Financial Times: Romanii nu vor sa vina in Marea Britanie "rasista" (Video)

Luni, 13 Ianuarie 2014, ora 12:03
6754 citiri
Financial Times: Romanii nu vor sa vina in Marea Britanie "rasista" (Video)
Foto: Financial Times

Pe masura ce "invazia" romanilor in Marea Britanie se lasa asteptata, o parte a presei din Regatul Unit a inceput sa publice articole in care arata ca romanii nu sunt chiar asa de nerabdatori sa plece din tara.

"Retorica anti-imigratie care a dominat scena politica si presa britanica in ultimele luni pare sa fi facut valuri si in Romania. Un grup restrans de studenti la drept, care fumau in fata facultatii de pe bulevardul Mihail Kogalniceanu din Bucuresti, jura ca nu ar merge niciodata sa munceasca in Marea Britanie", incepe un reportaj publicat pe site-ul Financial Times.

Studentii intervievati de jurnalisti au declarat ca nu ar dori sa mearga in Marea Britanie. "Nu dupa toate lucrurile rele care s-au spus despre noi. As vrea sa raman in Romania, dar daca totusi decid sa plec atunci as alege Germania. Economia lor este mai puternica si oamenii nu sunt la fel de rasisti", a declarat Monica Andreea.

Publicatia britanica aminteste de avertismentele liderului politic UKIP, Nigel Farage, care prevestea ca peste un milion de romani vor invada Marea Britanie odata cu ridicarea restrictiilor de pe piata muncii.

"Avertismentele cu privire la exodul in masa de aici in Marea Britanie sunt mai mult decat exagerate. Pur si simplu nu este adevarat. Nu am vazut si nici nu ne asteptam la vreo migratie masiva", a declarat Robert Kicsi, manager al agentiei de recrutare Grafton Recruitment, din Romania.

Germania ne asteapta: Romanii nu sunt imigranti ai saraciei

Potrivit Financial Times, astfel de declaratii sunt sustinute de statistici. "Atunci cand Romania a intrat in Uniunea Europeana in 2007, peste 558.000 de romani au parasit tara, in timp ce o cincime au decis ulterior sa se intoarca. Intre timp, tendinta de migratie a scazut. In 2012, numarul imigrantilor romani a ajuns la 170.000, cea mai mica valoare din ultimul deceniu, in timp ce, in acelasi an, 167.000 au decis sa se intoarca acasa", se arata pe site-ul publicatiei britanice.

Directorul Institutului National de Statistica a decarat ca "valul" asteptat la 1 ianuarie 2014 a avut loc, de fapt, in 2007. "Este vorba despre o stabilizare a numarului de romani care decid sa plece pentru mai mult de 12 luni", a declarat directorul Institutului.

Potrivit unui sondaj CURS, citat de Financial Times, cu salarii de numai 500 de euro aici, romanii vor continua sa plece la munca in Europa Occidentala, dar vor prefera tari precum Germania, Italia sau Spania.

"Imi iubesc tara. Nu vreau sa imi traiesc viata in strainatate, asa ca plec doar cateva luni pe an sa lucrez intr-un restaurant si apoi revin acasa. Spuneti-le britanicilor sa se relaxeze. Nu venim sa le furam nici slujbele si nici bunastarea", e declarat razand Florin Alexandru, un bucatar de 30 de ani care lucreaza in strainatate.

Citește și:
PSD nu e sigur că Sorin Cîmpeanu nu a plagiat: ”Riscăm să transformăm marele proiect România educată în România eşuată”
PSD nu e sigur că Sorin Cîmpeanu nu a plagiat: ”Riscăm să transformăm marele proiect România educată în România eşuată”
Bogdan-Radu Balanişcu, secretar de stat la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, a declarat luni, 26 septembrie, referitor la acuzațiile de plagiat care îl vizează pe ministrul...
Ce înseamnă victoria Giorgiei Meloni pentru AUR, singurul partid care a susținut-o public: ”E o miză foarte importantă pentru ei”
Ce înseamnă victoria Giorgiei Meloni pentru AUR, singurul partid care a susținut-o public: ”E o miză foarte importantă pentru ei”
Coaliţia de dreapta condusă de Fratelli d’Italia, partidul Giorgiei Meloni, a câştigat alegerile legislative din Italia, victorie ce o va propulsa pe Meloni în funcția de prim-ministru....