Romania ma dezamageste constant - Povestea unui game designer care a reusit in UK

Duminica, 26 Mai 2013, ora 12:59
20737 citiri
Romania ma dezamageste constant - Povestea unui game designer care a reusit in UK
Foto: Andreea Alexandru

Catalin Alexandru este in Marea Britanie din 2010, cand a ajuns la capatul rabdarii cu favoritismul institutional si salariile complet nerealiste fata de costurile vietii de acasa.

Lucrurile nu au fost tocmai roz pentru el si sotia sa la inceput. A ajuns intr-o camera improvizata din placaj in sufrageria cuiva care facuse din adus romani in UK cu promisuni de munca o mica industrie. In scurt timp, insa, au obtinut acte si slujbe si toata perioada respectiva a devenit o amintire urata, a povestit Catalin Alexandru pentru Ziare.com.

Acum, Catalin Alexandru este game designer in UK, o meserie despre care vorbeste cu pasiunea unui copil. Mai mult, ne-a marturisit el, situatia sotiei sale, bolnave de cancer, s-a terminat cu bine datorita fantasticului NHS (National

Health Service), care i-a oferit tratament la unul dintre cele mai bune spitale din

Londra si din lume.

Nu crede ca se va intoarce in tara, dar se simte vinovat pentru asta: ii place Romania, in ciuda faptului ca il dezamageste constant, ne-a dezvaluit Catalin Alexandru.

Drumul spre UK

"Aici (in Marea Britanie) am ajuns in august 2010, dupa un salt complet inconstient. In Romania, multinationala unde lucram impreuna cu sotia mea trecea prin niste turbulente care s-au soldat cu slujbele noastre. Nu mai vizitasem Marea Britanie pana atunci, dar cultura ma atragea si din moment ce eram oricum la capatul rabdarii cu favoritismul institutional si salariile complet nerealiste in relatie cu costurile vietii de acasa, am profitat de prima ocazie ivita printr-o ruda care ne-a promis ajutor cu cazarea si actele.

Citeste si Povestea pictoritei din Romania care a uimit Italia cu "arta de purtat"

"Ocazia" ne-a catapultat intr-o camera improvizata din placaj in sufrageria cuiva

care facuse din adus romani in UK cu promisuni de munca o mica industrie. Actele,

ajutorul cu obtinerea slujbei erau doar fictiuni menite sa te tina pe loc destul cat sa platesti chirie cateva luni, ca apoi sa fii inlocuit cu sange proaspat din tara cand ramai fara bani", ne-a dezvaluit romanul.

A nimerit intr-o comunitate inchisa de romani, care au incredere unii in altii un

pic mai mult decat in britanici: nu stiu si nu vor sa stie engleza sau sa participe la societatea britanica in nici un fel, "fiind oricum preocupati cu micile lor invidii si meschinarii unul fata de celalalt", si-a amintit Catalin.

N-a durat mult, insa, pana a obtinut acte si slujbe si "toata perioada respectiva a devenit o amintire urata".

"Am intrat in contact mai apoi cu romani care s-au integrat cu succes, dar pot spune ca am avut intreaga experienta de imigrant si a fost una care mi-a deschis ochii", a precizat romanul.

Ce a urmat?

"Posibil sa fi avut reversul, daca exista. In multe feluri, am avut sentimentul ca am ajuns acasa. Ma simteam demult strain in societatea romaneasca, complet alienat de lipsa ei de toleranta si deschidere, de fatalismul, auto-compatimirea si frustrarea paralizanta si omniprezenta.

A fost ca o greutate enorma ridicata de pe umeri sa fiu inconjurat subit de oameni care nu-si poarta nationalitatea ca pe o cruce si nu o trateaza ca pe sursa tuturor problemelor, de oameni care au repere culturale si valori universale in loc de locale.

Citeste si Din admiratoare a lui Iliescu, poeta de renume la New York: America e un animal mare si generos

Toate astea nu vor sa insemne ca romanii individual nu pot fi oameni luminati cu valori pozitive, dar noua sa fim prea multi la un loc pare sa ne daune psihologic. Si sa vad un loc unde valorile respective sunt regula si nu exceptia m-a 'uns la inima cu miere'", ne-a mai spus Catalin Alexandru.

A inceput lucrul intr-o serie de firme, facand jocuri de tot felul, mai ales pentru copii (Thomas the Tank Engine, Octonauts, Moshi Monsters), urmate de colaborari cu developeri mici si independenti. Acum, este lead designer la o firma numita Stick Sports, care face jocuri pentru platforme mobile bazate pe sporturi.

Diferenta de mentalitate - Romania vs. UK

Pentru ca a luat contact cu piata muncii din ambele tari, l-am intrebat pe Catalin care ar fi diferenta de mentalitate dintre Marea Britanie si Romania.

"Nu exista o atitudine impartasita de toti britanicii, dar daca am observat ceva comun, ar fi tendinta sa nu se multumeasca cu mai putin decat percep ca merita. Poate duce la situatii nefaste unde studenti fara experienta sau cine stie ce pregatire au pretentii exagerate de la un loc de munca si stau acasa cu parintii ani, negasind ceva pe placul lor.

Dar de multe ori tendinta asta e temperata de un spirit de antreprenoriat de admirat: daca tot stai acasa cu parintii inseamna ca ai cheltuieli mici si timp liber, iar unii tineri ajung sa creeze o afacere profitabila inainte sa aiba prima slujba, sustinuti bineinteles de investitii accesibile, fie de la stat sau privat", ne-a mai spus Catalin.

Citeste si Povestea scriitorului roman care impresioneaza Italia: Daca unul e bou in sat e bou si in oras

A avut de-a face si cu omul de afaceri britanic incrancenat, insa in Londra, ne-a dezvaluit romanul, "o slujba mai buna asteapta mereu dupa colt" si nu ar renunta pentru nimic in lume la cea pe care o are acum.

"Stereotipicul om de afaceri britanic incrancenat isi face aparatia si el destul de des chiar in personalitatile atat noii, cat si vechii generatii de antreprenori. Mi s-a intamplat sa fiu concediat la o saptamana dupa ce am aflat ca sotia mea avea cancer, nu pentru ca firma nu era profitabila, dar proiectul se terminase si nu mai figuram in buget.

Situatia sotiei mele s-a terminat cu bine din cauza fantasticului NHS (National

Health Service), care i-a oferit tratament la unul din cele mai bune spitale din

Londra si din lume. Despre slujba, din fericire, in Londra o slujba mai buna asteapta mereu dupa colt si nu as da-o pe cea de acum pe nimic", a mai spus Catalin pentru Ziare.com.

Despre game design cu un game designer

Ce face acum Catalin in Marea Britanie si ce inseamna jobul lui? "Pe scurt, reguli", spune el.

"Nimic mai mult, nimic mai putin. Sisteme mai mult sau mai putin complexe, elegante si interesante de reguli care pun creierul jucatorului pe jar atunci cand acesta interactioneaza cu ele.

Jocuri sunt si sahul si leapsa si Need for Speed, iar un designer bun ar trebui sa stie ce face pe fiecare dintre ele distractiv si mai important cum sa analizeze dinamicile la baza acestei distractii si sa le combine in ceva si mai interesant", a adaugat Catalin.

In ceea ce priveste trasaturile unui game designer, romanul spune ca trebuie sa fie neaparat "afinitatea pentru a vedea mecanisme si modele coerente in haos,

posibilitatea de a comunica ce vede intr-un mod util si concis si capabilitatea de a vinde o viziune".

Citeste si Iertati-ma ca nu sunt japonez - Incredibila poveste a lui George Moise Interviu

"Importanta e si rabdarea (desi mai bine ar fi fascinatia) de a juca ceva pentru a-l demonta si a afla cum functioneaza asupra mintii jucatorului. Designerul trebuie de uneori sa fie psiholog, analist, scriitor, expert in interactiune, sunetist, programator, grafician, project manager si multe altele.

E un mestesug care imbina toate mediile de exprimare de pana acum, dar ca oricare

altul are la baza reguli si practici stabilite. Diferenta ca e unul intr-o explozie fara precedent, iar multe dintre reguli nu au fost scrise inca", ne-a mai declarat Catalin Alexandru.

Cat e munca si cat e joaca in munca lui? "Deocamdata munca primeaza, in principal pentru ca pe langa slujba de zi cu zi am avut norocul de a intalni oameni saritori si intreprinzatori care m-au ajutat sa pun pe picioare un mic studio in privat - Darkest Timeline Studios. Lucram asiduu la primul nostru joc, Bedtime, dar din moment ce e un joc al nostru facut de si pentru noi, de multe ori tine loc de joaca si distractie", ne-a raspuns Catalin.

Partea cea mai frumoasa in meseria lui ramane, fara indoiala, momentul in care jucatorul pune mana pe produsul final.

"Sa gasesti in sfarsit o solutie eleganta si inedita pentru o problema de design interesanta cu care te chinui de o saptamana e aproape la fel de satisfacator, dar nimic nu se compara cu tipul acela specific de panica atunci cand jucatorul are primul contact, cu atat mai mult cu cat intelege jocul rapid si incepe sa se bucure de el atat in modurile in care ai anticipat, dar si in moduri in care nu te-ai fi gandit in o mie de ani", a mai spus Catalin.

Citeste si Povestea romancei care nu da bani pe strada, dar face voluntariat in Uganda

Cariera de game designer, despre care vorbeste cu atata pasiune, s-ar fi incheiat daca ramanea in tara, spune romanul.

"Sa fiu brutal de sincer, cred ca cea de designer s-ar fi terminat in momentul respectiv. Sunt destul de putine firme in Romania unde se poate face aceasta meserie, iar cele unde se poate face la un anumit nivel pur si simplu nu functioneaza ca meritocratii.

Atunci cand directorul de la unul din cele mai mari studiouri din Bucuresti mi-a explicat pe indelete de ce e mult mai important sa ai oameni pe care ii cunosti si ii placi in pozitii cheie decat oameni cu experienta sau care sunt buni la ceea ce fac, am stiut ca in Romania nu e de mine, pentru ca aceeasi rationalizare a favoritismului o auzisem in diverse forme in toate firmele in care am lucrat in Romania, in orice capacitate.

Chiar daca ajungi sa faci lucruri interesante, sa fii constant marginalizat in

favoarea cunostintelor si rudelor te doboara psihic dupa o vreme si cunosc mai multi designeri romani care au iesit complet din industrie din cauza asta.

Poate suna a struguri acri sau amaraciune, dar e amaraciune din experienta traita, una cu care multi profesionisti din Romania cred ca se pot identifica. Si pare-se ca in alta parte strugurii sunt mult mai dulci", ne-a mai declarat Catalin.

Relatia cu Romania

Cel mai mult ii lipsesc din Romania branza, carnatii si floricelele cu aroma de cascaval, in ordinea asta, marturiseste Catalin.

"Glumesc in mare, dar mancarea in general, nici nu incape comparatie intre bucataria noastra si a lor. Placintele cu carne sunt bune, fish & chips sunt o aberatie si carnatii lor sunt toti plin de pesmet. Au si chestii bune, dar trebuie sa te abati de pe calea batuta. Diversitatea e de partea lor totusi, nu e strada in Londra unde nu poti sa comanzi aproape orice fel de bucatarie pana seara tarziu.

Citeste si Comunismul si experienta emigratiei, prin ochii unei romance stabilite in SUA

Oameni cu care sa poti comunica extrem de usor si instinctiv (desi cu majoritatea as face divergenta de opinie in aproape orice subiect de conversatie). In Romania, mai am doar sora si familia extinsa, parintii sunt stabiliti in Italia de sase ani", ne-a mai spus romanul.

Intoarcerea in tara este, asadar, un subiect complicat pentru Catalin Alexandru.

"Cel mai probabil, sotia mea nu ar fi fost in viata daca ramaneam in tara. Testul care i-a depistat boala in UK a fost administrat de doua ori in tara cu putin inainte de a pleca fara nici un rezultat. Sa nu mai spun ca daca va avea nevoie de tratament in viitor nu il va primi la standardul necesar in Romania fara cheltuieli pe care un salariu romanesc sa le poata sustine.

Nu cred ca ma voi intoarce, desi ma simt vinovat pentru asta. In ciuda tonului din restul raspunsurilor imi place Romania (sau mai bine zis ideea de Romania), chiar daca ma dezamageste constant. As vrea sa o vad mai luminata, educata si mai

responsabila.

Orice om are nevoie de o viata linistita intr-un loc civilizat cu o economie, un

sistem de justitie, de educatie si de sanatate functionale, o slujba buna si o

societate corecta. Eu nu am gasit lucrurile astea in Romania si nu voi fi eu cel

care pune umarul sa faca asta sa se intample acolo (asa cum toti cei ramasi vor

trebui s-o faca drept societate civila), desi am numai admiratie pentru cei care au ramas sa se lupte cu morile de vant", puncteaza romanul.

Citeste si Poveste vieneza: Cum a ajuns o romanca pe prima scena muzicala a lumii

Planul cel mai important al lui Catalin ar fi sa reuseasca, ajutat de oamenii si contactele pe care le-a adunat in aceasta perioada, sa faca jocuri proprii, incepand cu Bedtime.

Romanii, patrioti spre detrimentul lor

Romanii sunt patrioti, dar spre detrimentul lor, spune game designerul.

"Eu nu pot sa vad patriotismul ca pe o calitate admirabila, ideea ca o tara sau cultura e speciala doar pentru ca s-a intamplat sa ma nasc eu acolo e ridicola. In romanii cu care vorbesc nu vad decat efecte negative ale patriotismului.

Intoleranta fata de alte rase, culturi si religii (sau lipsa ei), xenofobie, ura si gandire tribala sunt toate chestii care sunt justificate prin prisma asta si zac neexaminate in psihicul lor pana se confrunta cu presiune sociala.

Totusi, romanii care au fost expusi societatii de aici fac, in experienta mea, 180 de grade foarte repede. Pentru ca nu e loc in societatea britanica de asa ceva. Anecdota auzita de la un prieten despre un roman care a spus un banc cu negri in pauza de masa la Microsoft pentru ca apoi sa devina invizibil in firma mereu ma face sa zambesc", argumenteaza el.

Romania are cu ce se mandri in afara granitelor. Nu sunteti curiosi sa aflati cum au reusit conationalii nostri sa razbeasca departe de casa in diverse domenii? Ziare.com va prezinta in serial povesti de succes ale romanilor de peste hotare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#poveste romani UK, #Catalin Alexandru game designer, #imigranti UK romani , #romani Marea Britanie