Hasta la vista, Rumania!

Sambata, 23 Iulie 2011, ora 12:33
2703 citiri
Hasta la vista, Rumania!
Foto: rumania.pordescubrir.com

Multe dileme sunt pe lumea asta, dar una sigur a fost rezolvata: Numai roman sa nu fii! Mai mult impinsi de nevoie, decat de bunavoie, milioane de romani au luat cu asalt Europa si, dupa ce au ingenuncheat-o, s-au asezat gospodareste care pe unde, incercand dupa propriile-i puteri sa isi castige dreptul de a trai ca un om.

Manuind temeinic coada lopetii sau a maturii, emigrantii pareau sa traiasca o mirifica viata de basm, spre invidia celor care nu au avut suficient curaj financiar sa isi paraseasca patria muma. Acestia din urma pot acum sa fie fericiti: Spania a luat taurul de coarne si a hotarat sa restrictioneze accesul pe piata muncii. Evident, doar pentru romani.

Desigur ca masura poate fi comentata in fel si chip si nu trebuie sa ne ingrijoram ca nu ar avea cine. Grav este ca, pierduti in notiuni ditirambice, nu vrem sa vedem dramatismul situatiei: Romania este singurul stat din Europa care are aproape 2/3 din forta de munca direct productiva plecata peste hotare. Macar pentru CAS, raportul nu trebuia sa fie invers?

In mod paradoxal, principalul vinovat pentru aceasta situatie este chiar emigrantul si nu casta politicienilor, care respectand principiile enuntate de artizanul exodului modern, cunoscut ca si "nepotul matusii", nu a facut altceva decat sa culeaga roadele unui vis nascut in perioada de fructuoasa colaborare cu Uniunea Sovietica: fuga in Occident.

Usurati de povara locurilor de munca, dar impovarati de miliardele cu care ploua peste Romania, politicienii romani s-au trezit sprijiniti indirect de miile de familii ramase in tara, a caror unica grija era (si este) sa cheltuie cu sau fara folos, renta lunara pentru care nu depune nici cel mai mic efort. Trai neneaca pe banii emigrantului!

Ajunsa intr-un moment de cumpana, Uniunea Europeana (din care noi ne-am autoexclus din momentul aderarii) si-a reorientat politica interna si externa intr-un mod despre care Bucurestiul trecut, prezent si viitor, habar nu are. Si nici nu se oboseste sa afle, atata timp cat exista in caz de nevoie mai vechiul si onestul nostru stapan de la Rasarit, la care cu voia dumneavoastra adaugam si scutul de la Deveselu.

Este daca vreti unul dintre motivele pentru care apar initiative de genul celei lansate de guvernului spaniol pentru ca este greu de crezut ca Spania aflata la mila Germaniei si a Frantei a decis de capul ei sa reinvie moratoriul.

Cat priveste teoria puerila, cu care cucernicul nostru ministru de Externe a sarit in apararea autoritatilor spaniole, este numai buna sa cuantifice smerenia balcano-fanariota, incapacitatea si lipsa de interes cu care politicul roman trateaza cazurile din care nu se alege cel putin cu reparatia locuintei.

Ne-am fi asteptat ca macar acum, inainte ca Italia si Franta sa adopte alte masuri "tehnice", sa vedem ca Romania stie sa isi apere interesele, pentru ca banii capsunarilor ajung tot in buzunarele politicienilor-oameni de afaceri.

Logic ar fi fost ca diplomatia, europarlamentarii si toti cei care huzuresc pe banii statului sa sara la unison, sa bata cu pumnul in masa si sa ceara respectarea drepturilor ce decurg din tratatele internationale, mai ales ca alesii neamului sunt invatati sa intoarca legea dupa bunul plac. Dar traim intr-o tara ilogica si haotica...

Lipsiti de cel mai mic aport din partea unui stat care "exista, dar lipseste cu desavarsire" emigrantii nostri sunt transformati inca odata in sperietoarea Europei, prin mesajul subliminal al declaratiilor politice: romanii va fura locurile de munca!

Sa fim milostivi si sa tragem cortina peste vanatoarea de vrajitoare ce va urma...

Presupunand ca jumatate din cei plecati vor fi obligati sa se intoarca acasa, ne intrebam cine are curajul sa faca mai multe promisiuni celor 2 milioane de voturi lipsite de orice venit, dar obisnuite cu un alt standard de viata: Puterea sau Opozitia? Dar curajul sa le respecte?

Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
În toată Europa, munca agricolă este dependentă de migrație. Încă dinainte de aderarea la Uniunea Europeană, sezonierii români mergeau la culesul recoltelor în Spania sau Italia. Intrarea...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#romani Spania, #restrictii piata muncii Spania, #moratoriu romani Spania , #romani Spania