Der Spiegel: Tragica moarte a unui roman sau ce inseamna munca la negru in Germania

Marti, 03 Iulie 2012, ora 11:42
8007 citiri
Der Spiegel: Tragica moarte a unui roman sau ce inseamna munca la negru in Germania
Foto: Der Speigel

Tragica moarte a unui roman plecat sa faca bani in Germania scoate la iveala conditiile precare in care muncesc strainii, in special est-europenii, in landurile germane, titreaza presa din Germania.

Un muncitor roman a murit, recent, dupa ce a fost prins intr-un container de donatii de imbracaminte folosita. Se pare ca barbatul a intrat in container ca sa fure haine, potrivit publicatiei germane Der Spiegel.

"Moartea lui a fost tragica si, totusi, viata lui dificila este tipica pentru zeci de mii de muncitori veniti din Europa de Est", comenteaza jurnalistii de la Der Spiegel.

Romanul, Cristian Serban, in varsta de 23 de ani, din Galati, a ramas blocat, cu capul in jos, partial prins in deschiderea capacului metalic al containerului. A incetat sa mai respire si membrele i-au inghetat, caci totul se intampla intr-o dimineata geroasa din luna februarie a acestui an.

Pompierii au avut nevoie de echipament special ca sa recupereze cadavrul. Autopsia a scos la iveala ca a murit sufocat, povestesc jurnalistii nemti.

Procurorul din Hanovra a rezolvat rapid cazul in contextul in care moartea romanului nu a fost cauzata de cineva. Asadar, cazul a fost indosariat cat ai zice peste si i s-a acordat atata atentie cat merita orice accident tragic.

"Dar moartea mizerabila a tanarului roman, care si-a pierdut viata pentru cateva articole de imbracaminte folosita, scoate in evidenta situatia lucratorilor imigranti din Bulgaria, Romania, Slovacia, Polonia, Republica Ceha si Slovenia", scrie Der Spiegel.

Zeci de mii de barbati si femei din Europa de Est pleaca pentru bani in Germania si ajung sclavi: lucreaza ca muncitori in constructii, spalatori de vase in restaurante, culegatori de sparanghel si mere in zone rurale, iar unele dintre tinere ajung chiar sa se prostitueze.

Multi dintre strainii care se duc sa munceasca in Germania lucreaza fara autorizatii pe salarii mizerabile si locuiesc in case darapanate. Cu toate acestea, prefera viata din Germania conditiilor mizerabile din tarile lor de origine, subliniaza jurnalistii de la Der Spiegel.

De ce a plecat la munca in Germania?

Cristian Serban, desi indragostit de electronica, a fost nevoit sa renunte la pasiunea lui si la studii de specialitate in acest domeniu din cauza situatiei financiare a familiei: tatal lui lucra in otelaria din Galati si primea 150 de euro pe luna, in timp ce mama lui era bucatareasa si nu facea prea multi bani.

In plus, Cristian avea si o sora, in varsta de 17 ani, care inca se duce la scoala, asadar nu contribuie cu nimic la venituri.

Pentru ca ravnea la o viata mai buna, chiar daca era timid si nu vorbea nicio limba straina, avea in plan sa plece in afara. Parintii lui s-au aratat ingrijorati de intentia lui Cristian, avand in vedere ca nu plecase niciodata de acasa. Singurul confort pe care il aveau era ca aveau o cunostinta in Italia: fratele tatalui.

Din Italia in Germania

Romanul a ajuns in Italia si lucra la recoltarea maslinelor in Toscana impreuna cu unchiul lui. Acolo, l-a cunoscut pe M., un om de afaceri italian care, pe langa plantatia de maslini din Italia, avea mai multe cladiri in Germania. Ulterior, M. a devenit noul angajator al celor doi romani, care s-au mutat in Germania.

In toamna anului 2011, Cristian si unchiul lui au plecat in Hanovra, unde M. avea un fost hotel pe care voia sa-l renoveze. Cei doi au muncit din greu de dimineata pana seara: au astupat conducte vechi, au scos toalete darapanate, au demolat pereti din rigips, au construit noi pereti, au instalat podele si au carat saci grei de ciment. Au inghitit mult praf si in fiecare seara cadeau epuizati.

M., un explotator clasic care statea la masa cu muncitorii si se tututia cu ei, dar care nu le platea asigurari de sanatate si le dadea un salariu mult sub media muncitorilor germani, a povestit pentru Der Spiegel ca ii era tare drag Cristian.

Pe langa munca in constructii, Cristian Serban mai avea inca un loc de munca: cateva ore, seara, spala vase la un restaurant. Pentru ca nu cunostea prea bine limba germana, nu iesea decat foarte rar in oras.

In noaptea in care a murit s-a dus la magazinul lui Sari Catalan, un german de origine turca, sa cumpere bere. Desi afara erau -13 grade, el era imbracat intr-o bluza subtire. "L-am intrebat daca nu a inghetat", isi aminteste Sari Catalan.

La 50 de metri in spatele chioscului este containerul cu haine purtate. Acolo si-a gasit sfarsitul Cristian: a incercat sa fure niste haine mai groase, insa si-a pierdut echilibrul si a murit sub greutatea capacului containerului. Dimineata, politistii l-au gasit cu sacosa de bere langa el si in buzunar avea 500 de euro pe care voia sa-i trimita acasa pentru ca mama lui era bolnava.

Cum parintii lui Cristian nu si-au permis sa plateasca repatrierea corpului neinsufletit al tanarului, cel care s-a ocupat de aceste cheltuieli a fost M.

"Dupa moartea lui Cristian, unchiul lui a gasit un alt tanar, tot ruda cu el, pe care sa-l ia la munca in Germania", isi incheie Der Spiegel povestea, ca intr-un epilog de film, dar despre o realitate cruda.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#roman mort munca Germania, #tragica moarte roman Germania, #Cristian Serban mort Germania, #roman murit Germania , #romani munca