De la cititori: Drama unor romani carora le-a murit copilul pe pamant strain

Joi, 19 August 2010, ora 15:06
2806 citiri
De la cititori: Drama unor romani carora le-a murit copilul pe pamant strain

Ar fi politicos si normal sa incep acest articol cu "Buna ziua", apoi sa ma prezint "ma numesc X si locuiesc in Y". Dar nu stiu cum si de ce acum am ajuns sa-l parafrazez pe cel mai iubit dintre pamanteni si sa spun: timpul nu a mai avut rabdare...

Pentru ca abia astept sa impartasesc si altora din experienta mea de viata intr-o tara civilizata, Olanda.

Drama parintilor de la Giulesti si a altor parinti de ingeri ar trebui oprita. Poate si printr-o campanie de presa. Oamenii trebuie informati ca se poate sau ca pur si simplu exista si altceva...

La ce ma refer? Veti afla indata.

Iata povestea mea:

M-am casatorit normal si banal si m-am mutat cu catel si purcel, cum se spune la noi, in Olanda, acolo unde sotul meu, cetatean roman, se stabilise de mult timp ... O sa ma intrebati ce legatura are povestea asta cu drama parintilor de ingeri?

S-a intamplat in anul 2005 sa raman insarcinata. Dupa multe dureri si traume psihice despre care chiar nu vreau sa mai vorbesc (pentru ca oare cui ii fac bine rememorarile, adica aducerile aminte, mai ales cele negative?) am nascut in Olanda.

S-a intamplat insa ca, la 2 luni, chiar in ziua de Craciun, pe 25 decembrie 2004, din somn puiul meu perfect sanatos sa plece la ceruri alaturi de alti ingeri...

Furie, disperare, negare sau asa cum se spune nimic din ce e omenesc nu a fost strain de mine ... Sufletul meu pierdut a fost insa salvat de copilul meu din prima relatie, de sot si de cei din jur... Dar sa va povestesc...

25 decembrie 2004

Stateam seara cu sotul meu in sufragerie pe canapea. Copilul nostru decedat era pe masa din sufragerie intr-un cos primit de la spital... Fusesem la spital cu el sa incercam sa-l salvam, s-a constatat decesul si a fost oprit pentru doar 4 ore pentru autopsie. Dupa 4 ore ni s-au cerut hainute, a fost imbracat si l-am primit intr-un cosulet ... 5 kg, o manuta de om si atatea vise spulberate intr-o clipa...

Stateam pe canapea si ne intrebam ce si cum vom face ... In ziua de Craciun, la 2.500 km de casa, fara prieteni, rude sau cunostiinte binevoitoare ... Cu inca 3 copii in casa, doi ai lui si unul al meu...

Am pus un vas cu nisip in fata usii in care am asezat cateva lumanari. Am gasit un batic negru din care am facut o panza de doliu pe care am pus-o pe usa ... Am stat toata noaptea de vorba unul cu celalalt incercand printre lacrimi si tristete sa gasim o solutie crestinesaca pentru inhumare, intrebandu-ne insa zadarnic si inutil ce mai putem face iarna, intr-o tara straina.

A doua zi, la 7.30, oameni de pe strada, vecini au inceput sa apara. Oameni pe care nu ii cunosteam sau carora le spuneam un simplu "halo" soptit cand ne intalneam intamplator pe strada ... conform obiceiului locului. Au vazut panza, lumanarile si au inteles drama prin care treceam.

Ne-au intrebat ce vrem sa facem si cum... Nu ne-a cerut nimeni nici un ban. Au spus ca ne vom achita cand vom putea. Nu s-a mirat nimeni cand le-am arat cum sa potriveasca o lumanare intr-un colt al batistei si in alt colt un ban. Ne-au invatat sa facem carti postale cu poza lui si cateva randuri pentru cei ce urmau sa vina la inmormantare...

"Am cautat un preot roman"

Am gasit unul tocmai la Rotterdam ... A venit si a inceput sa spuna ce si cum dorea sa faca. Multe pretentii care s-au rezolvat din fericire.

Una din cerinte a fost sa fim primiti in biserica catolica din sat cu copilul mort pentru slujba. Asta cu 2 ore inainte de inmormantare. Mie mi s-a parut imposibil, dar vecinii s-au dus, au vorbit la biserica cu preotul catolic, care a vorbit cu seful ierarhic superior, bisschop, si ni s-a aprobat.

Uite si un preot roman care a facut slujba la copil nebotezat. In fine, s-a facut totul cum a vrut preotul roman. Slujba ortodoxa in romana, in biserica catolica. A venit tot satul, au ascultat slujba cu respect, s-au inchinat cand ne vedeam pe noi ca o facem si au primit ciorba de fasole pasata din termos si pachete cu mult entuziasm.

In spatele bisericii este cimitirul. Acolo pe o alee speciala sunt numai ingerasi ingropati. Acolo ni s-a permis sa-l inhumam pe puiul nostru. La groapa a vrut si preotul catolic sa spuna cateva cuvinte. Cel roman mai sa-l opreasca si de abia de abia l-am convins sa il lase sa spuna cateva cuvinte. In fine, i-am platit serviciile cum ne-a cerut, plus cadouri plus nu mai spun.

Apoi am vrut o slujba ortodoxa dupa traditie pentru parastasul de 40 de zile! L-am sunat din nou pe preotul roman si ne-a cerut 200 euro. Pentru 100 si ceva de km. Cand pana acasa in Romania te costa motorina 300 euro! Ma rog, alta varianta propusa era sa mergem noi pana colo 100 si ceva de km cu 3 copii dupa noi cu colive si vase sa ni le slujeasca si sa platim mai putin.

La sfatul unor vecini, am contactat la 20 km de casa in Belgia (noi stam la granita) un preot de la Biserica Ortodoxa Ucraineana. A venit, ne-a facut slujba spunand ca ne vom intelege. Dupa parastas l-am intrebat cat ii datoram si ne-a spus ca la asa o tragedie care ni s-a intamplat nu ne poate lua nici un ban. Insa ne-a mai invitat la biserica la slujbe. Si uite asa de atunci mergem acolo de Inviere, de Craciun la slujba. Aprindem o lumanare, ne rugam, stam un pic la slujba si apoi ne intoarcem acasa.

No comment! Ma intreb insa cand oare preotii din Romania vor invata sa fie oameni?

Cand vor exista si in Romania preoti "speciali" dispusi sa faca o slujba pentru pruncii nebotezati, asa cum se fac de catre "preoti speciali" slujbe pentru cei care sunt incinerati, adica arsi la crematoriu?

Cu durere spun ca ma bucur, daca imi permiteti, ca puiul meu este ingropat crestineste in pamant strain si asta doar pentru ca am unde sa ma rog sau sa aprind o lumanare!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#explozie Maternitate Giulesti, #moarte bebelus Olanda , #romani Olanda