Parlamentar britanic: Sa evitam o "cursa a inarmarilor" privind muncitorii din Romania

Duminica, 31 Martie 2013, ora 11:10
2998 citiri
Parlamentar britanic: Sa evitam o "cursa a inarmarilor" privind muncitorii din Romania
Foto: www.davidicke.com

Liderii partidelor ar trebui sa conlucreze pentru a evita "o cursa a inarmarilor" in domeniul imigratiei prin care se vor crea politici mai dure, iar 'partidele extremiste' nu trebuie sa alimenteze temerile privind sosirea de noi lucratori din Romania si Bulgaria, a afirmat presedintele Comisiei pentru pentru afaceri interne din Camera Comunelor a parlamentului britanic, Keith Vaz, intr-un articol aparut in publicatia Sunday Express.

Keith Vaz a intrebat guvernul britanic de ce nu a facut estimari privind asteptatele sosiri de lucratori din Romania si Bulgaria dupa 1 ianuarie 2014, estimari care sunt "esentiale" pentru domenii cum ar fi asistenta sociala si NHS - sistemul public de sanatate din Marea Britanie, transmite BBC.

Parlamentarii britanici vor sa fie interzisa imigratia cand e somaj crescut

"In loc sa se ocupe de reglementarea presei, David Cameron, Ed Miliband si Nick Clegg ar trebui acum sa discute impreuna despre aceste probleme", a explicat parlamentarul laburist britanic.

"Facand asta, ei ar priva partidele extremiste de oportunitatea de a alimenta temerile privind imigratia si de a le demonstra cetatenilor britanici ca ei vor sa se implice in mod productiv si practic in rezolvarea uneia din cele mai dificile probleme cu care se confrunta natiunea noastra", a afirmat Keith Vaz.

"Trebuie comandate imediat studii si trebuie sa incepem un dialog cu guvernele din Romania si Bulgaria. Inca nu stim de cate ori doamna May a vizitat Bucurestiul sau Sofia pentru a discuta problema: ea refuza sa raspunda la intrebarile Parlamentului privind imigratia", a adaugat el.

De asemenea, Vaz a apreciat ca recentul anunt privind divizarea Agentiei britanice pentru frontiere (UK Border Agency), care va fi din nou plasata sub controlul direct al Ministerului britanic de Interne (Home Office), reprezinta un inceput bun, dar nu trebuie sa fie pur si simplu "un exercitiu de rebranduire ori un aranjament pe termen scurt pentru a incerca sa micsoreze efectele campaniei intense a partidului de dreapta UKIP".

Premierul britanic David Cameron a rostit la inceputul lunii un discurs in care a expus liniile generale ale planului sau de reducere a imigratiei in Marea Britanie, cele mai importante masuri pe care intentioneaza sa le aplice fiind restrangerea accesului imigrantilor la locuintele sociale, la sistemul public de sanatate si la ajutorul pentru somaj, dublarea amenzilor pentru angajatorii ce ofera de lucru imigrantilor ilegali si amendarea inclusiv a proprietarilor care cazeaza astfel de persoane.

Garantii pentru emigrantii cu "risc ridicst"

Vicepremierul Nick Clegg a pledat recent pentru introducerea unor "garantii" in bani, de peste 1.000 de lire sterline, pentru imigrantii din tarile "cu risc ridicat" ce solicita vize, sume ce le-ar fi restituite la parasirea teritoriului britanic. De asemenea, el a renuntat la promisiunea de a amnistia imigrantii ilegali dupa zece ani.

Tratatul de aderare a Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana le permite tarilor UE-25 (tarile fondatoare si cele care au aderat la UE pana la 1 ianuarie 2007) sa restrictioneze temporar accesul liber al lucratorilor din Romania si Bulgaria pe piata muncii pentru a pregati libertatea deplina de circulatie a fortei de munca in UE.

Perioada de tranzitie generala de sapte ani este impartita in trei etape (2 plus 3 plus 2 ani). In decursul acestei perioade, o clauza de salvgardare permite unui stat membru sa reintroduca restrictiile daca exista perturbari grave pe piata fortei de munca sau pericolul unor astfel de perturbari (asa cum a procedat Spania la 22 iulie 2011).

Masurile tranzitorii se vor incheia in mod irevocabil la 31 decembrie 2013. In prezent, noua state din UE - Austria, Germania, Olanda, Luxemburg, Malta, Franta, Marea Britanie, Irlanda si Spania - le aplica cetatenilor romani si bulgari restrictii in materie de acces pe piata muncii.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#avertismaent romani Marea Britanie, #avertisment munca romani Marea Britanie, #romani libera circulatie munca , #romani Marea Britanie