Ambasadorul Norvegiei, despre cazul Bodnariu: Luarea unui copil sub protectie este ultima solutie

Vineri, 15 Ianuarie 2016, ora 22:06
8280 citiri
Ambasadorul Norvegiei, despre cazul Bodnariu: Luarea unui copil sub protectie este ultima solutie
Foto: Twitter/Tove Bruvik Westberg

Luarea unui copil sub protectie este o masura drastica, "ultima solutie, niciodata prima", a declarat Tove Bruvik Westberg, ambasadorul Norvegiei la Bucuresti, comentand pe marginea cazului familiei Bodnariu, despartita de cei cinci copii la finalul anului trecut.

Cazul Bodnariu - O delegatie de parlamentari romani pleaca in Norvegia: Vrem sa aflam adevarul!

Oficialul a explicat intr-un interviu acordat Digi24 ca in tara sa se invata din scoala Constitutia: "Copiii invata despre dreptul lor de a avea un mediu sigur, de a fi auziti, de a putea sa-si exprime parerile si despre dreptul lor de a nu fi abuzati sau tratati incorect indiferent de situatie. Invata de mici cum sa se apere intr-o maniera dreapta si corecta".

In plus, a mai spus ambasadorul, "avem un nivel ridicat de incredere in Serviciul de Protectie a Copilului". Institutiile care protejeaza copiii sunt impartiale, iar atunci cand apare un caz se urmeaza procedurile standard, indiferent care este familia implicata.

Miscarea Penticostala din Norvegia, prima reactie in cazul Bodnariu: Nu suntem persecutati de autoritati

Tove Bruvik Westberg a explicat si cum se ajunge ca institutiile statului sa intervina: "Daca vorbim despre sistemul de protectie a copilului, fiecare municipalitate are un serviciu de protectie sociala. Iar principalul lor rol este sa asiste familiile care au nevoie de ajutor, indiferent daca vorbim despre copii sau despre parinti.

Uneori apar cazuri cand Serviciul de Protectie al Copilului observa motive de ingrijorare, legate de violenta, neglijenta sau abuz si pot interveni si pot prezenta cazul Consiliului Independent pentru protectia copilului de la nivelul districte".

Oficialul a explicat in detaliu cum decurg lucrurile: "Daca se observa ceva la scoala de pilda, scoala este cea care anunta (Serviciul Social - n. red.) sau care isi exprima ingrijorarea. Daca este ceva observat de o clinica unde copilul este dus pentru vaccin sau pentru un control de rutina, analize sau ceva asemanator, ar trebui de asemenea sa anunte. De regula sunt mai multe surse de informatii pentru un singur caz".

MAE aduce lamuriri in cazul Bodnariu - ce demersuri s-au facut (Video)

Potrivit ambasadorului, in mai mult de 7 cazuri din 10 se acorda asistenta, astfel incat copilul sa ramana alaturi de parinti. "Vreau sa subliniez ca principalul obiectiv este ca un copil sa ramana cu familia lui si in acest sens este asistata familia. Este ultima varianta sa se emita un ordin de luare sub protectie. Pentru ca este o masura drastica si este ultima solutie, niciodata prima", a tinut sa specifice oficialul.

"Primul scop este ca un copil sa fie bine ingrijit de propria lui familie si daca acest lucru nu reuseste, se poate emite un ordin de luare sub protectie", a completat ambasadorul.

Miercuri, MAE a tinut o conferinta de presa, in care a anuntat ce masuri concrete s-au luat in acest caz. Ulterior, o delegatie parlamentara s-a deplasat la Oslo.

Vineri, Serviciul de Protectie a Copilului din Norvegia, Barnevernet, a transmis o pozitie oficiala Ziare.com, in care a specificat ca "un ordin de plasament este emis de catre Consiliul regional de Protectie Sociala sau de catre Tribunalul Districtual doar daca exista deficiente serioase in ingrijirea de zi cu zi sau daca copilul este maltratat sau supus acasa altor violente grave, abuzuri sau neglijare".

Exclusiv Prima reactie oficiala a Barnevernet: Cazul Bodnariu si legile din Norvegia

Aceeasi institutie a tinut sa mentioneze ca "in Norvegia este interzis prin lege sa se aplice pedepse fizice, chiar si in scop educativ. Oamenii care isi expun copiii la violenta risca pedeapse cu inchisoare".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
#ambasador Norvegia Bucuresti caz Bodnariu, #ambasador Norvegia Romania Bodnariu, #legislatie protectie copil Norvegia, #pedepse fizice copii Norvegia legislatie , #romani Norvegia