Ziare.com

Exclusiv Protectia Copilului din Norvegia ne raspunde: Copiii sunt luati din familii daca sunt maltratati sau abuzati

de Diana Robu
Vineri, 15 Ianuarie 2016, ora 18:03

   

Exclusiv Protectia Copilului din Norvegia ne raspunde: Copiii sunt luati din familii daca sunt maltratati sau abuzati
Cazul familiei Bodnariu din Norvegia, despartita de cei cinci copii la finalul anului trecut, a starnit ample dezbateri in spatiul public si a declansat un val de reactii in societatea romaneasca si nu numai.

Directoratul pentru Copii, Tineri si Familie din Norvegia, institutie in cadrul careia functioneaza Serviciul de protectie a Copilului, dar cu o autonomie totala, nu poate comenta un caz particular. In Norvegia, prevederile legale (Norwegian Children's Act) interzic comunicarea publica a detaliilor in timpul unei anchete.

Intr-o pozitie oficiala transmisa in exclusivitate la solicitarea Ziare.com, insa, oficialii norvegieni explica modul in care se desfasoara o ancheta, cand si in ce situatii incepe procedura de adoptie internationala, dar si ce risca parintii care isi abuzeaza copiii pe teritoriul norvegian.Ce inseamna abuz asupra copilului din perspectiva legislatiei norvegiene? Cat de serios ar trebui sa fie acest abuz pentru ca un copil sa fie luat in grija de autoritati?

Legislatia norvegiana se bazeaza pe interesul copilului. Conventia pentru Drepturile Copilului este cel mai raspandit tratat pentru drepturile omului ratificat din istorie, si Norvegia a ratificat Conventia in 1991.

Exclusiv Prima reactie oficiala a Barnevernet: Cazul Bodnariu si legile din Norvegia

Cazurile de protectie a copilului trebuie rezolvate in concordanta cu legislatia norvegiana. Norvegia are incorporata in legile sale Conventia ONU privind Drepturile Copilului. Conventia ONU subliniaza ca statul in care se afla copilul are datoria de a proteja copilul in concordanta cu legislatia nationala. Actul norvegian pentru protectia copilului (CWA) subliniaza aceasta responsabilitate.

CWA se aplica tuturor copiilor din Norvegia, indiferent de statutul lor rezidential, de istoric, nationalitate sau de cetatenie.

Toti copiii din Norvegia ar trebui sa creasca intr-un mediu sigur. Serviciul de protectie a copilului va asigura ca toti copiii care traiesc in conditii care sunt daunatoare pentru sanatatea si dezvoltarea lor sa primeasca asistenta necesara si ingrijire la momentul potrivit. Principiul fundamental al Serviciului de protectie a copilului din Norvegia este de a asigura interesele copilului.

Un ordin de plasament este emis doar daca exista deficiente serioase in ingrijirea de zi cu zi sau daca copilul este maltratat sau supus acasa altor violente grave, abuzuri sau neglijare.

Totodata, o conditie privind emiterea unui ordin de plasament este ca acesta sa fie necesar pentru situatia copilului si in interesul lui. Un ordin de plasament nu poate fi transmis daca sunt luate masuri voluntare ce pot oferi conditii satisfacatoare pentru copil.

Prima reactie a ambasadei Norvegiei in cazul Bodnariu: Ministerul nu are autoritate in cazuri individuale

O decizie de transmitere a unui ordin de plasament poate fi luata doar de catre Consiliul regional de Protectie Sociala sau de catre Tribunalul Districtual, nu de Serviciul de Protectie a Copilului. Parintii au parghii juridice importante, inclusiv dreptul la un proces echitabil, un avocat din oficiu si dreptul la apel.

Ca o regula generala, copiii peste 15 ani constituie si ei parti ale cazului, dar toti copiii au dreptul de a fi audiati. Consiliul poate numi un purtator de cuvant pentru copil, in cazul in care copilul doreste asta. Purtatorul de cuvant poate transmite apoi punctul de vedere al copilului in sedinta de consiliu.

Conform legilor din tara dvs, ar putea indoctrinarea religioasa sa constitutie un motiv pentru a fi emis un ordin de plasament?

Nu exista prevederi in legislatia norvegiana (Norwegian Children's Act) care sa permita ingrijirea alternativa (luarea copiilor in plasament - n.red.) pe motive religioase.

Va rugam sa explicati, procedural, ce se intampla cand exista suspiciuni ca un copil ar putea fi abuzat: este demarata o ancheta, dar ce implica aceasta investigatie?

Un caz de protectie a copilului incepe cand cineva preocupat de copil face o sesizare catre Serviciu. Persoana poate fi un vecin, prieten al copilului, bunicul copilului sau alta ruda. Cele mai multe sesizari pe care le primeste Serviciul sunt de la parinti care cauta ajutor. Autoritati publice, cum ar fi profesorii, personalul medical sau ofiterii de politie, pot informa serviciile de protectie a copilului daca au motive de ingrjirorare privind un copil.

Serviciul de protectie a copilului va examina in cel mai scurt timp si in termen de cel mult o saptamana fiecare sesizare primita si va evalua daca fiecare sesizare individuala va fi urmata de o investigatie.

Legislatia norvegiana prevede:

Sectiunea 4-3. Dreptul si datoria serviciului de protectie a copilului de a demara investigatii.

Daca exista motive rezonabile pentru a presupune ca exista o baza pentru a lua masuri in cadrul acestui capitol, serviciul de protectie a copilului va investiga chestiunea cat de curand posibil, potrivit limitelor de timp expuse in sectiunea 6-9.

Investigatia va fi efectuata in asa maniera incat sa minimalizeze raul produs celor afectati si nu va avea un scop mai amplu decat cel justificat de tinta sa. Se va acorda importanta prevenirii raspandirii ne-necesare de informatii cu privire la ancheta. Parintii sau persoana cu care traieste copilul sa nu se opuna unei anchete, precum cea mentionata in primul paragraf, efectuata sub forma unei vizite la domiciliu.

Serviciul de protectia copilului poate angaja experti. Inainte de folosirea raportului expertului drept baza pentru o decizie de implementare a unei masuri conform capitolului 4 al Legii Protectiei Copilului, va fi examinat de Comisia de Experti privind Copiii, conform sectiunii 2-5. Aceasta nu se aplica ordinelor interimare in caz de urgenta, conform sectiunilor 4-6, 4-9 si 4-25.

Raportul expertului va fi evaluat de comisie inainte de a fi folosit ca baza pentru o decizie a Serviciului de protectia copilului pentru a renunta la un caz.

Serviciul de protectia copilului si expertii pe care ii numeste pot solicita sa vorbeasca cu copilul singur intr-o camera separata. Daca exista suspiciuni ca copilul este maltratat sau supus acasa altor abuzuri grave, conform sectiunii 4-12, primul paragraf (c), serviciul de protectia copilului poate ordona ca acest copil sa fie dus la spital sau in alta parte pentru examinare.


Daca exista suspiciunea ca un singur copil din familie e abuzat, sunt preluati toti copiii familiei?

Asta depinde daca ceilalti copii din familie sunt maltratati sau supusi altor violente grave, abuz sau neglijare la domiciliu.

Ce se intampla cu copiii in aceasta perioada? Sunt plasati in institutii ale statului ori in alte familii?

Majoritatea copiilor care nu mai pot locui cu parintii lor sunt plasati intr-o familie de plasament.

Miscarea Penticostala din Norvegia, prima reactie in cazul Bodnariu: Nu suntem persecutati de autoritati

Protectia copilului norvegiana recunoaste importanta legaturilor de familie. In cazul in care un ordin de plasament este emis de catre Consiliul regional de Protectie Sociala sau de catre Tribunalul Districtual, serviciul de protectie a copilului va alege o casa de plasament bazata pe personalitatea copilului si nevoile individuale. Interesul copilului este prioritar atunci cand se alege o familie de plasament. Se tine cont de durata probabila a plasamentului, si daca este posibil si oportun pentru copil, de posibilitatea ca acesta sa fie vizitat ori sa aiba contacte cu parintii. De asemenea, se va tine seama in mod corespunzator de continuitate in cresterea copilului, precum si de originea etnica, religioasa, culturala si lingvistica a copilului.

Gasirea unui centru de plasament cu acelasi istoric ca al copilului poate reprezenta o provocare pentru Serviciul de protectie a copilului, in cazul in care copilul face parte dintr-o minoritate. Reprezentantii Directoratului pentru Copii, Tineri si Familie din Norvegia incearca sa recruteze parinti surogat care provin din medii cat mai diferite.

Cand incepe procedura de adoptie? Poate incepe inainte de finalizarea anchetei?

Demararea procedurilor de adoptie, ca urmare a unei anchete a Protectiei Copilului, este rar intalnita in Norvegia. O decizie in acest sens poate fi luata doar de Consiliul regional de Protectie Sociala, nu de serviciul de protectie a copilului.

Parintii au dreptul la un proces echitabil, inclusiv un avocat platit de catre Guvern, dreptul de a fi audiati si de a contesta decizia Consiliului la Tribunalul Districtual.

Temeiul legal in baza caruia se poate demara procedura de adoptie fara vointa parintilor este foarte strict. O astfel de decizie va fi luata doar dupa o analiza in ansamblu a cazului. Exista posibilitatea ca parintii sa nu fie in masura sa aiba grija de copil in mod corespunzator. Ori exista posibilitatea ca o eventuala mutare a copilului din mediul in care a trait sa aiba o consecinta negativa asupra lui. Interesul superior al copilului primeaza atunci cand se ia in considerare adoptia.

Sunt copiii evaluati dupa o perioada in care au fost separati de parintii lor? Cine stabileste daca lor le este mai bine departe de familie sau, dimpotriva, suferintele lor sunt mai mari?

Serviciul de protectie a copilului are responsabilitatea de a urmari in permanenta si cu intelegere atat dezvoltarea copiilor aflati in plasament, cat si a parintilor.
La scurt timp dupa ce un copil a fost plasat in ingrijire, serviciul va contacta parintii, pentru a le oferi indrumare. Serviciul poate, in cazul in care parintii doresc, sa faciliteze contactul cu alte agentii care acorda asistenta. Indrumarile pe care le primeste familia depind de circumstantele fiecarui caz.

Care sunt pedepsele in Norvegia pentru parintii care isi abuzeaza copiii?

In cazul in care parintilor li se imputa fapte penale, acuzatiile sunt facute de politie, nu de Serviciul de protectie a copilului. Dar in Norvegia este interzis prin lege sa se aplice pedepse fizice, chiar si in scop educativ. Oamenii care isi expun copiii la violenta risca pedeapse cu inchisoare.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 23108 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
40 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

m-am lamurit! din explicatiile date de oficialii norvegeni reiese ca

au o legislatie buretoasa, ce lasa intentionat portite de interpretare pentru furtul legal de copii.

 

 

App sa mi trag una de norvegieni incuiati

Poporu roman asteapta cu spume la gura sa vada ce a fost in realitate de a luat copii de linga parinti iar ei raspund cu un scris din lege..Si totusi de ce au despartit copilasii ??..Macar pe ei trebuia sai lase impreuna.

 

 

Sa spunem ca parinti au gresit

Ce au gresit copii de au fost despartiti?
DE ce copii nu se pot vedea?
De ce Se pot adopta si nu s-au finalizat investigatile?
Am vazut un articol din Norvegia spunind caci se iau copii mai mult de la drogati:
Cati drogati sant in Noevegia la o populatie de 5 mil. de s-au luat peste 11.000 de copi
Inseamna ca in Norvegia care uni spun caci este foarte civilizata caci majoritatea sant homosexuali sau drogati!

 

 

este vorba de suflete de oameni nu pentru secte

si orce greseala ar fi avut parintii . Autoritatile Norvegiene trebuie sa vina cu dovezi clare ca parintii au gresit. Ce treaba are cultu de religie din care faci parte.Eu sunt crestin ortodox si deacu trebuie sa ma musulmanizez ca vin migrantii la noi?

 

 

Abuz de cine?

In cazul Botnariu si in multe cazuri ca acest din cate am reusit sa analizes "surse internet" reiese ca Barnevernet protejaza, adica abuzeaja in realitate, sub acoperirea legii pentru cei care de fapt sponsoriseaza personal aceasta mafie de furat copii. Prin cazul acesta, care ajuns la cer, Dumnezeu o sa scoata la iveala toata mizeria statului Norvegian.
Nu- mi ramane decat sa zic Doamne ajuta!

 

 

Mare-i grădina !

Propaganda făcută de ZIARE.COM in această speță, mi se pare ..... Totul din cauza popei Gadea ! Dacă nu se băga el, pagina profund independentă avea altă poziție, cea majoritară din Ro! Așa ...

 

 

Romanii isi bat si nevestele, nu numai copiii

Violenta familiala la romani este o stare de fapt. O droaie de romani au facut puscarie in occident pentru ca si-au batut femeile, dar tac din gura, nu spun. Violenta familiala este o inferioritate a romanilor fata de societatea occidentala, o ramanere in urma pe care trebuie sa o constatam, sa o recunoastem si sa o recuperam

 

 

Un parinte care-si bate copiii este un parinte incapabil

sa-si stapaneasca trairile si agresivitatea. Daca tu ca adult nu esti capabil sa-ti controlezi atitudinea si agresivitatea ce pretentii poti avea de la un copil??

Mai degraba noi furam educatia linistea si fericire multor copii , nu norvegienii!

 

 

mai e mult pana departe

In luna octombrie, anul trecut, eleva s-a adresat psihologului scolii, povestind prin ce trece. In urma unei anchete dispuse la nivelul scolii s-a mers pe ipoteza că este posibil ca eleva să fabuleze fără a se anunta autoritătile.

La noi, copiii sunt considerati niste handicapati pe care nu merita sa-i asculte nimeni! In Ro doar parintii au dreptate; copii stiu doar sa indure.

http://adevarul.ro/locale/vaslui/un-nou-scandal-sexual-barlad-copila-15-ani-si-a-reclamat-tatal-vitreg-politie-acuzand-fost-violata-reprezentantii-scolii-nu-crezut-o-1_5698cd1b37115986c6845378/index.html

 

 

Cu ce au gresit copiii de au fost despartiti?

Pai asta e cea mai importanta intrebare la care nu raspunde Barnevernet dar pe care o ignora si bavernetii vorbitori de limba mioritica de pe ziare.com atunci cand isi arata increderea neclintita in felul cum norvegienii au actionat.

 

 

Alt caz trist

Asta este extrema trista din Romania, unde serviciul de protectie a copilului nu face nimic, si este pusa in antiteza cu cealalata extrema din Norvegia unde serviciul de protectie al copilului este incontrolabil in deciziile la nivel local, unde acest organism privat confisca pur simplu copiii la adapostul legii, si nici macar nu-i plaseaza impreuna ci desparte fratii de frati ! Calea de mijloc este de dorit nu extremele romanesti si norvegiene!

 

 

pai dupa modul in care s-a actionat in acest caz numai de .....

.....protectia copilului nu poate fi vorba??!!...s-a ajuns ca institutia de protectie a copilului sa-i faca mai mult rau copilului decit presupusul rau pe care-l fac parintii...???!!!!....cu o asemenea exagerare se poate traumatiza in copil foarte grav...

 

 

Se vede ca n-ai copii! :))))

.

 

 

FAPTELE VORBESC - Afacerea Barnevernet produce Breiviki

Am scris acest comentariu inainte de apariția celor două articole exclusiviste, Barnevernet și Protecția copilului, dar răspunsurile generale ale celor două instituții, la intrebările punctuale, mi-au confirmat faptul că este corect și ca atare il pot relua fără schimbări.

"Denunțul inițial conținea in principal acuzația de "creștinism radical" și "indoctrinare religioasă". In hartiile pe care le-au primit părinții, aceasta era acuzația. Fetițele, au cantat la școală cantecele religioase. Profesoara a denunțat această stare de fapt intolerabilă in Norvegia, la societatea privată, Barnevernet.

De ce și cum s-au deturnat ulterior lucrurile, nu știm și nici nu cred că vom afla. Posibil ca doamna profesoară, realizand gafa făcută, a retractat acuzațiile inițiale de creștinism radical, indoctrinare religioasă, diminuandu-le, și pentru caștig de cauză, a deturnat spre abuz fizic, deși pe trupul copilașilor nu s-a găsit nici o urmă, cat de mică, care să indice un asemenea tratament. Dar, nici nu este necesar așa ceva, pentru că, in 23 martie 2010 a fost promulgată legea care interzice orice atingere fizică a copilului de către părinte, ca pedeapsă, de exemplu, "urecheala-pălmuța la funduleț", se incadrează tot la "lovitură violentă".

Legea nu distinge de nici un fel intensitatea atingerii. Pe această lege, care lasă loc la denunțuri fără prea multe probe, pe fonduri foarte mari virate de la buget cu care se plătesc familiile surogat, agenți care confiscă cat mai mulți copii din sanul familiei, se și bazează actele de corupție ale societății private Barnevernet, in abuzurile comise.

Sistemul este construit in așa fel incat din ghearele Barnevernet, copiii nu pot scăpa de a fi traficați, spre binele lor. Atata timp cat legea nu distinge intre "urecheala-pălmuța la funduleț", ca o ultimă instanță, de excepție și toate celelalte forme de violență pe care nici un părinte iubitor nu le-ar aplica copiilor lor, afacerea Barnevernet va prospera.

Trauma ireparabilă a copilului smuls din familia iubitoare, de la 2-3 luni, pană la adolescentul aflat la varsta marilor furtuni sufletești, nu va fi niciodată recuperată. Va lăsa răni adanci in suflet, care il va marca pentru toată viața.

In afară de aceasta, confuzia generată in sufletul și mintea unui copil Barnevernet, lipsit de iubirea părintească in familii surogat, plătite regește pentru serviciile lor de creștere, indoctrinat cu ură impotriva părinților naturali de la care au fost confiscați, pentru că il indoctrinau religios, pentru că erau criminali - "urecheala-pălmuța la funduleț", il poate face să nu discearnă in viață, intre o urecheală și o mitralieră cu care omoară la foc continuu 77 de oameni, la fel ca și legea care i-a distrus viața."

 

 

Vintage daca nu sunt agresiv nu inseamna ca nu am copii

Daca copiii va fac sa-i bateti inseamna ca d-voastra aveti o problema!!
Nici macar animalele nu se bat stimate domn/domnita, daca stii cum sa te porti cu ele!! Agresiunea tine de d-voastra si nu de copilul d-voastra, INDIFERENT ce ar face!! Dati-va d-voastra peste maini, dar nu dati in copil! Decat sa-i blamam pe norvegieni mai bine am invata sa ne autocontrolam!

 

 

Prima   1   2   3   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor