Somajul in randul romanilor din Spania a ajuns la 42%

Sambata, 29 Octombrie 2011, ora 22:33
3194 citiri
Somajul in randul romanilor din Spania a ajuns la 42%

Somajul in randul romanilor din Spania a ajuns la 42%, in timp ce somajul la nivel national, in trimestrul al treilea, s-a situat, potrivit datelor anuntate vineri de Institutul National de Statistica al Spaniei, la 21,5%, informeaza Federatia Asociatiilor de Romani din Europa (FADERE).

Institutul National de Statistica din Spania a anuntat, vineri, ca in al treilea trimestru din acest an, inca 144.700 de persoane au ramas fara loc de munca, rata somajului ajungand astfel la 21,5%, una dintre cele mai mari din Europa.

Aceasta situatie, afirma FADERE, a facut ca si in randul romanilor din Spania somajul sa creasca, ajungand la peste 42%. Pe langa acest factor, restrictiile impuse romanilor pe piata spaniola a muncii incepand din 22 iulie 2011 fac viata romanilor din ce in ce mai grea.

"Zilnic zeci de persoane ne trimit situatia lor dramatica in care ne povestesc drama prin care trec, cerandu-ne solutii sau intrebandu-ne de situatia procesului pe care Federatia ascociatiilor de romani din Europa l-a inceput impotriva Ministerului Muncii din Spania si care a ramas singura speranta", afirma Daniel Tecu, presedintele FADERE.

La 22 septermbrie, FADERE a atacat in justitie restrictiile pe care Ministerul Muncii din Spania le-a impus impotriva romanilor.

Comisia Europeana a aprobat la 11 august cererea Spaniei de a restrictiona piata fortei de munca pentru lucratorii romani pana la 31 decembrie 2012, ca urmare a unor perturbari grave pe piata fortei de munca. Aceste restrictii se vor aplica activitatilor din toate sectoarele si regiunile.

Cu toate ca restrictiile nu-i afecteaza, teoretic, pe cetatenii romani care sunt deja activi pe piata fortei de munca din Spania, romanii din Spania s-au plans intre timp ca se lovesc de unele neintelegeri si interpretari ale noii legislatii din partea functionarilor spanioli.

Intre timp, Romania, alaturi de Bulgaria, a solicitat Comisiei Europene realizarea unui nou studiu, actualizat, privind impactul liberalizarii pietelor fortei de munca asupra economiilor din statele membre ale UE, studiul urmand a fi publicat in cursul lunii noiembrie 2011.

Conform Tratatului de Aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, vechile state membre ale Uniunii Europene pot aplica masuri restrictive tranzitorii privind accesul pe piata muncii al cetatenilor noilor state membre, in trei etape temporale, de la data aderarii, pe formula "2+3+2" ani. Aceste restrictii vor expira complet, in cazul romanilor si bulgarilor, la 1 ianuarie 2014.

In prezent, lucratorii din Romania beneficiaza de acces liber pe pietele muncii din 15 state membre, iar 11 state membre aplica restrictii totale sau partiale privind accesul lucratorilor romani si bulgari pe pietele fortei de munca. Spania a reintrodus in iulie restrictii pentru lucratorii romani, dupa ce din 2009 liberalizase accesul muncitorilor romani.

Citește și:
Haosul din jurul proiectului pentru desființarea pensiilor speciale. Eșecul poate duce la suspendarea fondurilor din PNRR
Haosul din jurul proiectului pentru desființarea pensiilor speciale. Eșecul poate duce la suspendarea fondurilor din PNRR
Eliminarea pensiilor speciale reprezintă un jalon de tip „red line” și ar putea duce la suspendarea fondurilor din PNRR. Cu toate astea, coaliția de guvernare a ratat deja un termen limită,...
DJ de nunți numit în Consiliul de Administrație al CFR. Anterior, Grindeanu a mai numit în instituție șefa unui salon de înfrumusețare și un veterinar
DJ de nunți numit în Consiliul de Administrație al CFR. Anterior, Grindeanu a mai numit în instituție șefa unui salon de înfrumusețare și un veterinar
Ministerul Transporturilor condus de social-democratul Sorin Grindeanu a anunțat că a încheiat rapoartele pentru selecția membrilor în Consiliile de Administrație a mai multor instituții,...