Ziare.com

Marea Britanie va beneficia de pe urma imigrantilor romani si bulgari - studiu

de Florin Necula
Miercuri, 15 Ianuarie 2014, ora 23:49

   

Marea Britanie va beneficia de pe urma imigrantilor romani si bulgari - studiu
Un economist suedez este de parere ca romanii si bulgarii care lucreaza in alte state ale Uniunii Europene vor contribui mai mult la economia tarilor respective decat vor consuma prin ajutoare sociale si beneficii.

Studiul publicat saptamana trecuta de Joakim Ruist, cercetator al Universitatii din Goteborg, a relevat ca Marea Britanie si Irlanda beneficiaza cel mai mult din contributiile nete ale imigrantilor, relateaza EU Observer.

Un ministru german incurajeaza migratia est-europenilor: Germania beneficiaza enorm

"Regatul Unit si Irlanda par sa fie doua tari in care sunt motive bune sa asteptam si la mai multe rezultate pozitive", a spus Ruist, miercuri.

El a tras concluziile studiind impactul romanilor si bulgarilor pe piata muncii din Suedia, unde cetatenii celor doua tari au putut sa lucreze inca de la aderarea la UE, in anul 2007. Astfel, studiul a aratat ca atat romanii cat si bulgarii au contribuit cu 30 la suta mai mult la economia suedeza decat au consumat.

David Cameron amana publicarea unui raport despre imigratie: Nu a gasit dovezi ca migratia e rea

Ruist a extrapolat studiul din Suedia catre alte state UE, care au impus restrictii tranzitorii privind accesul la piata muncii. Astfel, a explicat ca structura sistemului de ajutoare sociale din Marea Britanie si Irlanda inseamna ca cele doua tari vor inregistra, cel mai probabil, castiguri nete, chiar daca a avertizat ca este prea devreme pentru a masura situatia din Regatul Unit, care a ridicat restrictiile pe 1 ianuarie.

CE, dupa invazia falsa a romanilor: Suntem convinsi ca britanicii nu se vor mai lasa manipulati

"Nu doar ca nu exista nicio dovada de abuz raspandit al sistemelor de ajutoare sociale de catre imigrantii est-europeni. Daca este (vreo urmare a imigratiei - n. red.), finantele publice din cele mai bogate 15 tari membre UE par sa fi castigat din imigratia post-aderare din tarile est-europene", a mai spus Ruist.

Problema imigratiei romanilor si bulgarilor, dupa ridicarea restrictiilor de pe piata muncii britanice, a generat dezbateri aprinse in Regatul Unit, unde ziarele si politicienii au raspandit temeri ca cetatenii celor doua tari vor sosi in valuri si le vor lua slujbele localnicilor. Insa, pana in prezent, nu a existat nicio dovada a acestor temeri.
Harta alegerilor locale 2020. Lista cu toti candidatii la consiliile judetene si la primariile marilor orase din Romania

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1105 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor