O romanca la London School of Economics: Suntem patrioti fata de tara, dar nu intotdeauna fata de romani

Joi, 30 Mai 2013, ora 19:20

   

O romanca la London School of Economics: Suntem patrioti fata de tara, dar nu intotdeauna fata de romani
Clara Volintiru este studenta doctorala la London School of Economics si, totodata, preda atat la Academia de Studii Economice (ASE) de la Bucuresti, cat si la prestigioasa scoala britanica.

Nu a intampinat niciun obstacol pentru studiul in strainatate, ci in incercarile sale de a se intoarce acasa, a marturisit romanca pentru Ziare.com. "Suntem patrioti fata de tara, dar nu intotdeauna fata de romani", ne-a declarat Clara Volintiru, precizand totodata ca "mi-as dori foarte mult sa raman in Romania, pentru ca imi doresc foarte mult sa dau ceva inapoi".

Cum a inceput povestea pe taram britanic

Cu scopul studiilor, a plecat prima oara din tara, in Franta, in cadrul unui program Erasmus (program de mobilitate studenteasca al Uniunii Europene) derulat de Academia de Studii Economice Bucuresti (ASE), unde era studenta in anul II, ne-a povestit romanca. Majoritatea celor care au beneficiat de astfel de burse si-au continuat studiile in strainatate, pe cont propriu.

Citeste si Povestea scriitorului roman care impresioneaza Italia: Daca unul e bou in sat e bou si in oras"Astfel, se poate spune ca este o optiune de incercare: iti place, poti sa cauti solutii permanente, pentru intreaga perioada a studiilor universitare, nu iti place, te intorci acasa dupa un an. La sfarsitul perioadei de studiu in Franta, am decis ca vreau sa-mi continui studiile in strainatate, la masterat, dar am fost incurajata de profesorii de acolo sa aplic la universitati mai mari, una dintre ele fiind London School of Economics (LSE), cu care am avut o compatibilitate atat de buna, incat dupa 5 ani, sunt tot acolo", puncteaza Clara Volintiru.

S-a integrat imediat si nu s-a simtit in nicio clipa ca imigranta in UK.

"In Londra, si mai ales in mediul universitar de la LSE, presiunea era aceeasi pentru straini, ca si pentru britanici: sa performeze la standarde cat mai inalte. Toti oamenii cu care am interactionat au fost foarte draguti si deschisi. Trebuie inteles ca Londra este un oras multicultural, in care nu este nimic neobisnuit sa fii diferit, in orice sens.

Astfel incat nici eu si nici partenerul meu nu am trait cu senzatia ca nu suntem integrati. Dimpotriva, atat in viata personala, cat si in cea profesionala am legat relatii minunate si profunde, cu foarte multi oameni de acolo, pe parcursul ultimilor ani", ne-a marturisit Clara Volintiru, subliniind insa ca in privinta regulilor si procedurilor institutionale este intr-adevar un efort mai mare de facut.

Citeste si Povestea pictoritei din Romania care a uimit Italia cu "arta de purtat"

"Venind din sistemul institutional romanesc, mult mai informal si personal, nu ne-a fost intotdeauna usor sa relationam cu structurile administrative de acolo. Tin minte ca nu puteam sa concep cum la departamentul financiar de la LSE nu ai nici o persoana cu care sa vorbesti fata in fata, totul desfasurandu-se pe cale digitala. Acest sistem bine structurat te forteaza si pe tine sa iti definesti foarte bine problemele si pretentiile. Este un exercitiu binevenit in eficienta si claritate", a adaugat romansa.

Drumul spre una din cele mai prestigioase universitatii din lume

Nu si-a prea dorit sa plece in strainatate si cu atat mai putin nu isi imagina o cariera in mediul universitar.

"Fiind angajata inca din anul I, la o companie mare din Romania, aveam alte repere pentru viitorul apropiat. Intregul meu parcurs universitar a fost marcat de sanse si mentori ce au recunoscut o capacitate de performanta in mine, pe care eu nu o constientizam. Se spune ca femeile in general raspund ca sansa sta la baza reusitei lor, in timp ce barbatii invoca mai degraba propriile merite. Eu cred insa ca una fara cealalta nu poate consolida ascensiunea profesionala a nici unei persoane.

Parintii m-au presat sa incerc si studiul in strainatate si, gratie unor performante universitare destul de bune, am primit un loc la Universitatea din Orleans, ce are un campus mare, separat de oras si ofera o experienta universitara mult mai autentica decat universitatiile din orase.

Spun asta si in sens bun, dar si in sens rau: tin minte ca dupa prima saptamana de liniste absoluta in camin si campus (anul universitar nu incepuse inca), am fugit un weekend la Barcelona, sa ma intalnesc cu alti prieteni romani, pentru putin mai multa vitalitate", a rememorat Clara Volintiru.Pentru masterat, a pregatit un an intreg aplicatia pentru Universitatea pariziana Science Politiques, cautand recomandari "cat mai pompoase, de la oameni cat mai valorosi". Ca o varianta de back-up, a facut "cam fara convingere" o aplicatie si la London School of Economics (LSE).

"Marele meu pacat studentesc a fost ca nu ma raportam decat la optiunile cunoscute si nu indrazneam sa visez la lucruri mai mari. Am fost extrem de socata sa fiu acceptata la ambele universitati, in cadrul celor mai bune programe de masterat pe care le ofereau. Am ales LSE-ul, nu atat pentru ranking universitar-notiune cu care eram complet nefamiliarizata la vremea respectiva, cat datorita inclinatiei anglofile a partenerului meu", a mai declarat romanca pentru Ziare.com.

Mediul universitar romanesc vs. mediul universitar britanic

Am intrebat-o pe Clara Volintiru, care acum si preda da LSE, si la ASE-ul de la Bucuresti, care ar fi diferentele intre mediul universitar de acolo si cel romanesc.

"Cu riscul de a da un raspuns predictibil, trebuie sa spun: birocratia. In Anglia nu se tine prezenta la curs sau seminarii. Astfel, in momentul in care am inceput sa predau in Romania, nu tineam prezenta pentru ca nu cred in conditionarea de acest tip la nivelul universitar. Insa, in momentul notarii, cei care aveau prezenta, dar luasera note mai proaste au reclamat faptul ca unii colegi fara prezenta luasera note mai bune. Pentru ei, simpul act de prezenta trebuia recunoscut ca indeplinirea partiala a responsabilitatiilor studentesti.

Am decis atunci sa nu schimb totul peste noapte. Punctez in continuare pe baza cunostintelor si a rationamentului, dar fac si prezenta.

Sigur, lucrurile au inceput sa se schimbe: se introduc si la noi sisteme digitale, se simplifica procedurile si se fac in general eforturi mari de restructurare pentru a asigura competitivitatea mediului nostru universitar. Sunt convinsa ca peste cativa ani vom fi mult mai bine conectati la mediul universitar european decat in prezent.

Din punctul meu de vedere, cheia este sa renuntam la forme fara fond si sa avem totodata disciplina de a ne corela cercetarea cu standardele internationale", ne-a raspuns romanca.

Citeste si Din admiratoare a lui Iliescu, poeta de renume la New York: America e un animal mare si generos

Clara Volintiru spune ca "absurd este ca eu nu am intampinat niciun obstacol pentru studiul in strainatate, ci in incercarile mele de a ma intoarce acasa".

Ne-a marturisit ca a facut o parte din studiile de licenta in Franta, doua masterate si un doctorat, la LSE, in Anglia, urmeaza sa participe la un program de formare continua la Harvard Kennedy School, in SUA, si in toate aceste cazuri nu poate sa invoace "nici o singura dificultate".

"In schimb, procedura de admitere la doctorat in Romania a fost un adevarat calvar, intrucat Ministerul Educatiei nu recunoaste formal si inechivoc masteratul britanic (si american) de un an, ca suficient pentru continuarea studiilor doctorale in Romania", a punctat doctoranda.

Relatia cu Romania

Nu este foarte legata de casa pentru ca, metioneaza romanca, face parte dintr-o generatie foarte mobila si conectata.

"Intrucat activez de doi ani in concomitent in tara si in Anglia, nu pot sa ma plang de dor. Dar nu am suferit de dor nici cand petreceam mai mult timp in strainatate decat acasa. Spun asta nu pentru ca nu sunt foarte legata de casa, ci pentru ca fac parte dintr-o generatie privilegiata: suntem foarte mobili si conectati.

Prima oara cand am plecat de acasa mi-am luat 3 valize, de parca plecam in expeditie in jungla. Intre timp mi-am dat seama ca si din jungla pot sa raman conectata - eram in jungla cambodgiana si le raspundeam studentilor mei sau colegilor din proiecte de cercetare la e-mail. Astfel incat in general nu mai plec nicaieri cu mai mult de un bagaj de mana (situatie extrem de utila, mai ales ca acum este fiica mea careia ii sunt necesare 3 valize). Bagajul fizic sau psihic este cel care ne face sa ne simtim straini in locurile in care calatorim", ne-a mai dezvaluit Clara Volintiru.

Romania pentru ea inseamna, mai inainte de toate, "familia mea romaneasca".

"Am avut norocul sa ma indragostesc si casatoresc tot cu un roman si atunci elementele de traditie se pastreaza firesc. Dupa cum am spus, suntem o generatie privilegiata: eu vorbesc cu bunica mea in fiecare zi pe Skype cand sunt plecata. Nu imi imaginez ca cei dinaintea noastra aveau aceste cai de a ramane acasa, chiar si cand esti plecat", a mai spus romanca pentru Ziare.com.

Daca ar fi ramas in tara, aceasta stie ca nu ar fi fost la fel de performanta, insa mentioneaza ca, si cu o educatie mai modesta, ar fi putut face lucruri bune.

"'Counterfactual' este un termen englezesc, frecvent folosit in analiza politica si istorica, ce defineste acele evenimente ce puteau sa se intample daca un moment critic ar fi fost diferit. Mi-e greu sa spun care a fost momentul meu critic: plecarea prima data la studii in strainatate, admiterea la LSE, optiunea de a ramane in mediul academic in defavoarea ofertelor din mediul privat, demersurile de a ma reintegra in mediul universitar romanesc?!

Sincer, mi-a fost intotdeauna dificil sa fac acest tip de analize la nivelul individului, pentru ca sunt prea multe momente critice in vietile globale pe care le ducem astazi si pentru ca sunt convinsa ca un om care vrea sa faca treaba o face in orice context s-ar afla. Nu caut gloria sau renumele si de aceea cred ca si cu o educatie mai modesta as fi reusit sa fac lucruri bune. Probabil nu as fi fost la fel de performanta insa", ne-a mai marturisit Clara Volintiru.

Romanii in UK

Citind presa britanica, nu putem sa nu observam o atitudine de intoleranta fata de straini, mai ales daca acestia sunt romani. Am intrebat-o pe romanca daca este ceva general valabil in societatea britanica sau lipsa de toleranta este mai mult o caracteristica a tabloidelor.

"Multi dintre cei care lucram sau studiem in Anglia am fost intrebati asta. Am avut o discutie interesanta acum cateva luni si cu reporterii BBC. In opinia mea, exista doua tipuri de romani in Anglia: cei care fug de Romania si cei care se indreapta catre Anglia.

Cei care fug de Romania nu au un plan anume, se ratacesc intr-o tara cu reguli stricte carora nu pot sau nu vor sa le faca fata si ajutoarele sociale sunt una dintre putinele optiuni pe care le au acolo. Cei care se indreapta catre Anglia sunt de obicei cei care se duc la studii, sunt performanti, competenti, informati si daca evaluam situatia lor, vedem ca majoritatea au mare succes in ceea ce fac. Este extrem de important sa facem si sa se faca aceasta distinctie!

Citeste si Iertati-ma ca nu sunt japonez - Incredibila poveste a lui George Moise Interviu

Tabloidele nu sunt o sursa de informare, ci un mijloc de suscitare a anxietatii sociale. Cu toate acestea, retorica discriminanta nu se regaseste numai la nivelul tabloidelor si de aceea trebuie facute eforturi de informare a publicului larg, atat in tara, cat si in Marea Britanie.

Intoleranta fata de indivizii ce traiesc din redistributia resurselor publice nu este o discutie lansata de problema emigratiei, ci o dezbatere fundamentala de viziune si ideologie politica, intre stanga si dreapta. Elementul nationalitatilor este o noua dimensiune a aceleiasi dezbateri. Astfel incat, inainte de toate, trebuie sa ne intrebam ce pozitie avem noi insine cu privire la dimensiunea beneficiilor sociale", a punctat Clara Volintiru.

Sunt romanii patrioti? Si da, si nu

Ne-a mai marturisit ca stie foarte multi romani mandri ca sunt romani si care sustin si promoveaza valorile noastre nationale.

"Totusi, nu avem solidaritatea pe care alte nationalitati o manifesta. Sunt o serie intreaga de glume pe tema asta. Cu alte cuvinte, suntem patrioti fata de tara, dar nu intotdeauna fata de romani", a subliniat romanca.

In ceea ce priveste planurile de viitor, ar vrea foarte mult sa ramana in tara, "pentru ca imi doresc foarte mult sa dau ceva inapoi".

"Am beneficiat de sanse pe care simt nevoia sa le rasplatesc: haruri puse la bun folos sau karma. Cred ca totul depinde de cat de mult simt ca pot sa fac aici. Din fericire, am inca optiunile deschise. Colaborez cu diferite institutii, in diferite tari. In domeniul meu de specialitate - analiza institutionala, am regasit foarte multi cercetatori romani valorosi, raspanditi prin toata Europa.

Am avut in repetate randuri socul asta: esti intr-un mediu institutional de prestigiu, care ti se pare strain si inaccesibil, si realizezi brusc ca vorbesti cu multi romani in jurul tau. Este o mandrie sa vad cum si cat performeaza romanii, dar si o mahnire, ca prea putin se capitalizeaza in Romania pe experienta lor", ne-a mai spus Clara Volintiru.

Citeste si Comunismul si experienta emigratiei, prin ochii unei romance stabilite in SUA

Totodata, aceasta ii sfatuieste pe tinerii care abia termina o facultate sa isi continue studiile in afara sau sa faca stagii in strainatate, la cele mai prestigioase institutii.

"Odata ce acumuleaza insa experienta esentiala pentru competitivitate in plan mondial, sa se gandeasca cu ce pot contribui si la dezvoltarea Romaniei si sa faca demersuri in acest sens. Problema nu e sa ne tinem tinerii in tara, problema este sa dezvoltam legaturi durabile, sinergetice cu toti romanii care performeaza in strainatate!", a incheiat romanca.

Romania are cu ce se mandri in afara granitelor. Nu sunteti curiosi sa aflati cum au reusit conationalii nostri sa razbeasca departe de casa in diverse domenii? Ziare.com va prezinta in serial povesti de succes ale romanilor de peste hotare.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 15256 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
Apollo13
rank 3
Oare pe ce bani....
...a stat pe acolo....pe ce bani dadea fuga la Barcelona sa se vada cu prietenii? Cam neclare caile....am in jurul meu tineri excelenti....dar fara bani.....!
Anarchy
rank 3
Draga Apollo
Daca ai fi mers pe la scoala ai fi stiut ca doctoranzii primesc un salariu consistent in alte tari.
Apollo13
rank 3
Si pina atunci....
...ce faci? *** degetul?
Comentariu inadecvat
niculaeda
rank 5
@Apollo13
- pai d'aia e escelenti , ca n-are bani !
derphysiker
rank 5
In lumea civilizata
in general doctoranzii primesc bursa sau salariu, depinde in ce conditii sunt angajati de universitati. In jur de 1000€ pe luna. Pentru banii acestia fac si ceva activitati didactice, adica seminarii si coordonare de lucrari de laborator. Nu-s bani multi, dar suficienti pentru un trai decent. Se munceste mult pentru doctorate aici. Si sa ne-ntelegem: doctoranzii sunt tineri destepti si seriosi, care invata si se specializeaza intr-un domeniu. Nu ca in Romania, unde doctoranzi sunt si Ponta, Norica Nicolai (doctoranta pe la Targoviste parca) si altii ca ei care-si fac doctorate prin copy-paste pentru a da bine la cv.
martorana
rank 1
Cu bani si fara bani
Masterat-ele in lumea occidentala se obtin de la caz la caz.Daca o universitate are mare renume iar studentul este o capacitate poate obtine un master-at gratis,platit de universitatea respectiva iar asta pentru ca universitatea sa-si creeze un prestigiu.Universitatile care scot doctorati bine pregatiti au sansa sa ridice pretul scolarizarii iar cei care platesc , platesc un pret exorbitant.hai sa vorbim in termenii cunoscuti de majoritatea romanilor;
Daca un student termina facultatea cu 10 sa zicem,in Romania, este luat in vizor imediat de facultati de rank inalt din lume daca vrea sa faca doctoratul.Mai intai de toate, studentul trebuie sa complecteze niste formulare si acolo este de fapt un test de pregatire.daca prin testul dat facultati de top din lume nu-l iau,studentul poate avea acces la facultati cu una doua sau trei trepte mai inferioare decat cele de top.Daca totusi studentul vrea sa faca doctoratul intr-o universitate de top este primit dar trebuie sa plateasca cursurile care nu sunt ieftine deloc.
CristianIonut
rank 2
Hai sa iti explic cum sta treaba cu facultatile in UK
Odata admis la una din Universitatile din UK, statul te ajuta cu un imprumut pentru plata taxelor iar acel imprumut tu trebuie sa il platesti dupa ce ai terminat scoala angajandu-te. Cam asa sta treaba cu facultatile in UK. Nu toti primesc acest drept pentru care trebuie sa dai un interviu si un test din cate stiu.
John Doe 5430
rank 5
Ai dreptate...
asa ii si in USA , platesti dupa .
martorana
rank 1
Prezenta la cursuri nu-i obligatorie
Ati vazut ce spunea fatuca asta ca la inceputul orei nu se striga catalogul,ca la noi.V-ati intrebat de ce?
Daca te duci la facultate pe banii tai,pe cine intereseaza daca tu inveti/studiezi sau nu ?
razek
rank 1
Tara noastra, din pacate....
trebuie asociata locuitorilor, dintre care multi nu i-au facut, nu ii fac si nu ii vor face cinste vreodata. Sau precum zicea un strain prin preumbarile sale carpatice; Foarte frumoasa tara, pacat ca este locuita!
zambila
rank 1
O poveste romantata
E plina lumea de contabili si economisti.
Nu se prea cauta la export ...oportunitati mai rare in vest.

Exista si exceptii ...dar cei ce vor sa plece e bine sa caute alt domeniu de activitate (medicina, IT ...)
Opinie personala ...articol de propaganda ...cu jumatati de adevar ...nu trebuie sa crezi tot ce scrie.

"Ne-a mai marturisit ca stie foarte multi romani mandri ca sunt romani si care sustin si promoveaza valorile noastre nationale. "
...dubios rau de tot ...propaganda pcr (...adaptata 2013)
Imanuel
rank 2
Uite aici fata deshteapta. Hai ca trag eu concluzia:
patriotismu' shi iubirea de tzara sunt sublime de la distantza shi, daca vrei sa-tzi ramana sentimentele pure, nu te amesteca cu romanii. Stai departe de tzara, ashteapta pana erupe un vulcan inca necunoscut peste ea, pana o rascheteaza vreun tsunami, pana o purifica un cataclism nemaivazut. Dupa aia potzi sa vii sa iubeshti bursucii shi alte vietzuitoare ale naturii, dar nu romanii, daca le-a mai ramas vreo samantza. Caci nu mai potzi sa fi patriot odata ce i-ai cunoscut pe romani...
Constant
rank 5
Just Imanuel. Domnisoara are oarecare slabiciune din punct de
vedere moral. Ca sa nu spun chiar imaturitate.
Sper sa se corecteze cu timpul si sa capete o alta constiinta de sine si despre ceilalti.
Melody_Gardot
rank 5
Stimate domn Constant, va raspund aici ..
legat de cuvintul dvs."Soft"
O femeie cu o alta nu este la fel de "melodioasa" asa cum stie sa o faca doar un barbat.
Va apreciez comentariile si va respect.
Toate cele bune
Comentariu inadecvat
niculaeda
rank 5
@anti prostia altora
- vezi de-a ta ! si scrie mai citetz !
Kronstadter
rank 5
Sentimentul romanesc al urii de sine
Imanuele, rar am vazut comentariu mai clar, mai inteligent si mai complet despre un sentiment particular greu de descris desi cam depresant.
Constant
rank 5
"Suntem patrioti fata de tara, dar nu intotdeauna fata de romani "
Ca sa traduc un pic... Romania este frumoasa, pacat ca este locuita de romani. Mda. Poate fi un punct de vedere. Dar nu prea inteligent. Banuiesc ca este la inceput de studii... mai are pina se educa complet.
Si ce este de asemenea interesant, este faptul ca desi este tinerica, inca pe bancile facultatii, se exprima la persaona 2-a plural despre ea insasi! Nu vreau sa spun ca este infatuata, dar macar un pic, infumurata!
Astept cu nerabdare sa ne dea lectii si sa ne puna acolo unde meritam, ca rasa inferioara, la periferia Europei, printre slavi si rromales!
De obicei ma bucura succesul romanilor oriunde in lume, dar sint unii care ar trebui sa invete sa taca si sa reflecteze inainte de a descide ciocul... ca acesta juna neprihanita... sau prihanita, nu ma intereseaza...
anti prostia altora
rank 1
@constant ....
nu banuiesc, eu sunt sigur ca tie iti plac confratii de tastatura si de o anumita culoare.
Desigur, intelectuali si nationalisti perfecti! Nu inteleg de ce nu va cautati vadul pe aiurea, daca in Romania va pute! Nu v-ati pus problema ca miasmele vin de la voi, cei care vorbiti aiurea despre Romania?
Imanuel
rank 2
nu ba, sunt dintr-o tzara care are sigur legatura
cu prostia din capul tau.
Constant
rank 5
@Anti etc. Cred ca ati inteles gresit mesajul meu.
Nu am scris niciodata nimic rau nici despre Romania nici despre romani, in general.
Dar critic anumiti oameni politici pe care ii consider nocivi pentru dvs. Eu, slava Domnului, sint la adapost de influenta sau activitatea lor, pe care o consider anti-romaneasca. Ma refer la uslamistii actuali. Asta nu inseamna ca inghit ceea ce nu au facut bine ceilalti.
Ce ce scriu aici? Finndca mai am in tara inca o nepotica care are citiva ani acum. Si as dori ca viata ei sa fie la fel ca viata mea, dar fara sa fie nevoie sa emigreze. In plus, ma tin la curent cu actualitatea, nu numai romaneasca. Si mai fac un exercitiu de limba, in afara de exercitiul civic de a participa, intr-o modesta masura este drept, la viata politica din tara mea de origine. Toti europenii fac acest lucru. Cind veti intra in familia europeana o sa intelegeti mai bine :-)
GABIERUL
rank 5
"London School of Economics" ... :)):))
SUNA impresionant ...
Pentru Gu_Gustiucks.

Io, intreb SIMPLU :

DACA sunt ATATIA Economisti PRIN Lumea ASTA,

DE CE Lumea ASTA o duce Rau,
ECONOMICS ?

Ori NU sunt ASCULTATI de Zmekerii cu Banii.
Atunci ar trebui sa PLECE din ECONOMICS.

Ori rasucesc Adevarul Economic si atunci MERITA Scarba NOASTRA ...

Din Dilema ASTA, Nu pot pen'ca sa IASA>
Nici macar pe Branci ...

Acuu' F'o Maximum Zece Ani era bagat in Seama, din pacate, Unuu' PAUN ...

Se dadea si Ala, Mare Scula MBA, Economics, Financial, Prepoutzial, Prenuptzial ... :)):))

Pe MINE facea el, chiar umfland Bucile Obrazului, cand rasufla pe "MINE"
ma fascineaza Piata Romaneasca ... :)):))

Este o Piata Dinamica, (Dimanica, Dilimanica, DILIE zic Io, REAL ... :)):))

Ala, Reporterul de la TV era cazut in Coada, topit, in Culmea Placerii, 'Telectual_ECONOMICS ... :)):)

Era PARTAS la un Exemplu de Capitalism Aplicat, scoborat cu Harzobuu' din Sferele Inalte ale ECONOMICS, desigur ... :)):))

ASTA imi amineste de unuu' Rosengreen, care, TOT ASA, To'arasi si-a batut Joc de Unii de la Adevarul lui Tinu.

Le explica DOCT cum este cu Ingineruu' de Vanzari ... :)):))

DUPA o Vreme, am auzit, da' NU de la ADEVARUL,

ca le-a manjit Barba cu Mizerii de Stabiliment PUBLIC si Asociatilor sai si

s-a uschit cu Banii ca Ultimuu' Cocalar de Obeur ...

In Suedia ... :)):))

Inginerii lui de Vanzari au ajuns la Fluturasi pe Strada ...
A NE mai slabi cu D'Astea ...
Apropo, de la o Vreme, NU se mai piuie NIMIC de

Sfarsituu' Istoriei,
Piata AUTO_Regulatoare,
STATUU', cel mai Prost Administrator ...

Da' BANII Grei de la Contractele cu STAT_uu' "izvorasc si cura"
grindina
rank 5
economiștii
musai să "economisească" socotelile să le iasă și lor salariul și profit firmei..
romanian_cv
rank 2
preturile
preturile sunt urmatoarele:

9000 lire pe an taxele + minim 15000 lire pentru costul vietii

in plus, guvernul britanic, are deja o mare gaura in buget si finantarea se va termina in 1-2 ani

mai mult, depinde daca iti plac "personajele colorate" care devin majoritare in anglia - mie unul nu imi plac - imi fac treaba si atat
Ghilotina
rank 5
Destule comentarii
vis-a-vis de articol
si multe frustrari .
Mai sunt si informatii , cam putine totusi .
Nu stiu daca e careva din cei care comenteaza care sa si locuiasca in UK .

Romani sunt prin toate colturile lumii . Unii fac bine , altii fac rau . Asta e : depinde si de cum au trait acasa , depinde si de taria lor .

Personal ii felicit pe toti cei care sunt ok cu ei insisi .
Imanuel
rank 2
Draga, Ghilotina, scotzi cate una de sar angerii de pe
eticheta de shampanie: oare Bhuda a fost OK cu el insushi ?
adormitzii sunt OK cu ei inshishi ? nesimtzitzii se simt OK in pielea lor ? burtoshii de sufoca raurile cu pet-uri nu sunt shi ei foarte comfortabili in shlapii lor ?
pe care-i admiri ?
Melody_Gardot
rank 5
Ghilotino, ce spune fata asta este un non'sens
Adica; Imi iubesc tara de m'o'r dar pe poporul ei doar partial !!!
Da' pe mama de te-a facut, tot partial o iubesti !!??
Asa o aberatie nici nu cred ca trebuia dezvoltata..
Sa traiasca romanii adevarati, uniti in cuget si'n simtiri din intreaga lume !!
Sa-ti fie rusine Clara..
O zi buna Ghilotino..
anti prostia altora
rank 1
@melody ...
logica nu este muzica! Tara-i una, romanii, care o "umbresc" alta! Cam mare diferenta! Din fericire exista iata si alta categorie, pe care voi nu o apreciati, din invidie, ca nu va puteti ridica la nivelul lor. Are tara suficienti romani cu care sa se laude!
Constant
rank 5
@Melody. Perfect de acord cu dvs. Am incercat sa
scriu mai "soft", dar adevarul este evident: fatuca deraiaza grav...
Dar mi-am exprimat dorinta ca ea sa se maturizeze cit mai repede :-)))
anti prostia altora
rank 1
@ghilotina ...
azi ai ghilotinat bineee!
copilul
rank 1
vrei sa ma vezi la volan ? Nu vrei sa ma vezi si
la pielea goala ?.....nu esti deloc interesant,desi iti dai silinta ! Totusi esti cinstit ca esti anti,pentru altii,dar pro,cu a ta !!!
Melody_Gardot
rank 5
Inainte de prostia altora, verificati-o pe-a ta
Mai baiete, faptul ca tinerii pleaca din tara sa se specializeze INDIFERENT unde in lume pentru a'si gasi un loc de munca cu oportunitati mai mari, platiti mai bine si apreciati, nu are legatura cu patriotismul, atita timp cit nu-si neaga originea sau orice legatura cu tara in care s-au nascut si de unde au plecat, inclusiv cu semenii lor.
Daca dra Clara care si-a exprimat opinia in numele romanilor ar fi eliminat fraza cu; "sintem patrioti fata de tara, dar nu prea si pentru romani" atunci DA. Felicitarile mele de la distanta si indesat; atunci DA spuneam ca este o fata demna de admirat !! si chiar mi-a placut interviul ei cu o singura exceptie; acea fraza de care m-am si legat, dar se pare ca noi romanii avem trasat cu fierul rosu in gena noastra sa vorbim mult si nu de putine ori prost;..asta este ! gura bate koorul!!!.
Ti-am raspuns, dar am senzatia ca mi-am pierdut timpul cu tine....
romanian_cv
rank 2
vecinii din anglia
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2332998/One-country-religions-telling-pictures-The-pews-churches-just-yards-overcrowded-mosque.html

acestia sunt vecinii nostri

va plac nu ?
niculaeda
rank 5
@romanian_cv
- nu stiam de ce sunt ferestrele inchise pe strada aia ! lol.
romanian_cv
rank 2
tare
tare :)
DUTTY
rank 5
Super tovarase pensionar comunist Nicu
Si ti-ai dat singur seama?!?!?!?!?
Iar te-ai intrecut pe sine insuti!!!
Bravo tovarase!!!!
Reklama
rank 1
Patriotii lu' peste
Cand se jerfesc niste tineri (Timisoara 89) si 90% din romani voteaza criminali dovediti (v. guvernul Petre Roman ...2 ministrii ...Stanculescu si Chitac)

...fatuca asta ...cu bani (nu stim de unde) ...bate campii.

Vorbeste mult ...nu spune nimic.
Articol tipic de spalat mintile.
...Felicitari.
Melody_Gardot
rank 5
La Clara, ceva nu este CLAR !!
La generatia asta tinara de romani este foarte"cool" in creierii capului lor sa faca pe desteptii !!
E intuneric rau in mintea ei, sarmana !! e cam "verde" fatuca asta, dar o va ajuta viata sa "bocifereze" altfel despre semenii ei... In timp !!..cind va afla ce inseamna cu adevarat "Patriotismul" despre care vorbeste cu atita inflacarare, fara sa-i cunoasca sensul.!!..
PATRIOTÍSM dex; acel sentiment profund de dragoste și devotament fata de PATRIE si POPOR !!...
Pai daca Clara in neclaritatea ei,la virsta asta le-a divizat deja, (ultimele doua scrise cu majuscule) nu-mi va fi mirarea mare, sa aud ca si ea "se da" maine poimaine prin lume, de moldoveanca, sau... sau...sau..
O zi buna dragi romani, de peste tot, din lume.
niculaeda
rank 5
@Melody_Gardot
- asta cu bociferatu' a fost tare ! cu stima.
DUTTY
rank 5
Da asa este tovarase activist Nicu
A fost tare!!!!
romanian_cv
rank 2
corect
corect
Te-o
rank 5
"Patriotismul"banului!
De la inceput vreau sa spun ca dra Clara Volintiru,m-a impresionat prim sinceritate si mai ales prin realismul abordarii problemei emigratiei tinerilor intelectuali!
Desi este critica la unele aspecte legate de birocratia din mediul academic romanesc,se respecta ca persoana si romanca.
Nu arunca cu noroi in tara din care a plecat!
Are caracter!
Vorbind de emigrarea intelectualilor,trebuie sa subliniez ca nu este proprie romanilor!
Nici pe departe!
Principalul curent este dinspre orice tara(inclusiv din tarile "dezvoltate"din UE) spre USA!
Este cunoscuta emigrarea actorilor englezi,australieni,neo-zeelandezi ,care nu au de trecut bariera lingvistica,spre USA!
De ce?Simplu:in USA fac mai multi bani si au mai multe oportunitati!
Altii sunt motivati de prostia administrativa din tara de origine.
Este socant cazul doctorului Montagnier care a izolat in premiera virusul SIDA,dar a fost nevoit sa emigreze in USA,pentru ca in Franta era fortat ,birocratic,sa se pensioneze!!!!
In USA este o invazie de doctori,finantisti,etc.indieni,produsi de celebrul ITI,care pregateste exclusiv in engleza specialisti destinati "exportului"!
Motivul:sunt mult mai bine platiti!
Am un nepot care a studiat economia in Canada si cum nu i-a placut tara a facut doctoratul la New York,unde a obtinut imediat dupa promovare "green card"si un post intr'un mare grup financiar!
Dupa doi ani castiga 250.000 dol pe an!
S-a casatorit cu o romanca si mi-a spus ca s-ar intoarce in Romania daca ar castiga la acelasi nivel!
Patriotismul banului!Nu este specific romanesc!
Alte natiuni sunt si mai putin atasate de tarile de origine!Traim intr'o lume fara idealuri,singurul lucru ce conteaza fiind banul!
Vorbind de caliatatea invatamantului american,personal nu am facut doctoratul aici,am absolvit stiintele economice in Romania(este adevarat
o facultate considerata pe atunci"speciala",Comert Exterior, unde invatai temeinic limbi straine si economie "capitalista")dar stand de vorba cu nepotul "doctor"am constat un lucru:era analfabet in cultura economica generala,nul in macro-economie!
Se specializase strict in evaluarea riscurilor investitionale,fara viziune economica globala!
Cat de "experti"sunt specialistii occidentali in gestionarea economiei s-a vazut,ciclic,inclusiv in ultimii ani .
Romania (si chiar statele "dezvoltate")nu poate concura cu nivelul de salarizare american si mai ales cu anvergura cercetarii stiintifice(legata tot de resurse!).
Suntem departe de splendida generatie pasoptista,educata temeinic in Franta,boieri fara probleme materiale,care s-au intors in tarile romane sacrificadu-se generos pentru propasirea lor!
O tempora,o mores!!!!Teo
martorana
rank 1
Felicitari Te-o
Ai atins punctul nevralgic
Ghilotina
rank 5
Salut Teo !
De exceptie ....
romanian_cv
rank 2
UK - cea mai urata tara din europa
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2333241/Asbo-mother-screamed-homophobic-racist-abuse-children--forcing-neighbours-sleep-cellars.html

hal de tara - tara mai urata nu am vazut

cine vrea sa afle mai multe despre aceasta tara (extrem de urata) poate sa se uite pe dailymail.co.uk si va cruciti

nu inteleg de ce UE mai accepta aceasta tara in uniune fiindca ei sunt anti-europeni si frati cu asiaticii
romanian_cv
rank 2
fite
nu mai vreau sa vad in romania picior de englez (urati, rasisti si ipocriti)

am scapat de o parte din coloratii nostrii care eu plecat sa ii rezolve pe englezi la ei acasa

am scapat si de fasonatii care au plecat in urata anglie - f bine, le sta bine acolo

nu inteleg cum poate sa iti placa o tara plina de rasisti care nu te vor, de urati, de urate, de vreme si mancare proasta, de un mers pe strada invers ca toata lumea, etc - peste 100 de lire mai mult ???????????

cand am trait in anglia am inteles de ce toate fostele lor colonii au fugit de englezi
romanian_cv
rank 2
vedeti si minunati-va - hal de tara
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2333778/Its-grim-North-Sheffield-happiest-city-Britain-sex-there.html
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor