The Guardian: Romanii care au ignorat isteria britanica si si-au implinit visele

Joi, 15 Mai 2014, ora 15:05
5073 citiri
The Guardian: Romanii care au ignorat isteria britanica si si-au implinit visele
Foto: The Guardian

Publicitatea negativa care li s-a facut in Marea Britanie poate a indepartat o parte din imigranti, dar alti romani s-au simtit bine primiti in societatea britanica.

Dupa ce, miercuri, cifrele privind numarul de imigranti din Romania si Bulgaria veniti la munca in Marea Britanie au aratat ca dupa 1 ianuarie cifrele au scazut, nu au crescut, Tommy Tomescu si-a permis sa zambeasca usor a razbunare, scrie The Guardian.

Scaderea "nu e deloc o surpriza", spune dentistul roman care a devenit si candidat pentru Parlamentul European din partea Partidului Europenilor, care militeaza in favoarea muncitorilor imigranti si pentru ca "sa se termine cu cautare unui tap ispasitor in Marea Britanie".

Intr-o conferinta de presa tinuta la restaurantul romano-italian Cornelius din nordul Londrei, el a acuzat actiunile UKIP prin care se cauta tapi ispasitori printre imigranti. El a cerut ca acei membri extremisti ai UKIP trebuie sa demisioneze.

Tomescu cere si scuze de la organizatia Migration Watch, care a prezis ca 500.000 de oameni vor veni anual in Marea Britanie.

Larisa Stanciu, o asistenta medicala in varsta de 24 de ani din Craiova, crede ca e posibil ca isteria declansata in Marea Britanie sa ii fi determinat pe unii imigranti sa renunte sa mai vina.

Larisa si prietena ei, Stela Ciobanu, tot asistenta, lucreaza ca femei de serviciu intr-un hotel din Londra. Incapabile sa gaseasca locuri de munca pentru calificarea lor in Romania, ele au decis ca vor fi mai bine platite si e preferabil sa faca asta pana cand isi vor imbunatati engleza, ceea ce le va permite sa aplice pentru joburi mai bune, posibil din nou ca asistente medicale.

Stela Ciobanu a venit in ianuarie, pentru ca inlaturarea interdictiilor pe piata muncii duce la obtinerea mai usoara a numarului de asigurare nationala.

Tomescu spune: " Multi dintre cei inregistrati in acest moment ca muncitori erau deja aici si au aplicat pentru obtinerea unui numar de asigurare dupa 1 ianuarie, stiind ca acum nu mai e obligatoriu sa fii angajat pe cont propriu. Toti cei care voiau sa vina in Marea Britanie sunt deja aici".

Violeta Patrascu a fost unul dintre cei care au ignorat presa negativa si comentariile politice si a venit in Marea Britanie in septembrie. De atunci, spune ea, a gasit britanici "cu adevarat politicosi si gata sa te ajute".

La 49 de ani, ea era mai in varsta decat majoritatea imigrantilor in cautare de munca. A venit singura, lasandu-si fiica in varsta de 15 ani si sotul pensionat, care fusese comandant de nava, in Constanta. Pentru ca avea o scoala de soferi acasa, ea s-a angajat la o scoala de soferi si face acum ore cu elevii prin Londra.

Pregatirea ei initiala era filologica, fiind specializata in studiul textelor istorice vechi. Acum ea spune ca spera sa castige suficient sa isi aduca fiica la studii in Marea Britanie, dar si pe sotul sau.

"Da, sunt un pic speriata. Mi-am parasit casa, tara, e greu pentru mine. Si sunt si un pic cam in varsta. Dar nu voiam sa stau in Romania. Am vise, pentru mine si fiica mea, pentru ca ea este foarte talentata. Simt deja ca aici e pentru mine casa".

Violeta si-ar dori sa puna pe picioare o afacere ca vorbitor motivational (motivational speaker) si consilier pentru viata personala. Vrea, de asemenea, sa studieze si marketingul.

"Bineinteles, voi continua sa muncesc in acelasi timp, pentru ca trebuie, pentru bani. In legatura cu isteria de dinainte de 1 ianuarie, cand presa de aici a spus lucruri neplacute despre romanii care vin sa ia banii, ei bine, eu am venit aici sa muncesc. Si sa studiez", spune Violeta Patrascu.

Claudia Carlig, in varsta de 37 de ani, e si ea prezenta in estimarile Biroului National de Statistica din Marea Britanie. Ea a studiat la Warwick University pana in urma cu doi ani, apoi s-a reintors sa deschida un proiect teatral intitulat Povestiri Spuse in Romana, cu care a ajuns la Londra si Dublin.

Ea a fost atrasa in Marea Britanie pentru ca a simtit ca societatea britanica era foarte deschisa. "Ma simt acceptata. Locuiesc cu mai multi oameni intr-o casa in Oxford si am primit un afis al celor de la UKIP. Colegul meu de casa l-a aruncat imediat. In afara de asta, sincer, cred ca societatea e foarte draguta si primitoare".

Orba acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orba acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#romani isterie Marea Britanie, #romani ignorare isterie britanici, #romani munca imigranti isterie , #romani Marea Britanie