The Economist, despre valul de imigranti romani in Marea Britanie, care n-a mai fost

Joi, 22 Ianuarie 2015, ora 21:46
9218 citiri
The Economist, despre valul de imigranti romani in Marea Britanie, care n-a mai fost
Foto: BBC

La mai mult de un an de cand restrictiile pe piata muncii din Marea Britanie pentru romani si bulgari au fost ridicate, numarul cetatenilor din cele doua tari care au ajuns in Regatul Unit a fost cu mult sub cel al predictiilor si sub cel al altor imigranti, spre exemplu cei polonezi.

Intr-un articol cu titlul sugestiv "Poles apart" ("La capete opuse" - trad.; "poles" inseamna si "polonezi" - n.red.), publicatia britanica The Economist noteaza, intr-un articol ce va aparea in editia printata pe 24 ianuarie, ca romanii si bulgarii scot in evidenta procesul de imigrare al polonezilor.

La inceputul anului 2014, tabloidele britanice au fumegat - se scria ca 29 de milioane de romani si bulgari saraci au primit dreptul de trai si de a munci in Marea Britanie, iar tara ar fi trebuit sa se pregateasca pentru un val de muncitori, dar si pentru multi doritori de ajutoare sociale.

Situatia era anuntata ca fiind mai grava decat cea provocata de imigratia polonezilor si a altor est-europeni, in anul 2005, dupa ce si acestora li s-au ridicat restrictiile pe piata muncii. Premierul britanic David Cameron a promis ca tara nu va repeta greseala de a permite o miscare neingradita. Insa realitatea migratiei romanilor si bulgarilor a aratat cat de neobisnuita a fost de fapt cea a predecesorilor lor.

Juncker apara romanii din Marea Britanie in fata lui Cameron: Acesti oameni muncesc! (Video)

Pe 1 ianuarie 2014, impreuna cu Marea Britanie, alte opt state ale Uniunii Europene si-au deschis complet pietele pentru muncitorii romani si bulgari, odata cu ridicarea restrictiilor de la granite pentru acesti cetateni.

Imigratia de care se temeau britanicii nu s-a produs insa: 32.000 de romani si bulgari au ajuns in Regatul Unit, in perioada iulie 2013 - iunie 2014, comparativ cu 18.000 in precedentele 12 luni. Spre comparatie, recensamantul din anul 2011 a relevat 579.000 de polonezi pe teritoriul Marii Britanii.

Una dintre explicatii ar fi ca multi dintre bulgarii si romanii care au vrut sa emigreze in Marea Britanie erau deja in aceasta tara, la 1 ianuarie 2014. In plus, in perioada octombrie 2013 - septembrie 2014, 104.000 de numere de asigurari nationale au fost alocate romanilor, in crestere cu 468 la suta fata de precedentele 12 luni, ceea ce arata faptul ca cei care lucrau deja in Regatul Unit au trecut la acte in regula.

New York Times: Imigrantii romani si bulgari din Marea Britanie se confrunta cu ostilitati

Totodata, circa 80 la suta dintre romanii si bulgarii de peste 16 ani care se afla in Marea Britanie sunt deja angajati, o rata mai mare decat cea din randul imigrantilor din primele 15 tari membre UE sau in randul britanicilor.

In ciuda atacurilor din partea politicienilor britanici, romanilor si bulgarilor care merg in Regatul Unit s-ar putea sa le fie mai usor decat celor care au ajuns inaintea lor. Cand au inceput sa ajunga polonezii, a fost mai greu sa li se asigure cazare, insa a fost mai usor de gazduit romanii si bulgarii, probabil pentru ca britanicii au inceput sa se obisnuiasca cu imigrantii europeni, mai scrie The Economist.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#val romani imigranti Marea Britanie, #romani migratie Marea Britanie, #imigranti romani Marea Britanie, #romani polonezi imigratie Marea Britanie , #romani Marea Britanie
Comentarii