The Guardian, reportaj despre Romania: Vagauna sau tara romantismului misterios?

Duminica, 20 Martie 2016, ora 20:29
12551 citiri
The Guardian, reportaj despre Romania: Vagauna sau tara romantismului misterios?
Foto: Arhiva Ziare.com

Romania nu are o imagine de vis in randul britanicilor, dar unii reusesc sa vada si partea frumoasa a tarii noastre. Un reportaj din presa britanica arata ca Romania este locul in care "Evul Mediu intalneste totalitarismul".

"Deci, vestea buna, ii spun primului roman pe care il intervievez, este ca un ziar britanic vrea sa scrie un articol despre Romania, care nu e despre faptul ca imigrantii ne fura joburile sau despre cersetorii rromi care isi fac dantura gratuit, pe banii din sistemul nostru de sanatate (NHS).

'Iar vestea proasta?', ma intreaba el. Fac o pauza. Ca, potrivit unui sondaj Observer, cei mai multi dintre britanici cred ca romanii vin in Marea Britanie pentru a le fura joburile si a-si face dantura pe banii NHS", isi incepe Carole Cadwalladr reportajul, publicat in The Guardian.

In realitate, studiul nu suna chiar asa, dar nici departe nu e. Spune ca, dintre toate tarile din Europa in care britanicilor nu le-ar placea sa traiasca, cea mai rea este Romania, mentionata de 25% dintre respondenti.

Britanicii cred despre romani, ca natiune, ca sunt "agresivi" si "lenesi". Sondajul mai arata ca foarte putini englezi au fost in Romania (sub 1% in ultimii cinci ani) si ca 58% cred ca Romania este una dintre cele cinci tari UE din care au venit cei mai multi migranti in UK.

Carole Cadwalladr scrie ca britanicii nu stiu prea multe despre Romania, iar ce stiu nici macar nu este adevarat. In realitate, in Marea Britanie sunt mai putin de 100.000 de romani, in comparatie cu aproape 700.000 de polonezi, de exemplu. Cifrele din 2014 arata ca mai putin de 2.500 dintre romani au solicitat ajutoare sociale de la statul britanic. De fapt, cei mai multi contribuie la economia Marii Britanii.

Rromi vs. romani

La o cafea in Centrul Istoric al Bucurestiului, Cristian Lupsa, editor la Decat o Revista, i-a amintit autoarei britanice despre cum a prezentat presa din UK stirea ca romanii si bulgarii vor putea veni la munca fara restrictii in Regat, incepand cu luna ianuarie a anului trecut. "A fost o nebunie. Exista o spaima ca romanii va vor invada", a spus el.

Pare ca s-a intamplat acum foarte mult timp, avand in vedere ce-a fost in Europa de atunci, dar, la acel moment, amenintarea unui val de imigranti romani a dominat titlurile publicatiilor centrale luni in sir. Reportajele despre romani de pe Channel 4 au starnit chiar proteste la Ambasada Marii Britanii din Bucuresti.

"Aveau un titlu foarte alarmist, 'Vin romanii', si a mizat pe acele stereotipuri. Au urmarit acel barbat foarte sarac care avea noua copii, nu vorbea engleza si care venise sa isi gaseasca de munca in Marea Britanie", a aratat Lupsa.

Ambasadorul Romaniei la Londra, surprins si dezamagit de documentarul cu imigrantii romani

In Marea Britanie exista o confuzie in legatura cu cine sunt romanii cu adevarat, i-a spus Lupsa. Cei mai multi britanci nu inteleg diferenta dintre rromi - tigani - si romani - cetateni ai Romaniei.

Confuzia dintre cei doi termeni se face mai ales pentru ca multi rromi sunt romani. In tara noastra se afla cea mai mare populatie de rromi din Europa. "Multi oameni se enerveaza cand rromii se duc in strainatate si ceva rau se intampla. Simt ca dau tarii o imagine proasta", a aratat Lupsa.

Romanii stiu multe despre Brexit

Este uimitor cat de multi romani sunt bine informati pe tema Brexit. Asta si pentru ca romanii iubesc Europa, scrie autoarea articolului. Istoria - si efectele traumatice ale istoriei recente a Europei - este mai vizibila in Romania decat in Marea Britanie. Romania inca se mai confrunta cu consecintele celui de-Al Doilea Razboi Mondial in modalitati foarte directe.

Philip O Ceallaigh, scriitor irlandez care traieste in Bucuresti, i-a explicat lui Cadwalladr cat de diferiti sunt cei nascuti in anii '90 de generatia precedenta.

"N-au nicio idee. Ceea ce este grozav. Sunt sanatosi. Nu sunt diferiti deloc fata de tinerii din vestul Europei, in timp ce parintii lor sunt o alta specie. Au fost complet traumatizati si inca mai sunt la un anumit nivel", a precizat O Ceallaigh.

"Stiu ce vrea sa spuna. Am fost in Romania in iarna anului 1991 si, dintre toate vagaunele post-sovietice pe care le-am vizitat in acea perioada, tara asta parea cea mai dezolanta. Nu am mai fost in niciun loc in care oamenii sa fie atat de descurajati si deprimati. Unul dintre cei mai tristi oameni pe care i-am intalnit a fost un baietel, la metroul din Bucuresti, care a intrat in vagonul nostru si a cantat la vioara ceea ce parea a fi un bocet funerar.

Dar orasul s-a schimbat cu adevarat. Cladirile din secolul 19 au fost renovate, poti merge cu Uber in loc sa alergi dupa taxi si sunt chiar si hipsteri", relateaza Cadwalladr.

Ea a povestit ca s-a plimbat prin Bucuresti, stand de vorba cu tineri implicati in tot felul de arte creative, care i-au spus ca aici este mult mai usor sa faci astfel de lucruri, orasul este mult mai dinamic in comparatie cu Europa de Vest. I-a luat 20 de minute sa mearga de-a lungul Casei Poporului, "palatul monstruos pe care l-a construit Ceausescu".

Un turist singuratic face poze Palatului Parlamentului. Desi orasul are atractiile sale, cei mai multi turisti straini merg direct in Transilvania, casa lui Dracula si, uneori, a printului Charles.

Printul Charles: Transilvania detine cheia salvarii planetei (Video)

Potrivit jurnalistului englez Michael Bird, Romania tinde sa "inspire doua reactii extreme in presa britanica. Fie este o vagauna pentru presa de dreapta. Sau are un romantism misterios. Este locul in care Evul Mediu intalneste totalitarismul. Nineteen Eighty-Four intalneste Game of Thrones".

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Romania vagauna, #Romania romantism, #Romania reportaj Guardian , #romani Marea Britanie