Veste proasta pentru romani: Marea Britanie poate limita ajutoarele sociale pentru migranti, a decis Curtea de Justitie a UE

Marti, 14 Iunie 2016, ora 15:24
5281 citiri
Veste proasta pentru romani: Marea Britanie poate limita ajutoarele sociale pentru migranti, a decis Curtea de Justitie a UE

Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) a acordat, marti, dreptul Marii Britanii de a limita unele ajutoare sociale pentru migrantii europeni, adica inclusiv pentru romani. Subiectul este unul dintre cele mai sensibile in campania pentru referendumul privind iesirea din Uniunea Europeana.

"Marea Britanie poate cere ca beneficiarii de alocatii pentru familie si pentru cresterea copilului sa dispuna de drept de sedere in acest stat. Chiar daca aceasta conditie este considerata ca fiind o discriminare indirecta, ea este justificata de necesitatea de a proteja finantele statelor membre care ii primesc (pe migranti, n.red.) ", a anuntat Curtea de Justitie a UE intr-un comunicat, citat de AFP.

Comisia Europeana a cerut in 2014 Curtii de Justitie din Luxemburg sa condamne Londra pentru conditiile impuse migrantilor din UE stabiliti in Marea Britanie inainte de a le acorda alocatiile pentru familie si cresterea copilului.

In sistemul actual, autoritatile britanice verifica intai daca persoanele se afla legal in Marea Britanie, inainte de a le oferi dreptul la aceste alocatii, ceea ce este "discriminatoriu" in opinia Executivului de la Bruxelles.

Acesta estimeaza ca este suficient ca imigrantii sa locuiasca pur si simplu in aceasta tara pentru a putea beneficia de ajutoare.

Ajutoarele sociale acordate migrantilor europeni instalati in Marea Britanie constituie unul dintre subiectele-cheie in campania pentru referendumul prevazut sa aiba loc la 23 iunie, privind mentinerii sau nu a tarii in UE.

Abordarea restrictiva a Marii Britanii in aceasta privinta a primit de altfel aprobarea celorlalte 27 de state membre din UE in acordul negociat in februarie cu premierul britanic conservator David Cameron, pentru ca acesta sa poata face campanie in favoarea mentinerii in UE.

Acest acord merge acum mult mai departe, autorizand Londra sa actioneze o "frana de urgenta" care sa permita taierea de ajutoare sociale pentru non-britanici, "in cazul unui aflux de o magnitudine exceptionala de muncitori din alte state membre", cu acordul Bruxellesului si altor state din UE.

David Cameron a avertizat ca Marea Britanie ar putea avea probleme cu pensiile, sanatatea si apararea daca ar iesi din Uniunea Europeana, ca urmare a referendumului din 23 iunie.

De asemenea, un parlamentar britanic a avertizat ca romanii ar putea avea din nou nevoie de vize in cazul unui Brexit.

Citeste si:
PNL și ALDE, la un pas de fuziune. În anticamera liberalilor așteaptă PMP
PNL și ALDE, la un pas de fuziune. În anticamera liberalilor așteaptă PMP
Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a declarat că marţi, 18 ianuarie, a avut loc prima întâlnire între comisiile de negociere ale PNL şi ALDE în vederea fuziunii celor două...
Cristian Diaconescu, răspunde atacului lui Eugen Tomac: Bagă PMP în moarte clinică, să îl poată oferi altor formațiuni politice
Cristian Diaconescu, răspunde atacului lui Eugen Tomac: Bagă PMP în moarte clinică, să îl poată oferi altor formațiuni politice
Preşedintele PMP Cristian Diaconescu a acuzat marți, 18 ianuarie, într-o postare pe Facebook, că aşa-zisa şedinţă a Colegiului Naţional de săptămâna trecută, preluarea abuzivă a...