Austriecii insista: Vor alocatii mai mici pentru copiii romani. Au calculat si economia facuta

Miercuri, 24 Iunie 2015, ora 07:29
6167 citiri
Austriecii insista: Vor alocatii mai mici pentru copiii romani. Au calculat si economia facuta
Foto: Arhiva Ziare.com

Oficialii austrieci insista cu ideea de a reduce cuantumul alocatiilor acordate copiilor cetatenilor straini care muncesc in aceasta tara. Mai nou, au facut si calcule.

Ministrul Familiei, Sophie Karmasin, sustine ca aceasta masura ar aduce o economie la bugetul statului de 50 de milioane de euro pe an, transmite Mediafax, citand publicatia locala Heute.

Calculele ministrului Familiei au pornit de la ideea de a acorda copiilor cetatenilor UE din Austria alocatii la nivelul celor din tara de origine.

"O eliminare completa (a alocatiilor), asa cum solicita Marea Britanie, ar insemna o economie de 150 de milioane de euro anual. Dar Austria nu ia in considerare aceasta varianta", mai arata publicatia citata.

Zilele trecute, ministrul de Externe din Austria, Sebastian Kurz, a solicitat o reforma a sistemelor sociale in Uniunea Europeana. Acesta a precizat ca Viena plateste o alocatie de 160 de euro pentru copilul unui roman care lucreaza in Austria, desi in Romania aceasta indemnizatie este mult mai mica, si a propus schimbarea acestui sistem care costa prea mult bugetul tarii sale.

Ministrul austriac de Externe vrea alocatii mai mici pentru copiii romanilor care muncesc in strainatate

Kurz a explicat la postul public TV ORF ca, pentru doi copii romani, ai caror parinti muncesc in Austria, statul austriac da 300 de euro pe luna. "Suma aproape corespunde unui salariu mediu din Romania", a spus Sebastian Kurz.

Propunerea privind schimbarea nivelului alocatiilor va fi facuta in luna septembrie, in cadrul unui grup de lucru al UE, a anuntat marti un purtator de cuvant al MAE austriac.

In replica, MAE de la Bucuresti nu este de acord cu luarile de pozitie ale ministrului austriac pe tema asistentei sociale destinate lucratorilor intra-comunitari, cu referire expresa la Romania. MAE roman considera ca amplificarea artificiala a chestiunii are scop electoral.

MAE raspunde ministrului austriac de Externe: O amplificare artificiala, cu scop electoral

Intr-un comunicat remis redactiei Ziare.com, MAE arata ca a transmis deja pozitia sa partii austriece, prin demersuri efectuate la nivel diplomatic in cursul acestei saptamani, atat la Viena, cat si la Bucuresti, la nivel de ambasador.

La randul sau, ministrul Muncii, Rovana Plumb, considera ca mesajul ministrului austriac de Externe este incorect juridic si inacceptabil din punct de vedere politic, precizand ca Guvernul Romaniei nu va accepta vreo forma de discriminare a cetatenilor romani.

Austria vrea sa reduca alocatiile pentru copiii romanilor. Ministrul Muncii: E inacceptabil

"Am luat act cu surprindere si dezamagire de mesajul exprimat de catre ministrul de Externe austriac, cu privire la alocatiile acordate copiilor romani. Masurile despre care vorbeste ministrul Sebastian Kurz, si care sper sa fie doar un gand nefericit, sunt contrare principiilor fundamentale ale UE - principiul antidiscriminare si a celui privind libera circulatie a persoanelor", a spus ministrul Muncii, citat intr-un comunicat de presa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#alocatii copii romani reducere Austria, #copii romani alocatie Austria , #romani strainatate