Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

MAE: Londra ne-a asigurat ca din 2014 va ridica restrictiile de pe piata muncii

Miercuri, 09 Ianuarie 2013, ora 16:29
3070 citiri
MAE: Londra ne-a asigurat ca din 2014 va ridica restrictiile de pe piata muncii
Foto: Romania Libera

Ministerul de Externe a obtinut, in ianuarie 2013, asigurari din partea autoritatilor britanice privind respectarea legislatiei europene referitoare la liberalizarea accesului cetatenilor romania pe piata muncii din Marea Britanie, incepand cu 1 ianuarie 2014, a precizat MAE.

"MAE a obtinut, in luna ianuarie 2013, asigurari din partea autoritatilor britanice ca vor fi aplicate prevederile Tratatului de Aderare al Romaniei la UE referitoare la liberalizarea accesului cetatenilor romani pe piata muncii din Marea Britanie, incepand cu 1 ianuarie 2014", precizeaza Ministerul Afacerilor Externe.

Noilor state membre li se pot aplica restrictii in ceea ce priveste libera circulatie a muncitorilor pentru o perioada de cel mult sapte ani de la data aderarii, astfel ca de la 1 ianuarie 2014 Romaniei si Bulgariei nu li se mai pot aplica aceste restrictii.

Totodata, MAE informeaza ca autoritatile romane efectueaza "demersuri permanente" pe langa toti factorii de decizie britanici si europeni vizand "imbunatatirea accesului cetatenilor romani pe piata muncii prin reducerea cazurilor de incalcare a drepturilor, dar si cresterea nivelului de informare privind legislatia aplicabila si limitarile la care sunt supusi in Marea Britanie".

Intr-un interviu acordat duminica BBC1, David Cameron a indicat ca vrea sa limiteze accesul imigrantilor est-europeni, in special romani si bulgari, la sistemul britanic de ajutoare sociale. Aceasta decizie ar avea ca scop limitarea costurilor care vor fi generate de un nou val de imigranti din Europa de Est, dupa ce restrictiile pe piata muncii pentru romani si bulgari vor fi ridicate la 1 ianuarie 2014.

Atacul sau asupra asa-numitului "turism pentru ajutoare sociale" survine pe fondul ingrijorarilor privind miile de muncitori din cele doua tari care ar urma sa vina in Marea Britanie, in cautarea unui loc de munca.

Cameron spera ca va putea negocia cu UE, astfel incat o parte din prerogativele Bruxelles-ului sa revina din nou Londrei, in special in zona reglementarilor privind piata muncii si a imigratiei.

Consilierii sau nu au putut oferi detalii in legatura cu modalitatile limitarii accesului imigrantilor la ajutoarele sociale, dar se pare ca ministrul de interne, Theresa May, examineaza deja mai multe posibilitati in acest sens.

La randul sau, liderul formatiunii eurosceptice UKIP, Nigel Farage, a declarat luni, in cadrul unei emisiuni BBC, ca deschiderea granitelor Marii Britanii pentru romani si bulgari anul viitor este "iresponsabila si gresita".

Nicio tara din UE nu poate introduce unilateral restrictii pe piata muncii, a declarat marti comisarul Laszlo Andor, referindu-se la aceste declaratii.

"Tratatele (UE - n.red.) sunt foarte clare: aceleasi reguli se aplica Romaniei si Bulgariei asa cum s-au aplicat in rundele precedente asa-numitei UE-10 (tarile care au aderat in 2004). Pentru tari ca Cehia, Polonia si altele, toate restrictiile au fost ridicate in mai 2011. Aceleasi reguli se vor aplica si pentru Croatia, care va adera la UE in vara.

Nu exista niciun mod de a schimba asta si cred ca trebuie sa apreciem consecventa in aceasta privinta", a declarat comisarul european pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune, Laszlo Andor, rugat sa comenteze pozitia premierului britanic, David Cameron, care vrea sa limiteze accesul imigrantilor est-europeni, in special romani si bulgari, la sistemul britanic de ajutoare sociale si intentioneaza sa negocieze dreptul Marii Britanii de a lua decizii in ceea ce priveste piata muncii si imigratia.

Intrebat daca Marea Britanie ar putea fi supusa unor sanctiuni de catre Comisia Europeana in cazul in care ar introduce astfel de restrictii, Laszlo Andor a precizat ca "niciun stat membru nu poate introduce unilateral restrictii" pe piata muncii.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Londra restrictii munca romani, #Londra restrictii romani, #restrictii munca romani , #romani Marea Britanie
Comentarii