Cazul Bodnariu a ajuns in presa straina: BBC, amplu material

Vineri, 15 Aprilie 2016, ora 14:49
6756 citiri
Cazul Bodnariu a ajuns in presa straina: BBC, amplu material
Foto: Arhiva/Hepta.ro

Cazul familiei Bodnariu, o familie careia autoritatile norvegiene i-au luat copiii, a ajuns in atentia presei internationale, iar BBC ii consacra un amplu material, in care prezinta povestea romanului, sotiei si copiilor sai, dar si opiniile expertilor, care afirma ca statul desparte prea usor familiile, mai ales in cazul imigrantilor.

"Viata lui Ruth si Marius a fost distrusa fara niciun avertisment intr-o luni dupa-amiaza din noiembrie anul trecut, cand doua masini au venit la ferma unde locuiesc acestia, intr-o vale izolata din Norvegia", scrie BBC, citat de News.ro.

Jurnalistii britanici descriu cum serviciile de protectie a copilului, Barnevernet, i-au luat mai intai pe copiii mai mari ai familiei, cu varste cuprinse intre doi si 10 ani. A doua zi, autoritatile au luat si bebelusul de trei luni.

Decizie in cazul Bodnariu: Bebelusul trebuie sa revina acasa

"Aceste evenimente au declansat o campanie de protest la nivel mondial, online si pe strazi. Mii de oameni s-au alaturat manifestatiilor de sustinere a lui Ruth si Marius, intr-o serie de tari de pe patru continente. Serviciul de protectie a copiilor din Norvegia, cunoscut ca Barnevernet, a fost acuzat de protestatari de rapirea copiilor", afirma trustul britanic.

Sute de oameni, in strada pentru familiile Bodnariu si Nan: Copiii sunt dar de la Dumnezeu, nu proprietatea statului!

Situatia nu este, insa, atat de simpla pe cat sugereaza manifestantii, atrag atentia jurnalistii. Marius si Ruth Bodnariu au recunoscut ca le-au mai dat cate o palma copiilor, ceea ce in Norvegia este complet ilegal. "Nu de fiecare data cand au facut ceva rau, mai degraba ocazional", a spus Ruth, asistenta medicala de pediatrie.

"Nu au gasit nicio urma fizica sau ceva de genul acesta cand au fost examinati de medic, erau, sunt, toti in regula (...). Dar legea din Norvegia este foarte clara, pana in cele mai mici detalii, nu este permisa niciun fel de corectie fizica si nu am stiut ca este atat de stricta", a adaugat Ruth.

Insa sustinatorii cuplului nu sunt ingrijorati numai de preluarea initiala a copiilor, ci si de ce s-a intamplat dupa aceea: copiii au fost impartiti la trei familii, iar Marius si Ruth au fost nevoiti sa conduca opt ore pentru a-si vedea bebelusul de trei luni si, separat, pe cei doi baieti mai mari.

Cazul Bodnariu, prezentat in Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei

In plus, parintii spun ca autoritatile i-au anuntat initial ca vor fi convocati in scurt timp dupa ce au fost luati copiii pentru a discuta despre conditiile in care ar putea fi reunita familia. Audierea a avut loc, insa, mult mai tarziu si a avut cu totul alt scop.

"Pana atunci incepusem deja consilierea familiala, pentru a fi pregatiti sa schimbam orice trebuia schimbat. Dar la intalnire nici macar nu s-au uitat la planul nostru. De fapt, ne-au spus ca au organizat intalnirea sa ne informeze ca vor deschide un caz pentru a ne lua definitiv copiii", a povestit Marius, inginer IT.

Campania de protest a fost foarte bine sustinuta, in special in Romania, tara de origine a lui Marius, dar si de parohiile penticostale din intreaga lume. De altfel, multi manifestanti considera ca cei doi parinti, penticostali, sunt victime ale discriminarii pe motive religioase si nationale.

Cazul lui Marius si Ruth Bodnariu nu este primul de acest fel, potrivit BBC News.

"Un caz care a implicat o familie ceha din Norvegia a dus la o disputa diplomatica majora intre Oslo si Praga. Presedintele ceh Milos Zeman a acuzat serviciile sociale norvegiene ca actioneaza asemeni nazistilor - o acuzatie pe care Ministerul Copiilor a descris-o drept absurda", afirma trustul britanic de presa.

Astfel de situatii nu apar numai in cazul imigrantilor, ci si al familiilor norvegiene, carora le-au fost luati copii fara o justificare adecvata sau fara cautarea de solutii alternative.

Intr-o scrisoare de protest catre Ministerul Copiilor, 170 de experti care colaboreaza cu Protectia Copilului - avocati, psihologi, asistenti sociali - au avertizat ca Barnevernet este o "organizatie disfunctionala care face erori grave de judecata, cu consecinte profunde".

"Lipseste ceea ce eu as numi factorul uman. O lipsa de empatie, oferirea unei atmosfere in care oamenii sa poata invata (...). Este vorba mai degraba de interventii ale politiei, mai degraba ca si cum ar trebui sa aflam ce este in neregula" cu parintii, explica psihologul Einar Salvesen, unul dintre semnatarii scrisorii.

Pe de alta parte, Norvegia este mandra de mult timp de resursele pe care le investeste in protectia drepturilor copiilor. In 1981, a fost prima tara din lume care a numit un Ombudsman pentru copii - un oficial independent responsabil pentru protectia drepturilor copiilor. Ideea a fost preluata apoi in toata Europa si pe alte continente, precizeaza BBC.

Mai mult, Barnevernet subliniaza ca, in majoritatea cazurilor in care suspecteaza ca ceva este in neregula, nu ia copiii, ci lucreaza cu parintii sa rezolve problemele si sa tina familia unita.

Avocatul Poporului: Ombudsman-ul pentru copii din Norvegia nu poate face nimic in cazul Bodnariu

Cu toate acestea, datele oficiale arata ca numarul copiilor si adolescentilor preluati de serviciile sociale a crescut cu 50% in perioada 2008 - 2013.

Potrivit BBC, acest fenomen este cauzat in special de consternarea provocata in 2005, in randul opiniei publice, de povestea unui copil de opt ani, Kristoffer, omorat in bataie de tatal sau vitreg.

Lipsa abilitatilor de parinte, de vina pentru interventiile statului

In prezent, insa, majoritatea cazurilor nu mai implica violente sau abuz de droguri si alcool. Cel mai comun motiv invocat este "lipsa abilitatilor de parinte".

"Acesta a fost motivul pe care Barnevernet l-a dat atunci cand a luat o fetita de patru luni a unui norvegian, Erik, si a sotiei sale chineze, la Bergen, al doilea oras ca marime al tarii", afirma BBC.

Filmari ale familiei arata bebelusul in patutul sau, aparent alert si interactionand cu parintii. Potrivit Barnevernet, copila nu se uita in ochii parintilor, ceea ce sugereaza ca ar fi putut avea traume. Asistentii sociali au apreciat ca parintii nu reuseau sa faca fata nevoilor emotionale ale fetitei, pentru ca mama era deprimata, iar tatal era "simplu", dupa cum a spus chiar un angajat Barnevernet.

"Insa Erik nu a fost diagnosticat cu nicio problema cu exceptia unei memorii pe termen scurt putin cam slabe, detectata in copilarie. Iar copilul nu a fost examinat clinic de niciun cadru medical pentru a stabili daca ceva este in neregula cu ea si, in cazul in care este, daca ar putea fi vina parintilor", scrie BBC.

Mai mult, cu numai cateva zile inainte ca Barnevernet sa inceapa evaluarea de urgenta a familiei, un medic de la o clinica locala a conchis ca fetita se dezvolta normal. Aceasta concluzie nu a fost luata in calcul, insa, in instanta.

Bunicul micutei, la un moment dat inalt oficial in administratia norvegiana, numit in functie chiar de rege, crede ca asistentii sociali au devenit suspiciosi pentru ca fetita a fost ingrijita partial de bunica sa chinezoaica, pentru ca mama sa sa se odihneasca - o practica obisnuita in China, dar nu si in Norvegia. Bunicii paterni ai copilei au cerut in repetate randuri sa le fie incredintata lor, dar nu au primit deocamdata niciun raspuns pozitiv.

Potrivit presei norvegiene, care mult timp a ignorat cazurile de acest fel, dar in prezent le urmareste, copiii cu mama straina sunt de patru ori mai expusi riscului de a fi luati de autoritati decat cei din parinti norvegieni.

Kai-Morten Terning, subsecretar in Ministerul Copiilor si Egalitatii, spune ca nu intelege valul de proteste impotriva tarii sale. "Nu avem multi copii in ingrijire, in comparatie cu, sa spunem, alte tari nordice", a subliniat el.

Oficialul a precizat ca Ministerul Copiilor a lansat o evaluare ampla a sistemului. El a subliniat, insa, ca parintii trebuie sa cunoasca si sa respecte legea din Norvegia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
#caz Bodnariu BBC, #caz Bodnariu presa straina, #presa internationala familia Bodnariu, #copii luati autoritati Norvegia , #romani Norvegia