Gandurile unei romance din UK: Strainilor nu le plac oamenii care vorbesc urat despre tara lor

Sambata, 18 Mai 2013, ora 18:18
27039 citiri
Gandurile unei romance din UK: Strainilor nu le plac oamenii care vorbesc urat despre tara lor

A ajuns in Marea Britanie pe cand era o pustoaica de liceu. A dat la facultate in UK, a experimentat putin si ce se preda in facultatile italiene si, obosita de toata agitatia si raceala din Londra, asa cum ea insasi marturiseste, Bianca P. a decis sa revina in Bucuresti.

In capitala romaneasca, tanara a intrat in lumea advertisingului si, dupa cinci ani petrecuti la Bucuresti, s-a intors in Anglia, unde si-a luat brevetul de instructor de schi si s-a angajat in publicitate ca art director.

Viata ei in UK este acum "o poarta catre lucruri mai mari si vise mai nebune", a dezvaluit Bianca pentru Ziare.com.

Povestea ei in Marea Britanie incepe in urma cu 16 ani. "Deodata, la mijlocul clasei a 10-a, m-am hotarat sa ma mut la maica-mea in Anglia, pentru a termina colegiul acolo. Sincer, de ce am ales atunci sa plec nu imi mai aduc aminte asa bine, dar cu siguranta imi aduc aminte de ce am plecat a doua oara, dar vom reveni la asta imediat.

Citeste si Din admiratoare a lui Iliescu, poeta de renume la New York: America e un animal mare si generos

Deci la 16 ani am fost direct propulsata din sanul familiei si al prietenilor intr-o tara pe care o cunoasteam cat de cat (deoarece mergeam des in vacanta la maica-mea), dar nimic nu te pregateaste pentru o schimbare asa drastica, la o varsta in care esti in formare si extrem de fragila. Asa ca am aterizat pe Heathrow dupa o noapte nedormita si o petrecere lunga, la care au participat vreo 40 de prieteni si familie. Cred ca atunci m-au lovit prima oara greutatea si singuratatea care aveau sa ma urmareasca multi ani", ne-a marturisit Bianca.

Educatia in sistemul britanic

"Cu un mare portfoliu in spate, am mers cu mama sa ma inrolez la un colegiu specializat in arta si design (Surrey Institute of Art and Design). Nu stiam cu ce se manaca atunci educatia britanica, dar aveam sa aflu curand.

Acolo mi-am petrecut primii doi ani in sistemul britanic si am invatat multe lucruri noi, dar am si omis o gramada de lucruri esentiale (pe care fostii mei colegi din Tonitza le aprofundasera mult mai bine in Romania). Aici mi-am facut primii prieteni care, dupa multe insistente ale mamei mele sa am grija cu cine ma adun, erau fix cei cu care ea nu isi prea dorea sa ma adun. Dar ce sa fac? Ei erau singurii care ascultau Doors si asta ne-a facut sa ne imprietenim imediat", ne-a mai spus romanca.

Citeste si Cum traieste o romanca visul american - Intre modeling si economie

Dupa doi ani in Anglia, se pregatea sa invete pentru Bac si sa se intoarca in Romania la facultate, doarece nu era "deloc fericita" in aceasta tara si ii lipseau prietenii din tara natala.

"Intamplarea a fost ca profesoara mea de design m-a intrebat la ce facultati am aplicat, iar eu i-am raspuns ca planuiesc sa ma duc inapoi in Romania. Atunci ea a fost foarte draguta si mi-a spus ca ea este de parere ca ar trebui sa mai incerc sa aplic la o facultate la care ea era profesor in paralel. Asa am ajuns la un interviu la o facultate exceptionala, pe care nu aveam cum sa o refuz si la care nu ma gandeam ca voi ajunge nici in cele mai nebune visuri ale mele, la Central Saint Martins.

Citeste si Iertati-ma ca nu sunt japonez - Incredibila poveste a lui George Moise Interviu

Ajunsa acolo, am fost foarte impresionata de acea facultate, care avea un renume modial si mai ales impresionata de cei ce fusesera fosti elevi ai acestei facultati: Sir Terence Conran, Sir James Dyson, Alexander McQueen, Stella MCartney, John Galliano, Sade Adu si multi altii. Fiind acceptata la cursul de design de produs, am abandonat ideea de a ma intorce inapoi la facultate in Romania si am ramas in Londra.

Au fost probabil cei mai grei 3 ani din viata. A fost o cursa continua de a reusi sa 'meet the expectations'. In acelasi timp, lucram part time pe la baruri si puburi pentru a reusi sa imi platesc chiria si rarele zboruri catre Romania. Dar a fost o experienta extraordinara din care am invatat extrem de mult si am cunoscut o gramada de oameni interesanti.

In timpul acestor 3 ani, am reusit sa castig un concurs in cadrul facultatii care m-a trimis si la Milano, la Politechnico di Milano, pentru un curs de Erasmus care a durat 4 luni. Am ajuns sa experimentez ce se preda si in facultatile italiene, si mai ales multe petreceri cu oameni minunati", ne-a mai povestit tanara romanca.

Dupa terminarea facultatii, a lucrat in regim de freelance cu Diageo, ca product designer. "Apoi, dupa ce ajunsesem extrem de obosita de toata agitatia si raceala din Londra, am decis sa ma intorc inapoi in Bucuresti. Zis si facut", puncteaza publicitara.

A petrecut 5 ani in Bucuresti lucrand in tot felul de domenii.

Citeste si Povestea scriitorului roman care impresioneaza Italia: Daca unul e bou in sat e bou si in oras

"Primul meu job a fost la o firma cu oameni minunati care m-au invatat multe lucruri bune, apoi am intrat in lumea advertisingului, lume care ma fascina inca de pe vremea liceului. Acolo am petrecut vremuri bune si rele prin firme ca Creative Impact, Saatchi& Saatchi si Grey. Dar acum un an m-am decis ca vreau mai mult si ca am nevoie de un challenge.

Si m-am decis sa ma mut inapoi in Anglia, sa ma angajez in publicitate si sa imi iau brevetul de instructor de schi (este una din fanteziile mele: sa stau cate un sezon pe munte)", a marturisit Bianca P.

Trebuie doar sa ai un troller bun si sa fii pregatit pentru orice

Bianca nu a avut probleme de adaptare in UK. Era destul de mica atunci cand s-a mutat si a primit cetatenia britanica instant.

"Dar banuiesc ca este destul de greu sa ajungi intr-o tara unde nu cunosti pe nimeni si sa te descurci. Experienta este buna pentru oricine, iar in ziua de azi nu te obliga nimeni sa stai unde nu vrei, trebuie doar sa ai un troller bun si sa fii pregatit pentru orice. Viata mea in UK acuma este doar o poarta catre lucruri mai mari si vise mai nebune", a dezvaluit romanca.

Am intrebat-o pe Bianca si de a ales calea creativitatii in publicitate si nu, spre exemplu, filosofia.

"Nu cred ca a fost vreodata o alegere pentru ca m-am nascut intr-o familie in care designul se servea la pranz, dimineata si seara. Ciudat ca ma intrebi despre filosofie, cred ca acesta ar fi fost un subiect pe care cu siguranta l-as fi aprofundat mai mult. Dar designul este o filosofie in sine, asa ca ai putea spune ca fac filosofie :)...

Citeste si Povestea romancei care nu da bani pe strada, dar face voluntariat in Uganda

Acum, la aproape 30 de ani, ma gandesc la o a doua meserie si anume cea de instructor de schi, mi-am regasit pasiunea sporturilor extreme in ultimul timp si simt ca designul si sportul merg bine mana in mana, esti mult mai creativ dupa o sesiune de kite surfing", ne-a raspuns romanca.

In ceea ce priveste calitatile pe care trebuie sa le ai ca sa iti dai seama ca esti bun pentru domeniul advertisingului, Bianca are un raspuns cat se poate de simpatic: "Oricine stie sa se vanda bine pe sine insusi e bun pentru advertising(even if you don't have anything worth selling :)".

Clientul, unul din motivele pentru care a plecat din Romania

"Asta este unul din motivele pentru care am plecat din advertisingul romanesc... clientul. Aici in UK am reusit sa cunosc clienti destul de deschisi si dispusi sa puna bugete foarte mari pe mana unor nebuni cu idei fantasmagorice. E superb sa ai sansa sa poti 'trimite oamenii in spatiu'", ne-a mai spus Bianca, precizand totodata ca nu este adevarat ce se spune despre oamenii de creatie, iar ei "doar vor ca ceilalti sa creada despre ei ca sunt boemi si aerieni ca sa fie lasati in pace sa creeze atunci cand au chef".

Citeste si Comunismul si experienta emigratiei, prin ochii unei romance stabilite in SUA

Cum sunt priviti romanii in Marea Britanie

Citind presa britanica, nu putem sa nu observam o atitudine de intoleranta fata de straini, mai ales daca acestia sunt romani.

"Din pacate, presa este intr-adevar destul de negativa cu romanii. Dar eu ii inteleg, deoarece autoritatile au avut cateva probleme cu cativa oameni de cetatenie romana care au decis sa faca un picnic extins pe cateva zile in parcurile din centrul Londrei, ca sa nu mai zic de cei care au venit aici cu intentii mai putin cinstite.

Eu sunt de parere ca ar trebui sa ne instalam acolo cu niste sculpturi, tablouri, instalatii, muzica si carti si atunci cu siguranta britanicii nu ar mai fi asa de 'intoleranti'. Ce este drept, eu nu am avut niciodata vreo problema cu britanicii, ba din contra, au fost foarte deschisi spre a auzi mai mult despre cultura si societatea romana.

Am si plimbat destul de multi dintre ei prin Romania si multi s-au intors si a doua oara", ne-a mai marturisit romanca.

"Problema romanului este ca vede intotdeuna partea goala a paharului"

In opinia Biancai, romanii nu sunt suficient de patrioti.

"Eu spun cu mare mandrie ca sunt romanca si incerc sa fiu extrem de deschisa, dar multi romani cand ajung peste granita uita de unde vin si nu e bine. Strainilor nu le plac oamenii care vorbesc urat despre tara lor. Parerea mea este ca ar trebui sa avem mai multa coloana vertebrala si sa ne mandrim cu ce avem.

Problema romanului este ca vede intodeuna partea goala a paharului. Cand o sa realizam ca exista si o parte plina cu oameni talentati, inteligenti si frumosi, abia atunci poate isi va schimba si lumea parerea despre noi.

Dar schimbarea vine din interior, deci cand tu vei zice cu mandrie 'sunt roman', atunci vor intelege si ceilalti si te vor respecta pentru ceea ce esti si iti vor respecta cultura si traditiile. (...) Romanii nu sunt vazuti foarte bine in Marea Britanie, dar daca cei ce vor veni de acum incolo vor fi niste oameni demni de respect, cinstiti si integri, atunci poate ca ei vor fi cei care vor contribui la schimbarea parerii despre Romania", ne-a mai spus tanara romanca.

"Romania este locul unde vreau sa imbatranesc"

Nu stie exact cand, insa Bianca planuieste sa revina in Romania.

"Nu stiu exact cand, dar sigur Romania este locul unde vreau sa imbatranesc. Desi stau in Londra acum si intentionez sa ma mai plimb prin lume o perioada de vreme pentru a invata si a acumula cat mai multe experiente, tot in Romania vreau sa vin si sa imi dezvolt creativitatea.

Am planuri mari de a dezvolta un brand care va aduce un 'breath of fresh air' pe scena designului romanesc. O sa fie un proiect de design de produs combinat cu graphic. Dar toate la timpul lor", ne-a dezvaluit romanca.

In final, am intrebat-o pe Bianca si pe ce maini va fi lasata publicitatea romaneasca in urmatorii 10-15 ani si cum se vede acest domeniu din perspectiva unui publicitar in Marea Britanie.

Citeste si Poveste vieneza: Cum a ajuns o romanca pe prima scena muzicala a lumii

"Nu prea sunt eu in masura sa comentez asta, but I will give it a go:

Parerea mea este ca odata ce vor aparea oameni cu curaj in sectorul clientilor si oameni cu si mai mult curaj in agentii, atunci se va face ceva groundbreaking. Pana atunci, din pacate, se va misca in stilul clasic 'asa vrea clientul ca anu' trecut a mers bine'.

In schimb, vad lucruri interesante intamplandu-se in lumea designului independent. Am vazut o multime de freelanceri cu expozitii interesante in domeniul designului de produs si graphic, ilustratie, fotografie, design vestimentar si arta experimentala. De aceea, sunt foarte tentata sa ma intorc intr-o buna zi si sa fac parte din acest colectiv de oameni talentati si creativi", a incheiat Bianca P.

Romania are cu ce se mandri in afara granitelor. Nu sunteti curiosi sa aflati cum au reusit conationalii nostri sa razbeasca departe de casa in diverse domenii? Ziare.com va prezinta in serial povesti de succes ale romanilor de peste hotare.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#poveste Bianca Padurean, #romani publicitate Marea Britanie, #poveste romani lume , #romani Marea Britanie