Romani sclavi la alti romani, in Spania

Marti, 08 Februarie 2011, ora 12:27
2926 citiri
Romani sclavi la alti romani, in Spania
Foto: El Periodico

Politia spaniola a arestat in A Coruna, o localitate din NV Spaniei, o familie din Romania care facea trafic cu persoane, printre care si romani.

Cuplul, impreuna cu cei patru copii ai lor, au fost acuzati ca au adus din Romania mai multe persoane cu promisiunea ca le asigura de lucru. Insa, odata ce ajungeau la destinatie, romanii erau retinuti si amenintati.

Cei doi au atras mai multi romani in Spania, cu promisiunea unui loc de munca platit cu 25 de euro pe zi, cazare gratuita, rezolvarea actelor pentru a lucra legal si plata transportului. Insa realitatea a fost cu totul alta, relateaza cotidianul spaniol El Periodico.

In urma cercetarilor s-a constatat ca familia ii obliga pe romani sa lucreze la firma lor de constructii, fara sa le plateasca vreun salariu. Romanii lucrau o norma de 12 ore pe zi, fara intrerupere si fara sa manance. Cazarea promisa era, de fapt, o camera de zece metri patrati unde locuiau pana la 12 persoane. Nu li se permitea sa faca dus decat o data pe luna, si atunci cu apa rece si muncitorii nu aveau voie sa-si spele hainele.

Cand nu aveau de facut nicio lucrare, din lipsa de comenzi, muncitorii erau obligati sa mearga la cersit si sa puna afise de publicitate pentru firma, pe o distanta de pana la 30 de kilometri.

Romanii pacaliti cu promisiunea unui loc de munca erau foarte rau imbracati si subnutriti, unica lor mancare fiind ce se putea obtine din gunoaie si mancarea destinata animalelor (foto), care era expirata si aruncata din magazine.

Cand Grupul Special de Interventii (GOES) a intrat in casa celor retinuti, a gasit sase romani care locuiau in aceste conditii. Conform explicatiilor date de una dintre victime, in aceasta situatie s-a aflat un numar mult mai mare de persoane, insa, de-a lungul anilor, multi au reusit sa scape.

Potrivit victimelor, unele dintre ele au lucrat in aceste conditii de peste doi ani, insa frica si neputinta ce au simtit-o au fost mai puternice si le-a fost frica sa fuga.

Familia, alcatuita din sase membri, a fost retinuta de catre politia spaniola, iar sase romani, victime ale sclaviei, au fost cazati la un motel, unde si-au petrecut prima noapte in libertate.

Conform declaratiilor politistilor, nu s-a mai vazut de foarte multi ani o asemenea situatie de abuz si o umilire atat de crunta precum au suportat cei sase romani salvati.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
#romani scalvi Spania, #locuri munca romani Spania, #pericole munca Spania , #romani Spania
Comentarii
Poza Westrop
Westrop
rank 5
"el marido de Radica Lacatus, la jefa del clan, es pastor evangelista. Y junto a la biblias guardaban pistolas de fogeo, machetes y defensas eléctricas que utilizaron para amedrentar a sus víctimas."
Poza Westrop
Westrop
rank 5
"Teníamos tanto miedo que solo podíamos rezar" spune unul dintre tineri