu nevoita sa plec din nou din tara, insa vom trai si vom vedea. Imi doresc sa raman si sa profesez aici, insa daca la un moment dat ma voi lovi de sistem, probabil voi alege din nou calea Occidentului", incheie tanara.

In cadrul campaniei "Elite fara granite - Ei sunt Romania", Ziare.com, in parteneriat cu Liga Studentilor Romani din Strainatate, prezinta povesti ale unor tineri romani supradotati, care au studiat sau inca studiaza in cadrul unora dintre cele mai prestigioase universitati din lume si care acum uimesc prin performante remarcabile in medicina, matematica, stiinte politice, economie, istorie, informatica sau biologie.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
#studenti romani Marea Britanie, #tineri romani elite , #romani Marea Britanie