Cazul Bodnariu - O delegatie de parlamentari romani pleaca in Norvegia: Vrem sa aflam adevarul!

Joi, 14 Ianuarie 2016, ora 16:06
5434 citiri
Cazul Bodnariu - O delegatie de parlamentari romani pleaca in Norvegia: Vrem sa aflam adevarul!
Foto: Flickr / L.C. Nottaasen

O delegatie de parlamentari romani va merge in Norvegia pentru a afla adevarul despre situatia mai multor familii de romani ai caror copii au fost plasati in familii surogat si pentru a le cere politicienilor norvegieni sa-si armonizeze legislatia cu cea europeana, sustine deputatul PNL Mircea Dolha.

Delegatia, formata din membri ai Comisiei pentru comunitatile de romani din afara granitelor - Maria Grecea, Ovidiu Iane, Aurelian Mihai si presedintele Comisiei, Mircea Lubanovici, va face o vizita de trei zile in Norvegia, in perioada 19 - 22 ianuarie. De asemenea, deputatii vor merge la familia Bodnariu, a anuntat joi deputatul liberal Mircea Dolha, intr-o conferinta de presa, potrivit Mediafax.

Prima reactie a ambasadei Norvegiei in cazul Bodnariu: Ministerul nu are autoritate in cazuri individuale

Potrivit lui Dolha, delegatia romana intentioneaza sa vorbeasca cu vecinii familiei Bodnariu, educatorii si invatatorii copiilor pentru "a vedea ce familie este, pentru a afla adevarul". Liberalul si-a exprimat si "nemultumirea" ca exista o bariera de comunicare intre partea norvegiana si partea romana.

"Vrem sa aflam doar adevarul. Nu mergem sa acuzam nici autoritatea pentru protectia copilului de acolo, nu mergem sa acuzam nici familia Bodnariu, mergem pentru ca vrem doar sa aflam ca s-au respectat toate normele legale in acest caz, dar si in alte cazuri si ca acesti cetateni romani sunt bine reprezentati, mai mult decat a putut s-o faca pana in prezent Ambasada Romaniei de acolo, dar si Ministerul Afacerilor Externe si Guvernul Romaniei", a adauga Dolha.

MAE aduce lamuriri in cazul Bodnariu - ce demersuri s-au facut (Video)

Deputatul a sustinut ca Guvernul a purtat discutii cu partea norvegiana cu "foarte multe manusi de catifea groasa", insa parlamentarii vor avea "un limbaj direct, pragmatic, politic" cu omologii lor parlamentari si cu reprezentanti ai Ministerului Copilului si ai altor institutii.

Delegatia romana va avea o intrunire de doua ore cu membri ai Comitetului permanent pentru munca si afaceri sociale din Parlamentul Norvegian si inca o intrevedere cu presedintele grupului de prietenie Romania - Norvegia.

"Noi ne bazam foarte mult pe sprijinul colegilor parlamentari norvegieni care trebuie sa inteleaga ca noi cerem doar ca Parlamentul norvegian sa initieze legile necesare pentru a-si armoniza legislatia cu cea europeana", a declarat Dolha.

Totodata, deputatii au programata o intalnire cu un secretar de stat din cadrul MAE norvegian pentru a discuta mai multe cazuri de familii de cetateni romani ai caror copiii au fost plasati in familii surogat.

"Vom avea o intalnire cu conducerea Departamentului norvegian pentru copii, tineri si familie, institutie care se spune ca ar fi coordonatoare a Barnevernet-ului acesta, desi aceasta institutie, Barnevernet, este autonoma si nimeni nu poate sa intervina la ei. O sa vedem cum putem face sa aflam, in primul rand, cu adevarat ce s-a intamplat si care sunt dovezile ca familiile de romani si-au supus la rele tratamente sau si-au batut copiii, cum apare pe surse in presa", a conchis Dolha.

Cei 5 copii ai familiei Ruth si Marius Botnariu au fost preluati in luna noiembrie de autoritatea pentru protectia copilului si plasati temporar in alte familii dupa ce directoarea de la scoala unde invata cele doua fete a reclamat un comportament abuziv al parintilor.

Cazul a generat vii dezbateri publice si proteste, atat in tara, cat si in strainatate. Miercuri, a venit prima reactie oficiala de la Ambasada Norvegiei la Bucuresti, care a transmis ca serviciul norvegian de protectie a copilului este independent si "nu poate primi instructiuni din partea ministerelor".

MAE roman a anuntat, miercuri seara, ca diplomatii romani au avut o serie de intalniri pe tema cazului familiei Bodnariu, inclusiv cu reprezentanti ai Ministerului norvegian de Externe si ai Ministerul Copiilor, Egalitatii si Incluziunii Sociale din Norvegia, dar si cu familia.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#politicieni romani delegatie Norvegia, #caz Bodnariu Dolha Norvegia , #romani Norvegia