Cele 13 cazuri Bodnariu din Norvegia. In ultimii 5 ani, 26 de copii romani au fost separati de familii

Miercuri, 13 Ianuarie 2016, ora 16:21
7619 citiri
Cele 13 cazuri Bodnariu din Norvegia. In ultimii 5 ani, 26 de copii romani au fost separati de familii
Foto: Antena3

Ministerul roman de Externe (MAE) precizeaza ca in acest moment sapte familii de cetateni romani au copiii preluati de statul norvegian, cazul Bodnariu nefiind unul singular.

Astfel, 16 copii romani sunt la ora actuala separati de parinti din dispozitiile autoritatilor norvegiene. Informatia a fost oferita de MAE la solicitarea Digi24.

"In ultimii cinci ani, au mai fost gestionate, pe baza sesizarilor primite, alte sase cazuri ale unor familii de cetateni romani, totalizand 10 copii, care s-au solutionat, in cinci cazuri, prin repatrierea a opt minori, iar intr-un alt caz, prin revenirea a doi copii in familia unor cetateni romani rezidenti in Norvegia", se mai arata in raspunsul MAE.

Conform sursei citate, in aceasta perioada autoritatile de la Bucuresti au declansat anchete sociale paralele in Romania, concluziile lor stand ulterior la baza unor solicitari oficiale transmise guvernului norvegian pentru repatrierea minorilor.

"Pentru toate cazurile, solicitarea autoritatilor romane competente de repatriere a copiilor a fost notificata pe cale oficiala partii norvegiene de catre Ambasada Romaniei din Oslo", a mai precizat MAE.

Primele declaratii de la Palatul Victoria in cazul Bodnariu: Cum se implica Guvernul de la Bucuresti (Video)

Prima reactie a ambasadei Norvegiei in cazul Bodnariu: Ministerul nu are autoritate in cazuri individuale

Reprezentantii Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie au precizat pentru Digi 24 ca pentru 11 copii au fost transmise solicitarile de repatriere prin intermediul MAE si al Ambasadei de la Oslo, iar in trei cazuri urmeaza a fi demarate anchete sociale la domiciliul familiilor, urmand a fi ceruta "repatrierea/returnarea copilului in Romania".

Proteste pe doua continente pentru familia Bodnariu: Mii de oameni au cerut Norvegiei sa le dea copiii inapoi

Cazurile familiilor romanesti nu sunt singulare, informeaza Digi24. De exemplu, la inceputul anului 2012 asistentii sociali au luat dintr-o familie in care tatal era indian, iar copiii, in varsta de 3, respectiv 1 an, dormeau in acelasi pat, in timp ce mama ii hranea cu mana.

De asemenea, in noiembrie 2011, copiii de 8, respectiv 12 ani ai unei familii originare din Sri Lanka, aflata in Norvegia de doua decenii, au fost luati de Protectia Copilului si plasati in doua familii surogat.

"Ni s-a spus ca nu stim sa ne crestem copiii. Fiul si fiica noastra imparteau aceeasi camera si acelasi pat, fapt cu care serviciul de Protectie a Copilului nu a fost de acord", a sustinut tatal.

Eveniment Quarterly Report

Eugen Tomac susține că România nu va intra în Schengen nici în 2024: ”Nu există aproape nicio șansă”
Eugen Tomac susține că România nu va intra în Schengen nici în 2024: ”Nu există aproape nicio șansă”
România a ratat din nou intrarea în Schengen, iar anul viitor nu există aproape nicio şansă, deoarece prioritatea pentru statele membre sunt alegerile europarlamentare şi apoi alegerea unei...
Primarul Sectorului 2 refuză pensia specială pentru edili și cere guvernului "să oprească această nedreptate"
Primarul Sectorului 2 refuză pensia specială pentru edili și cere guvernului "să oprească această nedreptate"
Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2, solicită, luni 4 decembrie, coaliției de guvernare să oprească intrarea în vigoare a legii care acordă pensii speciale edililor, viceprimarilor şi...
#copii romani separati parinti Norvegia, #copii Bodnariu Norvegia , #romani Norvegia