The Sun: Romanii ar putea aduce in Marea Britanie tuberculoza mortala

Miercuri, 27 Martie 2013, ora 23:19
5508 citiri
The Sun: Romanii ar putea aduce in Marea Britanie tuberculoza mortala

Britanicii au un nou motiv sa se teama de imigrantii romani care urmeaza sa ajunga in aceasta tara incepand cu 1 ianuarie 2014 - o forma de tuberculoza care poate fi fatala si care este rezistenta la medicamente. Avertizarea a fost facuta marti seara, de expertii britanici.

Saracia si ingrijirea medicala precara au facut din Romania focarul tuberculozei din Europa, unde boala de plamani provoaca sute de decese in fiecare an. In acest sens, expertii se tem ca imigrantii saraci si infectati vor aduce virusul in Regatul Unit in mod inconstient, atunci cand vor veni sa caute de munca, odata ce restrictiile pe piata muncii vor fi ridicate, la 1 ianuarie 2014, scrie The Sun.

Expertul in TBC, Jonathan Stillo, care conduce o cercetare privind tuberculoza rezistenta la medicamente din Romania, avertizeaza ca "este un dezastru care asteapta sa se intample", apreciind ca un singur bolnav de TBC poate infecta 10-15 oameni pe an.

Tuberculoza a facut ravagii in Marea Britanie in epoca victoriana, insa a fost eradicata in anii '70. Este vindecabila cu antibiotice ieftine, insa provoaca moartea a jumatate dintre cei infectati daca nu este tratata. Iar daca pacientii nu urmeaza un tratament de sase luni, bacteria poate evolua intr-o tulpina rezistenta la medicamente.

In Romania exista 30-35 de mii de pacienti bolnavi de turberculoza, cu circa 1.000 de noi cazuri de tuberculoza rezistenta la medicamente in fiecare an. Multi dintre acestia nu sunt insa internati, iar si mai multi raman nediagnosticati.

Prin comparatie, Regatul Unit a avut doar 58 de cazuri rezistente la medicamente in anul 2009 si 81 in anul 2011. Intre anii 2001 si 2010, tuberculoza a provocat moartea a peste 4.800 de oameni in Regatul Unit, insa sunt temeri ca, pana in anul 2015, britanicii s-ar putea confrunta in fiecare an cu mai multe cazuri.

Pentru a vedea problema din Romania, The Sun a vizitat cel mai avansat spital romanesc pentru tratarea pacientilor bolnavi de tuberculoza, Institututul Marius Nasta din Bucuresti, unde sistemul de ventilatie nu a functionat timp de opt ani.

"In spatele usilor Institutului Marius Nasta sunt mortii ambulanti alaturi de pacienti mai norocosi", noteaza cotidianul britanic.

"Nu este precum in spitalele din Regatul Unit, din pacate, insa este cel mai bun spital pe care il avem", a spus medicul Cristina Popa.

Pacientii cu o forma rezistenta de tuberculoza sau care sunt contagiosi sunt izolati in spatele unor usi incuiate care se deschid doar cu un cod, pe care se afla un semn care arata ca trebuie purtate masti si avertizarea "Compartiment Pacienti Pozitivi".

Tuberculoza rezistenta poate fi latenta in corpul uman timp de un deceniu, dupa care sa devina activa, contagioasa si mortala. Spitalele romanesti duc lipsa de fonduri pentru a plati pentru o diagnoza cruciala rapida, dar si pentru medicamentele necesare tratarii tuberculozei.

Medicamentele se termina deseori inainte ca tratamentul sa ajunga la capat, ceea ce duce la o recidiva si la o bacterie a tuberculozei si mai rezistenta.

Tulpina rezistenta a bacteriei tuberculozei poate fi eradicata doar cu un total de 16 medicamente, tratamentul durand ani de zile si costand 5.000 de lire sterline pe luna. Insa efectele adverse sunt extreme, precum depresie, insuficienta renala, surzenie si psihoza, iar unii pacienti ajung sa se sinucida inainte de a termina tratamentul, mai arata The Sun.

Circa 27 la suta dintre pacientii bolnavi de o forma grava a tuberculozei si-au abandonat tratamentul, iar fiecare dintre ei poate infecta pana la 15 alte persoane in fiecare an.

Romania si Bulgaria sunt tarile cu cele mai multe cazuri de tuberculoza rezistenta la tratament din intreaga Europa.

"Tulpina rezistenta este o uriasa problema in Romania. Sincer, este un enorm dezastru", a mai spus Jonathan Stillo.

"Exista intre 1.000 si 1.500 de bolnavi in Romania cu o tulpina rezistenta. Multi dintre acestia nu sunt nici macar diagnosticati. Pur si simplu nu stim cati oameni poarta bacteria. Este un risc pentru Marea Britanie.

Acesti oameni nu se vor face mai bine. Ei trec granitele. Se deplaseaza. Este o problema periculoasa", a mai spus expertul.

Problema bolnavilor de tuberculoza din Romania a afectat deja alte tari din Europa, in Olanda jumatate dintre bolnavii care sufera de o forma rezistenta a tuberculozei fiind romani, in timp ce si in Italia se inregistreaza o crestere a acestei probleme.

Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Preşedintele PSD Sector 1, Petre Florin Manole, a transmis joi, 25 aprilie, că primărița Clotilde Armand are „un drum scurt și previzibil de când a fost prinsă cu mâna-n bugetul local”....
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
#imigranti TBC Marea Britanie, #imigranti tuberculoza rezistenta medicamente, #imigranti tuberculoza Regatul Unit , #romani Marea Britanie