Ziare.com

UE: Spania nu poate introduce, din principiu, masuri impotriva muncitorilor romani

Marti, 19 Iulie 2011, ora 20:48

   

UE: Spania nu poate introduce, din principiu, masuri impotriva muncitorilor romani
Un reprezentant al executivului UE a declarat marti ca Spania nu poate, in principiu, introduce acum restrictii pentru muncitorii romani, iar Comisia Europeana este la curent cu aceste informatii, dar nu poate face niciun fel de speculatii pe acest subiect, care este de competenta autoritatilor spaniole.

"Linia noastra generala in astfel de situatii este aceasta: Spania si-a liberalizat deja piata fortei de munca si aplica legislatia UE privind libera circulatie in cea de-a doua faza, care se incheie la 31 decembrie 2011. In acest context, Spania nu poate, in principiu, introduce acum aranjamente tranzitorii contra lucratorilor romani si bulgari'', a explicat reprezentatul executivului UE, informeaza Evenimentul zilei, care citeaza Agerpres.

Perioada pentru protejarea pietei interne a fortei de munca se aplica cetatenilor romani pana la 31 decembrie 2013. Dupa aia toate statele din UE-25 vor trebui sa isi deschida total pietele muncii pentru lucratorii romani si bulgari.

In cazuri exceptionale, daca un stat din UE-25 a incetat sa aplice masurile nationale si se aplica deplina circulatie libera a lucratorilor, in conformitate cu legislatia comunitara, tara respectiva poate cere sa fie autorizata sa reimpuna restrictii, in cazul in care s-ar crea probleme grave pe piata fortei de munca interne sau daca exista acest pericol.

Piata muncii din Spania a fost deschisa total romanilor la 1 ianuarie 2009, data la care procedurile necesare in cazul unui cetatean roman pentru a lucra in Spania au devenit identice ca in cazul unui cetatean spaniol.

Ministrul muncii Sebastian Lazaroiu va discuta miercuri, la Bruxelles, aceasta chestiune cu comisarul european pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune.

Spania va restrictiona piata muncii pentru romani - surse

Decizia Spaniei de a restrictiona piata muncii pentru cetatenii romani va fi luata pana la sfarsitul saptamanii, cand Madridul va notifica Bruxelles-ul si capitatele europene.

Surse comunitare au declarat, pentru RFI, ca Spania va restrictiona accesul pe piata muncii din cauza somajului aflat in crestere, in conditiile in care rata somajului a ajuns la 20 la suta din populatia activa.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2250 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Si noi ne plangen de 6% somaj !

Acol e greu cu 20% somaj. Cred ca spaniolii vor ajutor de somaj si nu munca.
Dar austeritatea i-i va ajunge si pe ei.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor