Studentii romani si bulgari au protestat in Londra: reclama ca sunt persecutati

Marti, 10 Decembrie 2013, ora 11:08
3535 citiri
Studentii romani si bulgari au protestat in Londra: reclama ca sunt persecutati
Foto: Trud

Studenti romani si bulgari au protestat luni pe Downing Street in Londra, in fata biroului premierului, nemultumiti fiind de blocajul din Marea Britanie in ceea ce priveste imprumuturile pentru studenti.

O studenta pe nume Maria a declarat, pentru publicatia bulgara Trud, ca a fost somata de Universitatea din Liverpool la care studiaza sa plateasca intreaga taxa anuala de 9.000 de euro desi, teoretic, aceasta ar fi fost acoperita de un credit facut la Compania de Imprumuturi pentru Studenti. Mai mult, institutia care a aprobat initial creditarea ar fi trimis o scrisoare universitatii in care sustine ca tanara a primit cu 1.118 lire mai mult decat avea dreptul si trebuie sa returneze suma.

Mai multi tineri care au participat la protest au reclamat aceleasi lucruri desi, la nivel oficial, au fost blocate doar acele imprumuturi de "intretinere" pentru studenti si nu si cele de studiu.

Zeci de studenti bulgari si romani se plang pe retelele de socializare ca au conturile bancare blocate sau ca au primit scrisori de la Compania de Imprumuturi pentru Studenti ca sunt anchetati. Ei spun ca acest lucru se intampla din motive care tin de etnie.

Invatamantul in Marea Britanie, mai ales cel universitar, este sustinut prin taxe foarte mari impuse studentilor. Cei mai multi dintre ei apeleaza la credite pentru studenti care au avantajul de a avea dobanzi mici si de a fi platite abia dupa angajare. Compania de Imprumuturi pentru Studenti ofera doua feluri de credite: unul pentru taxele de studiu si unul pentru ca studentii sa aiba din ce sa traiasca.

Ambasadorul Romaniei la Londra: Petitia anti-imigranti din presa, comparata cu manifestarile fasciste

In urma protestului, ambasada britanica de la Sofia a negat aceste afirmatii. Diplomatii britanici spun ca imprumuturile pentru studii nu au fost inghetate, doar cele pentru nevoi personale la care au aplicat studentii.

Acelasi raspuns l-a dat si ambasadorul Romaniei in Marea Britanie.

"Autoritatile britanice au anuntat o ancheta cu privire la conditiile in care au fost acordate creditele pentru intretinere (bani pentru chirie si mancare) cursantilor de la colegiile vocationale private. Conform datelor de care dispunem, nu este vorba despre imprumuturile pentru plata studiilor, nu include universitatile ci doar colegii vocationale, si se aplica tuturor celor inscrisi la astfel de cursuri, inclusiv cetatenilor britanici, nu doar romanilor si bulgarilor.

Circa 5.500 din totalul solicitarilor de credite pentru intretinere provin din Romania si Bulgaria. Sunt credite fara dobanda, returnarea incepe atunci cand castigul salarial anual este minim 18.000 lire sterline si se prescrie dupa 25 ani", a explicat Ion Jinga, pentru Ziare.com.

Pe 20 noiembrie, autoritatile britanice au anuntat ca imprumuturile de "intretinere" pentru studentii romani si bulgari din Marea Britanie au fost inghetate, dupa ce s-a observat o crestere "suspecta" a numarului acestora.

David Willetts, secretarul de stat pentru Universitati din Marea Britanie, a declarat ca a suspendat aceste imprumuturi dupa ce s-a constatat o crestere neobisnuita a cererilor. Autoritatile britanice sustin ca peste trei sferturi dintre studentii care au primit aceste imprumuturi nu au reusit sa dovedeasca legitimitatea obtinerii lor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#protest studenti romani bulgari Londra, #imprumuturi studenti romani bulgari, #protest studenti Downing Street , #romani Marea Britanie