Politica Marii Britanii de a refuza studentilor romani si bulgari angajarea este nedreapta si, mai mult decat atat, incalca legile Uniunii Europene, sustine Galina Kostadinova, avocat bulgar care lucreaza pentru Your Europe Advice, serviciu al Comisiei Europene ce ofera consultanta cetatenilor europeni cu privire la libertatea de miscare.
Galina Kostadinova scrie, in Euractiv ca publicatia The Independent a avut de curand un articol in care se arata ca studentii din Romania si Bulgaria sunt tratati incorect, comparativ cu alti europeni.
Politica de a nega studentilor din cele doua tari dreptul de a se angaja este nedreapta si incalca legile UE. De altfel, Marea Britanie a incalcat sistematic legislatia UE.
Autoritatile se comporta mai incorect cu romanii si bulgarii decat cu studentii de oriunde de pe glob - chiar daca ajungi in Marea Britanie din afara granitelor UE, ai dreptul sa muncesti pana la 20 de ore pe saptamana in timpul cursurilor si full-time in vacanta.
Asa se intampla si cu studentii din Romania si Bulgaria, pana cand tarile au aderat la UE in 2007, scrie expertul. Aderarea le-a daunat studentilor din aceste tari, in ceea ce priveste angajarea.
Galina Kostadinova arata ca din prima zi cand pui piciorul in Marea Britanie, ca roman sau bulgar, trebuie sa iti depui cererea la UK Border Authority (UKBA) pentru un "certificat galben", care confirma dreptul de munca part-time.
Ceilalti studenti au dreptul sa se angajeze din prima zi, insa romanii si bulgarii au de asteptat si zece luni sau mai mult. Intre timp, anul academic se incheie si au dificultati in a se intoarce acasa, deoarece UKBA pastreaza cartea de identitate sau pasaportul, asa ca nu pot iesi din tara cat se proceseaza cererea.
Studentii din Romania si Bulgaria trebuie sa treaca si de alte hopuri: trebuie sa aduca dovada unei asigurari private de sanatate, nu Cardul European de asigurat, valabil pentru toti europenii care studiaza in afara tarii lor, si dovada unui cont bancar in Marea Britanie sau un sponsor.
Autoritatile britanice sustin ca acestea sunt masuri tranzitorii, care vor expira la 1 ianuarie 2014.
Insa aceasta argumentatie este gresita din punct de vedere legal, sustine Galina Kostadinova, care arata ca nu este legitim ca europenii sa fie tratati mai putin favorabil decat cetatenii din afara Uniunii, acesta fiind un principiu fundamental al UE, ce tine de libertatea de miscare.
Mai mult, Curtea Europeana de Justitie a confirmat in iunie 2012 acest principiu, exprimandu-se cu privire la restrictiile impuse de Austria romanilor si bulgarilor.
Galina Kostadinova ii indeamna pe studentii din Romania si Bulgaria sa isi ceara drepturile si sa ceara Marii Britanii sa isi respecte obligatiile ce deriva din legile UE.