Cinci romani alesi primari in Ungaria

Luni, 04 Octombrie 2010, ora 21:56
2858 citiri
Cinci romani alesi primari in Ungaria
Foto: Arhiva

Cinci cetateni de origine romana au fost votati primari la alegerile locale care au avut loc duminica in Ungaria, a declarat Eva Iova, redactor-sef al publicatiei Foaia Romanesca.

Margit Tat, o tanara de origine romana, a obtinut majoritatea voturilor la Micherechi, localitate cu o importanta populatie romanesca. Ea a reusit, de asemenea, sa-si alcatuiasca in jurul ei si un consiliu local compus din multi tineri, toti, fara exceptie, fiind de origine romana.

La Chitighaz, a fost realeasa in functia de primar Maria Gyuricska Kalcso, care l-a invins pe contracandidatul sau, Gheorghe Gulyas, la o diferenta de 1.000 de voturi. La fel ca Micherechi, si la Chitighaz toti cei sase consilieri locali sunt de origine romana, a mentionat jurnalista Eva Iova.

In localitatea Otlaca-Pusta, Gheorghe Simonca, actualul primar si deputat parlamentar, a castigat detasat in fata lui Mihai Vidican. Si la Otlaca, majoritatea consilierilor locali sunt de origine romana.

Alti doi romani au reusit sa se impuna in cursa pentru conducerea primariei din localitatile Salonta Noua (Ujszalonta), de langa Micherechi, si Aszod. Tiberiu Iova va fi primar la Salonta Noua, iar Stefan Stan la Aszod.

Partidele de centru-dreapta Fidesz si Crestin-Democrat, aflate la guvernare in Ungaria, au castigat detasat alegerile locale de duminica in aproape toate regiunile, relateaza Politics.hu.

Formatiunea de extrema-dreapta Jobbik a obtinut succese in partea de nord-est a tarii, zona saraca, iar socialistii si-au confirmat statutul de principala forta de opozitie din tara.

La Budapesta cursa a fost foarte stransa, Fidesz obtinand circa 51% din voturi pentru Consiliul Local, potrivit rezultatelor preliminare. Candidatul la primarie, Istvan Tarlos, a primit 53% din sufragii. De asemenea, 19 dintre cele 23 de districte ale capitalei vor fi conduse de primari Fidesz.

Potrivit rezultatelor preliminare, 22 dintre cele mai importante 23 de orase din tara vor fi conduse de primari din Fidesz.

In afara de administrarea localitatilor, guvernarile locale din Ungaria supervizeaza serviciile publice, inclusiv sisteme de sanatate si educatie (cu exceptia universitatilor). Controleaza, de asemenea, retelele locale de transport si majoritatea institutiilor culturale.

Afirmand ca rezultatul alegerilor de duminica este la fel de important ca cel al scrutinului national din aprilie, cand Fidesz a obtinut doua treimi din locurile din Parlament, premierul Viktor Orban a apreciat ca alegerile demonstreaza sustinerea puternica a opiniei publice pentru activitatea guvernului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#romani primari Ungaria, #consilieri locali romani , #romani strainatate