Ziare.com

Studentii romani, rau platnici in Marea Britanie

Duminica, 26 Mai 2013, ora 10:54

   

Studentii romani, rau platnici in Marea Britanie
Datoriile de milioane de lire sterline ale studentilor romani catre Marea Britanie, statul care le-a finantat studiile in ultimii, plaseaza tara noastra pe locul 11 in topul datornicilor din UE in aceasta privinta.

Din cele 2,7 milioane de lire sterline imprumutate de studentii romani de la statul britanic intre anii 2007 si 2012, nu a fost ramburasata 40% din suma, potrivit datelor Companiei de Imprumuturi pentru studenti, citate de Adevarul, astfel ca vor fi dati in judecata de statul britanic.

In total, in aprilie 2012, studentii romani acumulasera 68 de milioane de lire sterline in datorii.

Dintre cei 3.000 de studenti care au mers la studii in Marea Britanie in 2013, 70% au cerut imprumuturi pentru a-si achita studiile.

Guvernul britanic a acordat imprumuturi de studii in valoare totala de 191 de milioane de lire sterline, iar acum incearca sa-si recupereze banii, actionandu-i in instanta pe cei care nu restituie banii, inclusiv pe studentii romani.

"Ii cautam pe rau-platnici si nu stergem datorii decat dupa ce au trecut 25 de ani de la imprumut. Pentru studentii care au intrat la facultate anul acesta, perioada aceasta se va extinde totusi la 30 de ani.

Clientii care au facut imprumut si care au parasit Marea Britanie trebuie sa informeze compania, altfel suntem nevoiti sa deschidem ancheta si sa-i dam in cautare internationala", a precizat Kevin O'Connor, de la Departamentul pentru recuperarea datoriilor, din cadrul Compania de Imprumuturi pentru Studenti.

Dupa finalizarea studiilor, absolventii sunt obligati sa declare locul in care s-au stabilit, ca sa primeasca instiintari in legatura cu cuantumurile legate de plata datoriilor. Daca acesta nu raspunde solicitarilor, li se stabileste o rata lunara de plata, iar daca nici in cazul acesta fostii studenti nu raspund, ei pot fi dati in judecata.

"Putem sa le cerem sa ne plateasca penalitati si sa-i dam in judecata. Momentan, suntem in proces de revizuire a tuturor cazurilor de rau-platnici atat din Marea Britanie cat si din celelalte tari ale Uniunii Europene si ii vom da in judecata pe cei care nu isi platesc datoriile fata de statul britanic", a mai spus O'Connor.

Fiind cele mai scumpe din Europa, universitatile britanice atrag si foarte multi candidati care nu isi permit sa plateasca cele circa 9.000 de lire sterline pe an si care apeleaza la imprumuturi din partea statului britanic in acest scop.

Astfel, cei care sunt admisi la universitatile britanice, dar nu au bani de studii, completeaza un formular prin care solicita imprumut, cu conditia sa il ramburseze dupa finalizarea studiilor si dupa angajare, printr-un cuntum de 9% din salariu, cand ajung sa castige macar 21.000 de de lire pe an.

Daca Romania se situeaza pe locul al 11-lea in topul rusinos al datornicilor, pe primul loc se afla chiar studentii britanici, care datoreaza propriului guvern peste 26,6 milioane de lire, urmati de studentii din Cipru, cu datorii de peste 13 milioane.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 7025 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
8 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Raportat la dimensiunile tzarii si la numarul de studentzi, ...

...Romanika pare a sta mai bine decat majoritatea tzarilor europene! Bineintzeles ca avem si noi un numar de tzepari, dar, fara indoiala, majoritatea studentzilor romani, actuali, sau fosti, sunt oameni de onoare!

 

Aia o crezi tu

sint sute de romani acuma care folosesc sistemul numai sa primeasca bani de la guvernul britanic, fara sa mearga la cursuri si spera sa se intoarca in tara ca sa nu mai plateasca imprumutul care se poate ridica pina la 20,000 de lire! Romanii s-au prins numai acuma de schema dar nu m-as mira ca peste 2-3 ani sa fim primii! Romanii sint fruntasi la primit bani gratis sau hotii!

dupa cum vedem,

Rumanii sunt cei mai periculosi din lume:in America,Europa,etc...

Daca toti plang din cauza Rumanilor inseamna ca este o invidie a celorlalti care conduc sistemul fata de Rumani.Sunt invidiosi pentru ca le tradeaza conditia reala in care se gasesc.

Un Ruman oarecare este superior oricarui politic din statele care se plang din cauza lui,deoarece tradeaza conditia celor care conduc acel sistem.

Corect...asta este o alta teapa

Stiu persoane care sunt paralele cu limba Engleza si a
luat testul la o Universitate din Londra.Profesorii ii trec ca este in interesul lor sa aiba studenti.dar studentul trebuie sa aiba 80% prezenta.

Coroborare

Articolul uita intentionat sa mentioneze ca aceleasi autoritati britanice nu acorda Yellow Card cu care studentii datori ar putea sa munceasca un maxim de 20 de ore pe saptamina in mod legal.

 

ovidiu123456

Sa inteleg ca din acelas rominii nu ii suporta pe americani?

Nu sunt studentii romani oaia neagra...

1. Studentii romani sunt cetateni europeni si au aceleasi drepturi ca si studentii tarii unde studiaza.
2.Banii respectivi nu ajung nicio clipa in mana studentului ci sunt virati universitatii si unitatii de cazare.
3.Marea Britanie a marit foarte mult taxele universitare (unele s-au triplat) asa ca multi studenti ,chiar bine intentionati nu si-au mai putut continua studiile. Studentii britanici au dat vina pe studentii straini pentru aceste majorari si astfel unii dintre acestia isi continua studiile in alte tari.
4. Cum s-a mai spus aici, studentii romani nu pot lucra legal in Regat.
5.In plus ,odata cu criza, mare parte dintre absolventi ,in frunte cu britanicii nu si-au gasit slujbe ,si neavand venituri nu au de unde returna banii.

 

deci concluzia referitor la articol ramane una singura:

cei care l-au redactat,copiat,etc;au intentia de a pune in confruntare studentii,si oamenii in general.

DIVIDE ED IMPERIA!


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor