Intentia autoritatilor spaniole de a introduce restrictii pentru muncitorii romani reprezinta o decizie strict tehnica, fara nicio conotatie politica, fiind fundamentata exclusiv pe considerente economice de ordin intern, a precizat joi MAE.
Decizia, bazata in integralitate pe motive de natura economica, este generata de situatia pietei muncii din Spania, tara care se confrunta cu o rata a somajului de 20%, una dintre cele mai ridicate din Uniunea Europeana.
Masurile restrictive avute in vedere nu au efecte retroactive, cetatenii romani care se afla deja in Spania, cu loc de munca sau inregistrati ca fiind in cautarea unui loc de munca, nefiind afectati de aceasta masura.
Ea se va aplica exclusiv cetatenilor romani care vor veni in Spania pentru a cauta un loc de munca pe piata spaniola ulterior adoptarii deciziei de catre autoritatile de la Madrid, precizeaza MAE.
In plus, masurile anuntate au caracter temporar, autoritatile de la Madrid avand in vedere o evaluare periodica a acestora, in functie de evolutiile privind piata muncii din Spania, potrivit MAE.
Situatia generata de initiativa partii spaniole a fost abordata luni, la Bruxelles, de catre ministrul roman al afacerilor externe, Teodor Baconschi, in cadrul unei intrevederi cu omologul spaniol, doamna Trinidad Jimenez Garcia-Herrera, informeaza MAE.
Cei doi oficiali au agreat deja crearea unui grup de lucru operational (task force) destinat sa gestioneze toate aspectele care decurg din implementarea deciziei autoritatilor spaniole.
Autoritatile romane se afla in dialog permanent cu partea spaniola, atat prin Ambasada Romaniei la Madrid, cat si prin Ambasada Regatului Spaniei la Bucuresti.
Ministerul Afacerilor Externe se coordoneaza strans pe acest subiect cu Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, cu atributii directe in domeniu.
De asemenea, autoritatile romane asteapta si opinia Comisiei Europene, care va trebui sa se pronunte pe fond asupra admisibilitatii masurilor raportate la situatia de pe piata spaniola a muncii.
Decizia Spaniei va fi, cel mai probabil acceptata, Tratatul de aderare a Romaniei la UE permitand pana in 2014 introducerea unor astfel de restrictii, daca statul membru in cauza demonstreaza ca piata interna a muncii i-a fost grav afectata de migratia fortei de munca romanesti.
In Spania sunt inregistrati oficial 850.000 de romani, dar estimarile neoficiale considera ca numarul real al romanilor din regatul spaniol depaseste un milion. Romanii sunt, de altfel, cea mai numeroasa comunitate straina din Spania, depasindu-i pe marocani.
Imediat dupa aderarea Romaniei la UE, la 1 ianuarie 2007, Spania a introdus restrictii pe piata muncii pentru muncitorii romani, pe care le-a ridicat insa in 2009, astfel ca decizia de a le reintroduce reprezinta o situatie fara precedent si de aceea Madridul trebuie sa argumenteze masura in fata Comisiei Europene.