Ziare.com

Lazaroiu merge la Madrid pentru a vorbi despre restrictiile impuse muncitorilor romani

Vineri, 22 Iulie 2011, ora 22:25

   

Lazaroiu merge la Madrid pentru a vorbi despre restrictiile impuse muncitorilor romani
Ministrul Muncii, Sebastian Lazaroiu, va merge saptamana viitoare la Madrid, unde se va intalni cu omologul sau, Valeriano Gomez, prilej cu care va fi discutat modul in care autoritatile ar urma sa aplice restrictiile pentru muncitorii romani.

"Sebastian Lazaroiu va discuta cu ministrul Muncii din Spania modul in care autoritatile ar urma sa aplice aceasta decizie (restrictiile pe piata muncii - n.r.). In acelasi timp, cei doi ministri vor intari comunicarea si colaborarea, astfel incat, foarte curand, sa rezolve problemele punctuale ale muncitorilor romani din Spania", a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului Muncii, Ioana Santa.

Potrivit sursei citate, Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (MMFPS) "intelege ca oficialii spanioli urmeaza sa notifice Comisia Europeana in legatura cu masurile anuntate si mai intelege ca expertii de la Comisia Europeana urmeaza sa analizeze si sa evalueze, cu responsabilitate, aceasta decizie, pentru ca, apoi, reprezentantii de la Bruxelles sa se pronunte intr-un sens sau altul".

Guvernul spaniol a decis vineri trimiterea la Uniunea Europeana, spre autorizare, a ordinului ministerial aprobat vineri prin care se reactiveaza restrictiile impuse pe piata muncii din Spania romanilor, care de acum inainte vor avea nevoie de permis de munca, potrivit ministrului dezvoltarii si purtator de cuvant al guvernului spaniol, Jose Blanco.

Acesta a reafirmat ca obiectivul acestei masuri temporare este de a "corela fluxul intrarilor" de romani "cu necesitatile" pietei muncii din Spania si de a "evita ca aceste persoane ca ajunga in economia subterana si sa fie victime ale abuzurilor si exploatarii in munca".

Spania introduce oficial permisele de munca pentru muncitorii romani

Aceasta initiativa "nu se refera la cei care isi au deja rezidenta in Spania", a mai spus ministrul Jose Blanco.

Spania a ridicat de la 1 ianuarie 2009 restrictiile impuse pe piata muncii pentru romani, de la aderarea Romaniei la UE in 2007. Numarul romanilor care se stabilesc in Spania creste in fiecare an, astfel ca au ajuns sa formeze comunitatea cea mai numeroasa dintre cele formate de strainii rezidenti in tara iberica, potrivit datelor furnizate de Institutul spaniol de statistica (INE).

In prezent, 10 state membre ale UE aplica masuri tranzitorii in cazul cetatenilor romani si bulgari pentru protejarea pietei lor interne a fortei de munca si evitarea distorsiunilor pe aceste piete.

In cazuri exceptionale, daca un stat din UE-25 a incetat sa aplice masurile nationale si se aplica deplina circulatie libera a lucratorilor, in conformitate cu legislatia comunitara, tara respectiva poate cere sa fie autorizata sa reimpuna restrictii, in cazul in care s-ar crea probleme grave pe piata fortei de munca interne sau daca exista acest pericol.

Apoi, Comisia Europeana va trebui sa decida ce fel de restrictii pot fi impuse si pentru cat timp. Orice stat membru poate cere apoi Consiliului sa amendeze sau anuleze deciziile Comisiei si acest lucru trebuie sa fie decis cu majoritate calificata. Desi ''clauzele de salvgardare'' au aparut in fiecare Tratat de aderare, ele nu au fost activate niciodata pana acum.
Citeste mai multe despre romani muncitori romani Spani munca
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 758 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Asta se duce dupa ce decizia a fost luata!

Zi Lazaroiu, si mergi mai departe. N-are ce cauta un asemenea politruc intr-un minister atit de important.

 

IO ZIC

lazaroiule de tot meri in spania gratis zi asa lu omologul tau,,,ori toti ori niciunul,,io ma intreb unde e aia cu asociatile ca e multi romani,castilion etc.unde-s???sigur aia e numa inainte de alegeri dupa nush.consulatele romaniei nici un cuvant???mancati banii romanilor degeaba.nu rusinica RUSINE diplomatilor romani.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor