MAE, noi recomandari pentru romanii care lucreaza in Spania

Joi, 26 Martie 2020, ora 13:28
4732 citiri
MAE, noi recomandari pentru romanii care lucreaza in Spania
Foto: Arhiva Ziare.com

Ministerul Afacerilor Externe a transmis, joi, noi recomandari pentru cetatenii romani care lucreaza in Spania, avand in vedere masurile luate acolo pentru limitarea raspandirii pandemiei de coronavirus.

MAE recomanda romanilor care se afla la acest moment in Spania ca, in cazul in care intampina probleme legate de contractele de munca, sa aiba in vedere urmatoarele demersuri:

Lucratorii cu contracte de munca in derulare sunt sfatuiti sa isi contacteze angajatorul pentru a se informa cu privire la deciziile luate de acesta in contextul masurilor anuntate de autoritatile spaniole.

Masurile adoptate de Guvernul spaniol prevad urmatoarele:

- reducerea programului de munca, daca nu este posibila munca la distanta;

- facilitarea muncii de la domiciliu (teletrabajo);

- incadrarea infectarii cu COVID-19 in categoria bolilor profesionale si echivalarea contaminarii sau starii de carantina impuse pentru COVID-19 cu incapacitate temporara provocata ca urmare a unui accident de munca, situatie ce permite incasarea unor compensatii materiale mai mari de catre angajat;

- facilitarea ERTE (somaj tehnic), pe durata caruia lucratorul va primi prestatia pentru somaj, fara a se lua in considerare perioadele cotizate, care vor putea fi valorificate integral ulterior, in cazul unei viitoare concedieri dupa normalizarea situatiei.

Lucratorii pe cont propriu (autonomos)

- facilitarea accesului la prestatia pentru incetarea activitatii, acordata pe durata crizei, iar timpul de acordare nu va influenta dreptul de acordare a acestei prestatii ulterior, dupa incetarea crizei, daca persoana va fi in situatia de a o solicita.

Lucratorii cu contracte de munca finalizate

Au urmatoarele posibilitati:

- incasarea drepturilor derivate din incheierea contractului de munca si a celor de somaj cuvenite, conform perioadei de cotizare;

- cei care nu si-au recuperat in totalitate drepturile legate de raporturile de munca, trebuie sa se adreseze inspectoratelor teritoriale de munca sau autoritatilor locale competente (garda civila/politie, dupa caz), inainte de a parasi teritoriul Spaniei, pentru a semnala aspectele problematice legate de derularea/incheierea contractului de munca.

Parlamentul spaniol a adoptat, in noaptea de miercuri spre joi, un text prin care prelungeste de la 15 la 30 de zile starea de urgenta declarata in Spania in vederea opririi raspandirii noului coronavirus, al carui bilant al deceselor l-a depasit pe al Chinei.

Citește și:
USR și Forța Dreptei încearcă să blocheze acordarea unor sporuri pentru o categorie de bugetari. Legea contestată la Curtea Constituțională
USR și Forța Dreptei încearcă să blocheze acordarea unor sporuri pentru o categorie de bugetari. Legea contestată la Curtea Constituțională
Parlamentarii USR şi Forţa Dreptei au sesizat Curtea Constituţională pe legea prin care personalul Agenţiei Naţionale de Integritate primeşte spor de până la 25% pentru suprasolicitare...
Șoșoacă cere anexarea unor teritorii din Ucraina la România. Istoric: ”Închisă pentru trădare sau internată pentru tratament?”
Șoșoacă cere anexarea unor teritorii din Ucraina la România. Istoric: ”Închisă pentru trădare sau internată pentru tratament?”
Senatoarea neafiliată Diana Șoșoacă a depus în Parlament o propunere legislativă care prevede modificarea Tratatului cu privire la relațiile de bună vecinătate și cooperare dintre...
#MAE romani lucrat Spania, #romani contracte Spania coronavirus , #romani Spania