Chivu si alte sute de mii de romani de elita

Autor: Alexandru Iosup - conferentiar universitar
Vineri, 07 August 2015, ora 17:00
9192 citiri

S-a nascut in Romania, in 1980. A ajuns la Universitatea, apoi a fost remarcat de o organizatie de elita din Olanda, care i-a facut o oferta de nerefuzat: sa il ajute sa creasca profesional, in competitie loiala cu multe alte talente si, poate, sa ajunga sa joace in Liga Campionilor. Cristian Chivu este un fotbalist de clasa.

Ca sa ajunga sa-si atinga potentialul, Cristian a plecat in Olanda la 18 ani. Cand a plecat, lumea a inteles ca s-a dus sa creasca profesional. Multi au apreciat ca a crescut si personal si era bine-cunoscut ca isi ajuta familia. Multi au crezut ca ajuta si Romania, prin imagine si caritate. Pe scurt, Chivu era in anii 2000 imaginea copilului roman bun si talentat, care ajunge departe. De ce atunci li se spune celor care merg la munca in afara Romaniei ca s-au vandut, ca isi lasa familia de izbeliste si tara in paragina? Pentru ca romanul se pricepe la fotbal.

Liga Campionilor sau echivalentul nivel de varf exista nu numai in fotbal, ci in toate domeniile profesionale. Pentru cercetare, exista articole, granturi, grupuri de cercetare ultra-competitive. Pentru industria de soft pentru consumatori, exista pietele mature din Vest, inclusiv Statele Unite, Anglia si Germania. Exemplele abunda.

Ca la fotbal, ligile la varf sunt clare: organizatiile sunt sortate, toti stiu cand joaca in divizia A, iar profilurile de top sunt mult mai bune si mai diverse decat la nivelul urmator si deci mai interesante pentru profesionisti.

In fotbal, Anglia, Spania, Italia si Germania sunt tintele tuturor jucatorilor de top. In cercetarea din stiinta calculatoarelor (computer science), nivelul de top este dominat de institutii din Statele Unite, Japonia si, mai nou, China. In fotbal, dar si in cercetare, Olanda face ce face si e prezenta mereu la varf.

Ar fi putut Chivu sa ramana? Sigur, ba chiar probabil ca ar fi fost un excelent jucator si in Romania - olandezii nu au facut un act de caritate cand l-au angajat pe fotbalistul profesionist Chivu. (Olandezii se ocupa si de caritate in Romania, unde trimit bani, dar si voluntari care au grija de problemele noastre, dar asta e un subiect pentru un alt articol.) Dar mi se pare greu de crezut ca Universitatea Craiova ar fi putut sa-l creasca profesional pe Chivu la fel de mult cat a reusit Ajax Amsterdam. Nici chiar daca era Craiova Maxima.

De ce a plecat Chivu? De ce am plecat multi? Ca sa invatam o meserie, ca sa devenim profesionisti. Ca sa jucam in Liga Campionilor. Sau, pe romaneste: Romania isi exporta valorile pentru ca nu le poate dezvolta. Asa cum si Ajax l-a pierdut pe Chivu, pentru ca in fotbal, Italia e un fel de Statele Unite in cercetare.

Ce e de facut? Ar fi multe lucruri necesare, dar as avea doua puncte cheie, de elaborat in articole viitoare:

1. Centre de performanta in domeniile in care Romania vrea sa joace un rol in viitor. De exemplu, in informatica. Ar fi bine sa avem centre de crestere pentru juniori, macar ca la fotbal.

2. Trebuie explicat populatiei despre ce se doreste si cum se va ajunge acolo.

Modelul explicatiei poate fi cel al Olandei (prietenos, respectuos) sau cel din Singapore (capitalism cu fata de stat care stie mai bine).

P.S.: Dar, Alexandru, vei spune, avem asa de multe intrebari...

Vei intreba: Au ajuns toti cei care au plecat noul Chivu, noul profesionist de elita? Si voi raspunde: Nu, dar asta depinde de multi alti factori, intre care si nivelul real de talent si capacitatea de munca. Asta e valabil si pentru cei care nu pleaca, asa ca merita povestit mai pe larg.

Si: Tu spui ca ar trebui toti sa plecam?! Si voi raspunde iar: Nu, pentru mai multe motive decat pot enumera. Nu toti vor (si nu toti pot) sa joace in Liga Campionilor. Romania ofera multe motive de a ramane si din ce in ce mai multe oportunitati. Etc. Etc. Etc. Iar, un subiect de discutat mai pe larg.

Deocamdata, sa ne oprim aici.

Alexandru Iosup este lector universitar la Universitatea Delft, iar in 2015 a fost numit profesorul anului in Olanda. Deviza lui: "fiecare student conteaza".

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#romani profesionisti diaspora, #Chivu romani strainatate , #romani strainatate