Impactul Brexit asupra mutarii si angajarii in Anglia

Joi, 29 Septembrie 2016, ora 17:47
8747 citiri
Impactul Brexit asupra mutarii si angajarii in Anglia

Multi romani care lucreaza in Marea Britanie se intreaba daca vor fi in masura sa ramana aici, dupa votul Brexit. La fel de preocupati sunt si cei care intentionau sa isi caute un loc de munca acolo si nu stiu daca acest lucru mai este posibil acum.

In prezent, cetatenii oricarui stat membru pot lucra oriunde in blocul UE, dar acest drept de a lucra in Marea Britanie ar putea fi eliminat, ca parte a negocierilor ce vor urma referendumului.

Momentan nu se pot face decat speculatii cu privire la evolutia situatiei, insa este cert ca vor urma schimbari majore. Vestea buna este ca in acest stadiu incipient al procesului, expertii nu se asteapta la o schimbare brusca.

In acest context, romanii care au planuri serioase si oportunitati de angajare ar trebui sa profite de ele si sa nu se ingrijoreze prea mult.

In mod normal, cetatenii statelor membre ale Uniunii Europene nu vor mai beneficia de dreptul automat de a lucra in Marea Britanie. Acest lucru se aplica si reciproc, insa negocierile au scopul de a stabili noi relatii comerciale intre Regatul Unit si tarile din spatiul comunitar.

Este probabil ca cei care lucreaza deja sa isi pastreze acest drept in schimbul unui acord similar pentru britanicii angajati in statele UE.

Ce sanse de angajare sunt in prezent in UK

Cadrul legislativ necesar va fi creat in cele din urma, insa angajatorii britanici ar putea fi putin reticenti daca lucrurile se complica prea mult. Nevoia de angajati competenti este aceeasi, deci un roman capabil si bine pregatit nu ar trebui sa aiba dificultati prea mari in a gasi un loc de munca.

Economia Marii Britanii este in expansiune, dar ar putea fi franata serios de Brexit, motiv pentru care aportul lucratorilor migranti va fi la fel de important. Cei care au incurajat iesirea din UE regreta probabil acum rezultatul referendumului.

Momentan cifrele oficiale arata ca aproximativ 300.000 de romani locuiesc in Marea Britanie, dar numarul este posibil sa fie considerabil mai crescurt.

In timp ce va fi in continuare posibil sa se angajeze personal din statele membre ale UE, pot exista costuri administrative suplimentare, cum ar fi cererile de viza.

Capacitatea unui roman sau alt cetatean dintr-o tara UE de a ramane pe termen lung in Marea Britanie, poate fi de asemenea afectata. Pot exista limitari cu privire la tipul de lucratori care vor fi autorizati sa caute locuri de munca in Marea Britanie.

Daca britanicii vor alege sa urmeze un model similar cu cel din SUA sau Australia, vor fi acordate vize numai pentru unele profesii identificate ca avand o anumita necesitate. Marea Britanie ar putea introduce un sistem de puncte asemanator cu cel folosit in Australia pentru a limita migratia si a aduce doar personal calificat.

Teama ca cetatenii din state membre UE care lucreaza aici sa fie trimisi acasa este nejustificata si nu ar trebui sa ii preocupe excesiv pe romanii care lucreaza legal.

Exista unele voci autorizate care afirma ca astfel de lucratori au dobandit dreptul de a ramane aici, in conformitate cu tratatele UE, chiar si dupa ce aceste tratate inceteaza sa se aplice in Regatului Unit. Discutia este evident una teoretica si cu un pronuntat caracter academic, dar asta nu o face mai putin serioasa.

Oricum, orice decizie radicala impotriva cetatenilor UE ar duce la represalii, ceea ce nu ar ajuta pe nimeni in actualul context politic si economic.

Acest articol face parte din campania TransferGo de informare a romanilor din Anglia. Cu TransferGo, orice roman poate trimite bani cu doar Lire 0.99 comision fix, indiferent de suma, iar banii ajung intr-o zi lucratoare.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#romani Anglia, #romani Marea Britanie, #Brexit romani Anglia , #romani Marea Britanie