Isteria britanicilor continua: Primul autobuz cu romani a plecat, in strigate: "Anglia, Anglia"!

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 01 Ianuarie 2014, ora 08:03
8814 citiri
Isteria britanicilor continua: Primul autobuz cu romani a plecat, in strigate: "Anglia, Anglia"!

Marea Britanie a ridicat, incepand cu prima zi a lui 2014, restrictiile pe piata muncii impuse pana acum cetatenilor provenind din Romania si Bulgaria.

Cu toate asigurarile oferite din partea oficialilor romani si bulgari, presa britanica, unii politicieni si o parte a publicului continua sa traiasca cu spaima ca mii de oameni vin sa le fure locurile de munca si ajutoarele sociale.

Publicatii importante precum BBC prezinta echilibrat chestiunea ridicarii, miercuri, dupa miezul noptii, a restrictiilor impuse in 2007. Ministrii britanici, care au aratat ca regulile UE nu permit extinderea restrictiilor, au luat masuri pentru reducerea accesului imigrantilor la ajutoarele sociale si vor sa intareasca regulile privind libertatea de miscare.

Asta, cu toate ca mediul de afaceri a dat semnale ca piata muncii va beneficia de pe urma unei competitii mai ridicate.

Cu toata isteria din ultimul an, Marea Britanie nu a dat publicitatii o estimare a numarului de imigranti asteptati, insa se vehiculeaza intens cifra de 50.000 de persoane pe an.

Ambasadorul bulgar sustine ca cifra ar fi mult mai mica, de aproximativ 8.000 de persoane pe an provenind doar din Bulgaria. Deocamdata, impactul ridicarii restrictiilor este dificil de cuantificat, insa rezervarile de bilete de avion in avans dinspre Bulgaria catre Marea Britanie sunt mai scazute la inceputul lui 2014 decat in 2013.

Purtatorul roman de cuvant al MAE de la Bucuresti a dat de asemenea asigurari ca romanii nu vor invada aceasta tara si a acuzat parti ale presei britanice ca sporesc tensiunile prin remarci "aproape rasiste, xenofobe".

In pofida acestor semnale, isteria ultimelor luni continua. Daily Mail citeaza un politian conservator care a declarat ca rromii, care se afla deja in Marea Britanie, "isi fac nevoile in pragul caselor oamenilor" si cersesc agresiv.

Philippa Roe, lider al consiliului municipal Westminster, a spus: "Oamenii ies pe usa casei si gasesc oameni care dorm acolo, oameni care isi fac nevoile pe pragul lor - este foarte neplacut si se intampla in paralel cu cersetoria agresiva si furtul din buzunare si alte infractiuni", in centrul Londrei.

"De aceasta minoritate suntem ingrijorati si aceasta minoritate are cel mai mare impact" a continuat politicianul.

Publicatia citeaza si un comisar de politie din Midlands, care sustine ca Romanii comit cele mai multe infractiuni, comparativ cu alte grupari de cetateni straini.

The Sun duce isteria mai departe, prin redactorul trimis in Transilvania, Brian Flynn. Acesta scrie despre primul autobuz plin de imigranti romani care a plecat deja in directia Marea Britanie, in strigate de "Anglia, Anglia". Unii oameni s-ar fi laudat ca intentioneaza sa fure si sa cerseasca de la britanicii "generosi" si printre acestia se numara chiar si un recidivist si fiul sau "ucenic".

O alta voce panicata este a publicatiei Express. Dupa o campanie sustinuta impotriva imigrantilot romani si bulgari, a obtinut informatii ca cel putin 5.000 de imigranti din Romania si Bulgaria vor ajunge in Marea Britanie saptamana aceasta.

Primul zbor sold-out dinspre Romania urma sa ajunga joi dimineata la 7.40. Primele autocare vor intra in Marea Britanie, venind dispre Bucuresti, abia sambata.

In Jilava, Nicoleta Chivu, de 43 de ani, si fiica sa Gabriela, de 13, si-au facut deja bagajele, dupa ce au platit 100 de lire sterline pentru doua locuri in autobuzul cu destinatia Londra. "Nu am o slujba dar standardul de viata este bun pentru romanii din Marea Britanie - acolo se fac banii. Sunt incantata, dar britanicii par sa aiba o parere proasta despre noi", spune femeia, care arata ca traieste doar din alocatia de zece lire sterline a fetei.

Si Calin Romica, de 30 de ani, care sustine ca abia isi poate hrani cei cinci copii, Beatrin, Marta, Ramona, Printesa si Avram, a cersit si s-a imprumutat pentru a face rost de cele 50 de lire necesare pentru a ajunge in Marea Britanie, unde crede ca "ai o viata mai buna si alocatii pentru copii mai mari".

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#imigranti romani Marea Britanie, #romania Marea Britanie isterie, #rromi Marea Britanie , #romani Marea Britanie
Comentarii
Poza anty virus
anty virus
rank 5
Calin Romica, 30 de ani, 5 copii, Printesa....alocatii....cersit...?
S
Stan
rank 1
Pai exmplele date la sfarsiul articolului cam dau dreptate...